Ce este o colposcopie și când este indicată femeilor

 

Colposcopia este o procedură neinvazivă și o metodă sigură de examinare a colului uterin, a vaginului și vulvei. Scopul colposcopiei este de a identifica anumite schimbări pe colul uterin. La fel, cu ajutorul colposcopiei poate fi prelevată biopsia din cele mai suspecte zone pentru a putea stabili un diagnostic. Colposcopia este recomandată atunci când rezultatul testului Papanicolau este anormal.

Cu ajutorul colposcopiei putem diagnostica:

- Verucile genitale

- Inflamație a colului uterin (cervicită)

- Modificări precanceroase în țesutul colului uterin

- Modificări precanceroase în țesutul vaginului

- Modificări precanceroase ale vulvei

Colposcopia este o procedură sigură, care prezintă foarte puține riscuri. Rareori pot apărea complicații în urma biopsiilor prelevate în timpul colposcopiei, printre care:

 • Sângerări abundente
 • Infecție
 • Dureri pelviene

Când trebuie să vă sunați medicul?

Semnele și simptomele care pot indica complicații includ:

 • Sângerare mai abundentă decât cea pe care o aveți, de obicei, în timpul menstruației.
 • Frisoane
 • Febră
 • Dureri abdominale severe

Sunați-vă medicul Dumneavoastră, dacă prezentați oricare dintre aceste semne și simptome după colposcopie.

Cum vă pregătiți?

Pentru a vă pregăti pentru colposcopie, medicul vă poate recomanda să:

 • Evitați să vă programați colposcopia în timpul menstruației
 • Nu aveți relații sexuale vaginale cu o zi sau două înainte de colposcopie
 • Nu folosiți tampoane cu o zi sau două înainte de colposcopie
 • Nu folosiți medicamente vaginale în cele două zile dinaintea colposcopiei dvs.

Luați un analgezic fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofen (Advil, Motrin IB, altele) sau paracetamol (Tylenol, altele), înainte de a merge la programarea pentru colposcopie

Cum să faceți față stresului și fricii înainte de colposcopie

Este posibil să aveți frică în timp ce așteptați examenul de colposcopie. De asemenea, puteți să aveți insomnie în noaptea din ajunul examinării. Dacă sunteți foarte anxioasă în legătură cu colposcopia, este posibil să aveți mai multă durere în timpul procedurii decât persoanele care găsesc modalități de a-și controla și gestiona anxietatea. Acceptați faptul că veți simți o anumită stare de neliniște în timp ce așteptați programarea și găsiți modalități de a face față.

De exemplu: Cereți medicului Dumneavoastră broșuri sau pliante despre colposcopie și la ce vă puteți aștepta. Scrieți întrebările sau îngrijorările pe care le aveți cu privire la procedură și rugați medicul Dumneavoastră să le revizuiască împreună cu Dumneavoastră înainte de începerea colposcopiei. Găsiți activități care să vă ajute să vă relaxați, cum ar fi exercițiile fizice, meditația și statul cu prietenii și familia. Întrebați-l pe medicul dumneavoastră, dacă este în regulă să ascultați muzică în liniște în timpul examenului.

Colposcopia se face, de obicei, în cabinetul medicului, iar procedura durează între 10 și 20 de minute. Veți sta întinsă pe spate pe o masă, cu picioarele în suporturi, la fel ca în timpul unui examen pelvian sau al unui test Papanicolau.

Medicul vă plasează un speculum metalic în vagin. Speculumul ține deschiși pereții vaginului pentru ca medicul să vă poată vedea colul uterin, apoi poziționează instrumentul special de mărire, numit colposcop, la câțiva centimetri de vulva Dumneavoastră. Medicul luminează apoi cu o lumină puternică în vaginul Dumneavoastră și privește prin lentila colposcopului ca și cum ar folosi un binoclu.

Colul uterin și vaginul Dumneavoastră sunt tamponate cu vată pentru a îndepărta orice mucus. Medicul poate aplica în zonă o soluție de oțet sau un alt tip de soluție. Acest lucru poate provoca o senzație de arsură sau furnicături. Soluția ajută la evidențierea oricăror zone cu celule suspecte.

Biopsia

În cazul în care medicul găsește o zonă suspectă poate preleva o mică mostră de țesut pentru teste de laborator. Pentru a colecta țesutul, medicul folosește un instrument de biopsie ascuțit pentru a îndepărta o mică bucată de țesut. Dacă există mai multe zone suspecte, se vor preleva mai multe probe de biopsie. Se va aplica o soluție chimică pe zona de biopsie pentru a limita sângerarea.

După colposcopie

Dacă medicul nu a prelevat o probă de biopsie în timpul colposcopiei, nu veți avea nicio restricție în ceea ce privește activitatea Dumneavoastră după ce examenul este finalizat. Este posibil să aveți unele pete sau sângerări foarte ușoare din vagin în următoarea zi sau două. Dacă vi s-a prelevat o probă de biopsie în timpul colposcopiei, este posibil să aveți: dureri vaginale sau vulvare care durează una sau două zile, sângerări ușoare din vagin care durează câteva zile, o scurgere întunecată din vagin.

Folosiți un absorbant pentru orice sânge sau secreție. Evitați tampoanele, spălăturile vaginale și relațiile sexuale vaginale timp de o săptămână după biopsie sau atât timp cât vă indică medicul.

Înainte de a pleca de la programarea pentru colposcopie, întrebați medicul când vor fi rezultatele. De asemenea, cereți un număr de telefon la care puteți suna în cazul în care nu primiți răspuns într-un anumit interval de timp.

Rezultatele colposcopiei Dumneavoastră vor determina dacă veți avea nevoie de alte teste și tratamente.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: 
https://be-healthy.ro/colposcopia/
La Inceput