Disponibilitatea vaccinului COVID-19 pentru publicul larg este așteptată cu nerăbdare, întrucât aceasta este speranța de a opri pandemia actuală. Vaccinurile Pfizer și Moderna sunt tipurile cu care, cel mai probabil, va fi vaccinată cea mai mare parte a populației Statelor Unite ale Americii și nu doar. Vă prezentăm în continuare drumul vaccinului de la fabrica de producere până în farmacii, povestit de experta în gestionarea lanțului de aprovizionare cu produse farmaceutice și profesoare la Școala de Ambalare de la Universitatea de Stat din Michigan, SUA, Bahar Aliakbarian.
Află când prezic sfârșitul pandemiei COVID-19 creatorii vaccinului.
Care sunt cele mai mari provocări în distribuția vaccinului COVID-19?
Cei mai mari producători ai vaccinului COVID-19 în SUA sunt Pfizer/BioNTech și Moderna. Ambii au produs un tip nou de vaccin – ARN. Cea mai mare provocare a livrării acestor vaccinuri este temperatura lor de păstrare.
Pentru vaccinul Pfizer este nevoie de temperatura cuprinsă între -70 -80 grade Celsius, în timp ce vaccinul Moderna poate fi păstrat la temperatura de -20 grade, care se apropie de temperatura congelatoarelor comerciale.
Cea de a treia companie care lucrează în prezent la un vaccin COVID-19, AstraZeneca, a menționat că preparatul elaborat de ei va putea fi depozitat la o temperatură de doar -2 -8 grade Celsius.
Potrivit companiei Moderna, vaccinul COVID-19 produs de ei se poate păstra la -20 grade Celsius timp de șase luni, iar apoi timp de o lună la frigider, în timp ce vaccinul Pfizer are un termen mai mic de valabilitate, de 5 zile, după ce a fost transferat dintr-un loc foarte rece în frigider, fapt ce lasă un timp restrâns pentru administrare.
Cum vor fi transportate și păstrate vaccinurile în SUA?
Moderna are un plan asemănător cu cel aplicat în alte infecții, precum pandemia de gripă porcină H1N1 din 2009. Astfel, vaccinurile vor fi expediate de la fabricile din nord-estul SUA și din Europa spre un centru de distribuție din Irving, Texas, SUA care va fi echipat cu congelatoare pentru a păstra vaccinurile pentru o perioadă mai lungă de timp. De acolo acestea vor fi expediate către spitale, farmacii și alte puncte de administrare ale vaccinurilor.
Pfizer produce vaccinurile în Kalamazoo, Michigan. Acestea vor fi transportate la destinație cu ajutorul partenerilor, care vor asigura logistica. Deoarece stocarea la temperaturi foarte joase este posibilă doar în spitale și în farmaciile mari, acolo acestea se vor afla pentru un timp scurt, după care vor fi distribuite către unitățile de administrare.
În unele orașe mari, precum New York, vor putea fi asigurate propriile puncte de distribuție a vaccinurilor.
Cum va fi menținută temperatura necesară?
Spitalele și farmaciile vor încerca menținerea unei temperaturi foarte joase în camerele de păstrare sau vor cumpăra frigidere capabile să le păstreze, deși sunt extrem de costisitoare. În prezent, asemenea echipamente, alături de gheața uscată, sunt la mare căutare. Astfel, vaccinurile trebuie să ajungă în timp util și să fie administrate populației fără pierderi sau blocaje în lanțul de aprovizionare.
Doar în anul 2019 din cauza fluctuațiilor de temperatură în timpul transportării au fost pierdute vaccinuri cu o valoare totală de 34 de miliarde de dolari.
Gheața uscată este o soluție bună pentru a menține temperaturile joase. Kiturile Pfizer care mențin temperatura joasă înăuntru, asemănătoare cu „expeditorii termici”, au nevoie de aproximativ 50 de kilograme de gheață pentru a menține o temperatură joasă constantă timp de câteva zile.
Gheața uscată se consideră a fi periculoasă pentru transportarea cu avionul, însă Administrația Federală a Aviației din SUA a acordat permisiunea de a fi utilizată cantitatea de cinci ori mai mare decât cea permisă pentru a asigura o bună transportare a vaccinurilor.
Personalul din cadrul punctelor de administrare va fi instruit să verifice temperatura în lăzile de transportare, să se asigure că acestea nu au fost deschise mai mult de cinci ori pe zi, cel mult 5 minute ca să fie umplute rezervoarele cu gheață uscată. Unele dintre aceste instruiri deja derulează, spune experta.
Cum rămâne cu monitorizarea și trasabilitatea?
Monitorizarea și trasabilitatea vaccinurilor asigură stabilitatea acestora și siguranța că ele nu au fost manipulate în niciun fel. Accesibilitatea acestor date pentru autorități și publicul larg măresc considerabil încrederea în aceste preparate.
Acest fapt este deosebit de important, deoarece vaccinul este administrat în două doze, iar persoanele trebuie să fie încrezătoare și să vină să-și administreze și doza a doua, dar și pentru a raporta eventuale reacții adverse care își pot face apariția.
Procesele de monitorizare și trasabilitate implică, de asemenea, și crearea unor baze de date pentru a integra datele de la sfârșitul lanțului de producere până la ajungerea lor în punctele de administrare.
În acest moment, Pfizer și Moderna lucrează asupra datelor privind perioada în care vaccinurile vor ajunge la punctele de administrare, iar spitalele și farmaciile vor avea în curând date despre pacienții săi prin intermediul dosarelor medicale electronice. Astfel, există un șir de provocări pentru a asigura toată informația integrată, care ar putea fi utilizată la nivel național.
Companiile de asigurări în medicină și Guvernul SUA încearcă să găsească o cale eficientă de a realiza o acoperire vaccinală cât mai mare, în timp ce Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), din SUA, se ocupă de elaborarea ghidurilor pentru a se asigura că majoritatea populației recepționează vaccinul într-un mod eficient.
livescience.com