Ce nu este indicat să faceți înainte de a da analize de sânge

Câteva erori, aparent minore, precum consumul de alimente sau administrarea unor medicamente înainte de efectuarea analizelor medicale, sunt suficiente pentru compromiterea rezultatelor. Cele mai noi cercetări spun că chiar și simpla mișcare greșită a brațului poate să conducă la o măsurare eronată a presiunii arteriale.

Un studiu publicat în Analele Medicinei Interne spune că schimbarea poziției brațului din partea lateral-frontală (cea corectă) prin întinderea brațului în față, poate reduce valoarea presiunii arteriale reale cu pana la 10%.  De altfel, aceasta este o proporție suficient de mare încât interpretarea riscului de boli cardiace să se încadreze în altă categorie decât cea corectă.

Ce trebuie evitat înainte de analizele de sânge

Analizele de sânge sunt solicitate de către medici pentru evaluarea stării generale de sănătate, precum și pentru stabilirea unui diagnostic în cazul în care o anumită afecțiune este suspectată. În vederea obținerii de rezultate valide, este foarte important săeviți următoarele erori:

  • Consumul de alimente. Mâncatul cu mai puțin de 14 ore înainte de efectuarea unei analize de sânge va compromite întotdeauna valorile probei de laborator, în special ale colesterolului și glicemiei. În cazul în care consumați alimente cu puțin timp înainte de prelevarea mostrei de sânge, mai ales produse cu zahăr sau alcool, riscați să primiți rezultate greșite.
  • Administrarea de medicamente. Anticoncepționalele, estrogenul, anticonvulsivele, medicamentele pentru reglarea presiunii arteriale, diureticele, corticosteroizii, antidepresivele sau niacina (vitamină prescrisă pentru reducerea nivelului de colesterol) sunt substanțe care interferează întotdeauna cu rezultatele unei probe de sânge și pot influența în special valorile colesterolului. Informați medicul dacă urmați un tratament medicamentos.
  • Stresul fizic. În cazul în care vă aflați într-o perioadă de stres fizic, cauzat de o boală acută sau de o infecție, analizele de sânge vor înregistra un nivel mai mic de colesterol bun HDL și un nivel ridicat al trigliceridelor.
  • Consumul de băuturi. În cazul analizelor de sânge care urmăresc măsurarea nivelului lipidelor și al glucozei, doar apa este permisă pentru consum cu 14 ore înainte de efectuarea analizelor de sânge. Multe băuturi conțin zahăr și grăsimi (inclusiv laptele), de aceea pot influența rezultatele testelor sangvine.
  • Guma de mestecat. Evitați guma de mestecat, inclusiv sortimentele fără zahăr, înainte de analizele de sânge. Pot avea același efect de compromitere, precum consumul de alimente.
  • Exercițiile fizice susținute. Orice formă de efort fizic este interzisă cu 8 ore înainte de analizele de sânge, întrucât exercițiile fizice solicitante modifică nivelul real al glucozei în sânge.
  • Fumatul. Substanțele nocive din țigarete ajung cu rapiditate în sânge, de aceea fumatul este strict interzis cu cel puțin 14 ore înainte de efectuarea testelor de sânge.
  • Administrarea de vitamine și suplimente alimentare. Vitaminele, mineralele și suplimentele din plante trebuie să fie evitate înainte de analizele medicale de sânge, mai ales dacă se urmărește măsurarea nivelului de plumb la nivel sangvin.
Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
twitter.com
La Inceput