5 metode de prevenire și depistare a cancerului mamar

 

Fiecare femeie trebuie să știe ce investigații trebuiesc făcute pentru a preveni, dar și a depista cancerul mamar într-un stadiu precoce. Mamologii recomandă, în special femeilor cu vârsta mai mare de 40 de ani, să facă vizite regulate la medic (o dată sau de două ori pe an) și autoexaminarea lunară a sânilor pentru prevenirea cancerului mamar. Sunt câteva modalități de investigație:

  • Mamografia

O mamografie este o radiografie a sânului și are ca scop depistarea cancerului de sân în stadiu precoce, atunci când este mai ușor de tratat înainte ca tumora să fie mare. Efectuarea regulată a mamografiilor poate reduce riscul de a muri din cauza cancerului de sân. Screeningul mamar este cea mai bună modalitate de a depista cancerul de sân pentru majoritatea femeilor.

O altă metodă de examimnare a glandelor mamare este:

  • Ecografia mamară

Ea reprezintă o examinare a glandelor mamare cu ajutorul ultrasunetelor, folosită pentru detectarea și diagnosticarea afecțiunilor sânilor
 se efectuează standard bilateral, la ambii sâni. Se poate efectua și unilateral, atunci când este un control la interval scurt a unei modificări unilaterale deja cunoscute sau când pacienta are un sân extirpat.
Poate fi efectuată în completarea mamografiei, pentru caracterizarea mai eficientă a unor leziuni (pentru un diagnostic exact)
 Prezintă avantaje multiple: este neinvazivă, nu iradiază deloc, este nedureroasă și poate fi efectuată oricând, indiferent de perioada ciclului menstrual.

  • Imagistica prin rezonanță magnetică a sânului (RMN)

Un RMN al sânului folosește magneți și unde radio pentru a face fotografii ale sânului. RMN-ul mamar este utilizat împreună cu mamogramele pentru a depista femeile care prezintă un risc ridicat de a face cancer de sân. Deoarece RMN-ul mamar poate apărea anormal chiar și atunci când nu există cancer, nu este utilizat pentru femeile cu risc mediu.

  • Examen clinic al sânului

Un examen clinic al sânului este o examinare efectuată de un medic sau o asistentă medicală, care își folosește mâinile pentru a pipăi noduli sau alte modificări.

  • Autoexaminarea sânilor

Familiarizarea cu modul în care arată și se simt sânii dumneavoastră vă poate ajuta să observați simptome cum ar fi noduli, dureri sau modificări de mărime care pot fi îngrijorătoare. Acestea ar putea include modificări găsite în timpul unui autoexamen al sânilor. Ar trebui să raportați orice schimbări pe care le observați medicului mamolog.

Conform OMS, cancerul este a doua cauză a mortalității la nivel global, prevăzând o creștere în numărul cazurilor cu peste 70% în următorii 20 de ani. Cancerul mamar este una dintre cele mai răspândite forme ale bolii.

La nivel global, în fiecare 3 minute este diagnosticată cu cancer la sân o femeie, iar la fiecare 14 minute una moare din această cauză. Cancerul de sân provoacă aproximativ 77.000 de decese anual, dintre care 40 la sută de femei mor până la vârsta de 65 de ani.

 

 

Sursa foto: 
https://donnysilva.com.br/mamografia-aumenta-as-ch
La Inceput