Fluoroscopia: Ce este și când se utilizează

Fluoroscopia este un tip de procedură imagistică care utilizează mai multe impulsuri ale unui fascicul de raze X pentru a filma în timp real țesuturile din interiorul corpului dumneavoastră.Medicii folosesc fluoroscopia pentru a ajuta la monitorizarea și diagnosticarea anumitor afecțiuni și ca ghidaj imagistic pentru anumite intervenții.

Ce este fluoroscopia?

Fluoroscopia este o procedură de imagistică medicală care utilizează mai multe impulsuri (explozii scurte) ale unui fascicul de raze X pentru a arăta organele interne și țesuturile care se mișcă în timp real pe un ecran de computer. Radiografiile standard sunt ca niște fotografii, în timp ce fluoroscopia este ca o înregistrare video.

Doctorii folosesc fluoroscopia în două scopuri principale: în scopuri de diagnosticare și pentru a ajuta la ghidarea anumitor proceduri de tratament (cunoscute sub numele de ghidare intervențională), cum ar fi intervențiile chirurgicale și plasarea de catetere.

Fluoroscopia se face pentru a examina mai multe sisteme ale corpului în timp real, inclusiv:

 • Sistemul cardiovascular
 • Sistemul digestive
 • Sistemul urinar
 • Sistemul musculo-scheletal
 • Sisteme de reproducere

Fluoroscopie cu scopul diagnosticării

Medicii utilizează fluoroscopia pentru diferite părți ale corpului dumneavoastră pentru a diagnostica mai multe afecțiuni, printre care:

 • Înghițire cu bariu (esofagogramă): O înghițitură cu bariu este un test de imagistică prin fluoroscopie care verifică dacă există probleme în tractul gastrointestinal superior, care include gura, partea din spate a gâtului, esofagul, stomacul și prima parte a intestinului subțire. Testul presupune să beți un lichid cu gust calcaros care conține bariu, o substanță sigură care face ca părți ale corpului dumneavoastră să apară mai clar la imagistica cu raze X. Aceste teste pot ajuta la diagnosticarea tulburărilor esofagiene, a ulcerelor, a herniei hiatale, a bolii de reflux gastroesofagian, a problemelor structurale ale tractului gastro-intestinal și a tumorilor.
 • Clisma cu bariu: O clismă cu bariu, care se mai numește și radiografie a tractului gastrointestinal inferior, este un test de imagistică prin fluoroscopie care verifică dacă există probleme la nivelul colonului și al rectului (părți ale intestinului gros). Un medic sau asistent medical toarnă un lichid sigur care conține bariu printr-un tub introdus în anusul dumneavoastră. Acest lichid îmbracă interiorul intestinului gros și arată clar conturul acestuia pe imagistica cu raze X. Acest test poate ajuta la diagnosticarea bolilor inflamatorii intestinale (boala Crohn sau colita ulcerativă), diverticulozei, cancerului de colon, polipilor și volvulusului colonic (răsucirea anormală a intestinului).
 • Angiografie: Angiografia, sau angiograma, utilizează fluoroscopia pentru a identifica și diagnostica îngustarea sau blocarea arterelor din corpul dumneavoastră. Uneori, medicii pot efectua o angioplastie, o procedură utilizată pentru a deschide arterele coronare blocate, în timpul unei angiografii de diagnosticare, dacă este necesar.
 • Cistografie: Cistografia este un test imagistic care poate folosi fluoroscopia pentru a ajuta la diagnosticarea problemelor din vezica dumneavoastră. În timpul cistografiei, un furnizor de asistență medicală introduce un tub subțire numit cateter urinar în uretra dvs. și injectează un colorant de contrast în vezica dvs. urinară. Acest colorant ajută părțile vezicii să se vadă mai clar pe imaginile cu raze X. Acest test poate ajuta medicul să vă studieze golirea vezicii urinare în timpul urinării.Acest lucru se numește cistografie de golire. Aceasta poate ajuta să arate cât de bine se golește vezica în timpul urinării și dacă există urină care refulează în rinichi (reflux vezico-ureteral).
 • Mielografie: Mielografia utilizează fluoroscopia și o injecție de substanță de contrast pentru a evalua măduva spinării, rădăcinile nervoase și mucoasa spinării (meningele). Este deosebit de utilă pentru evaluarea coloanei vertebrale în urma unei intervenții chirurgicale și pentru evaluarea problemelor discale la persoanele care nu pot fi supuse unui test RMN (de obicei din cauza faptului că au un dispozitiv medical, cum ar fi un stimulator cardiac).
 • Histerosalpingograma: În cadrul acestei proceduri, medicul utilizează fluoroscopia pentru a oferi imagini ale organelor reproductive biologice feminine. Aceasta poate ajuta la diagnosticarea anumitor cauze de infertilitate.

Fluoroscopie pentru ghidarea intervențiilor

 • Cateterizare cardiacă: În cadrul acestei proceduri, fluoroscopia arată sângele care circulă prin arterele dumneavoastră. Aceasta poate ajuta la ghidarea vizuală a medicului în efectuarea angioplastiilor.
 • Introducerea și manipularea cateterului: Fluoroscopia poate ajuta la asigurarea plasării corecte a cateterelor, care sunt tuburi subțiri, goale, care ajută la introducerea de lichide în organism sau la drenarea fluidelor din organism. Medicii pot plasa cateterele prin uretră, vasele de sânge și canalele biliare.
 • Plasarea de stenturi: Fluoroscopia poate ajuta la asigurarea plasării corecte a stenturilor, care sunt dispozitive care ajută la deschiderea vaselor de sânge înguste sau blocate.
 • Chirurgie ortopedică: Chirurgul dumneavoastră poate folosi fluoroscopia pentru a ajuta la ghidarea procedurilor ortopedice, cum ar fi înlocuirea articulațiilor și repararea fracturilor (oase rupte).

Când este necesar un test de fluoroscopie?

Medicul vă poate recomanda un test de fluoroscopie dacă dorește să verifice funcția unui anumit organ, sistem sau a unei alte părți interne a corpului dumneavoastră. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de fluoroscopie pentru anumite procedure medicale care necesită ghidare imagistică, cum ar fi intervențiile chirurgicale sau plasarea de stenturi.

Cine efectuează un test de fluoroscopie?

Medicii care sunt special instruiți în utilizarea fluoroscopiei pot efectua o procedură de fluoroscopie. Aceștia pot fi:

 • Radiologi
 • Cardiologi
 • Chirurgi vasculari
 • Gastroenterologi
 • Chirurgii ortopedici
 • Urologi
 • Obstetricieni-ginecologi

Care este diferența dintre fluoroscopie, raze X și radiografie?

Radiografia este știința care utilizează radiații pentru a furniza imagini ale țesuturilor, organelor, oaselor și vaselor din interiorul corpului dumneavoastră. Radiația este energie care provine dintr-o sursă și călătorește prin spațiu cu viteza luminii. Această energie are asociat un câmp electric și un câmp magnetic și are proprietăți ondulatorii.

O radiografie vă expune la o doză mică de radiații ionizante pentru a produce imagini ale interiorului corpului dumneavoastră.

Razele X sunt cea mai veche și cea mai des utilizată formă de imagistică medicală.

Fluoroscopia și razele X sunt amândouă teste imagistice care utilizează radiații pentru a obține imagini ale țesuturilor dvs. interne.

Diferența constă în faptul că razele X realizează instantanee ale țesuturilor interne într-un singur moment, în timp ce fluoroscopia poate oferi imagini continue, în timp real, ale țesuturilor dvs. interne, folosind mai multe impulsuri (explozii scurte) de radiații.

Alte tipuri de teste imagistice care utilizează radiații includ tomografia computerizată și mamografia.

Există, de asemenea, teste imagistice care utilizează materiale radioactive ingerate sau introduse în interiorul corpului dumneavoastră. Aceste teste includ imagistica de medicină nucleară și tomografia cu emisie de pozitroni

Cum vă pregătiți de  fluoroscopie?

Pregătirea dumneavoastră va depinde de tipul de procedură de fluoroscopie și de motivul pentru care o efectuați. Unele proceduri nu necesită nicio pregătire specială. Pentru altele, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă ceară să evitați anumite medicamente și/sau să postiți (să nu mâncați sau să beți nimic în afară de apă) timp de câteva ore înainte de procedura de imagistică.

Dacă sunteți însărcinată sau există posibilitatea să fiți însărcinată, este important să vă anunțați medicul. Radiațiile din fluoroscopie pot fi dăunătoare pentru un făt în curs de dezvoltare.

Dacă procedura de fluoroscopie implică un colorant de contrast, este important să anunțați dacă aveți alergii sau dacă ați avut probleme cu coloranții de contrast în trecut.

La ce ar trebui să vă așteptați în timpul unui test fluoroscopic?

În funcție de tipul de procedură, puteți face fluoroscopia la un centru de medicină privată sau în timpul internării într-un spital. Pentru unele proceduri de fluoroscopie, puteți fi treaz în timpul acesteia. Pentru alte proceduri, cum ar fi una care implică o intervenție chirurgicală, veți fi supus unei anestezii generale, astfel încât să dormiți în timpul operației.

Fluoroscopia poate include unele sau majoritatea următoarelor etape:

 • Este posibil să trebuiască să vă scoateți orice îmbrăcăminte și/sau bijuterie care ar putea interfera cu procedura. Dacă trebuie să vă scoateți hainele, medicul vă va da un halat de spital.
 • Unele proceduri de fluoroscopie necesită un colorant de contrast, care este o substanță sigură și face ca o parte a corpului dumneavoastră să apară mai clar pe o radiografie. Dacă acest lucru se aplică în cazul dumneavoastră și al procedurii dumneavoastră, fie veți bea un lichid care conține colorant de contrast, fie medicul vă va introduce un lichid de colorant de contrast în venă prin intermediul unei perfuzii sau vă va introduce lichidul printr-o clismă, procedură prin care colorantul este spălat în rectul dumneavoastră.
 • Medicul vă va pune apoi să vă așezați pe o masă cu raze X. În funcție de tipul de procedură, vă poate cere să vă mișcați corpul în diferite poziții sau să mișcați o anumită parte a corpului. De asemenea, vă poate cere să vă țineți respirația pentru o perioadă scurtă de timp.
 • Dacă procedura dumneavoastră implică introducerea unui cateter, furnizorul dvs. va introduce un ac în partea corespunzătoare a corpului. Aceasta poate fi în zona inghinală, în cot sau în altă zonă.
 • Medicul va folosi apoi un scaner special cu raze X pentru a crea imagini fluoroscopice, pe care le va putea vizualiza pe un ecran de computer.

Care sunt riscurile fluoroscopiei?

Fluoroscopia implică unele dintre aceleași riscuri ca și alte proceduri cu raze X din cauza expunerii la radiații. Din acest motiv, nu ar trebui să vă supuneți unei proceduri de fluoroscopie dacă sunteți însărcinată sau credeți că ați putea fi însărcinată. Radiațiile pot fi dăunătoare pentru un făt în curs de dezvoltare.

Atunci când este utilizată în mod corespunzător, fluoroscopia în scopuri de diagnosticare are ca rezultat niveluri foarte scăzute de expunere la radiații.

Atunci când medicii utilizează fluoroscopia pentru anumite proceduri invazive sau intervenții chirurgicale, aceasta poate avea ca rezultat niveluri mai mari de expunere la radiații. Riscurile legate de radiații asociate cu fluoroscopia în aceste scopuri includ:

 • Leziuni induse de radiații la nivelul pielii și al țesuturilor subiacente ("arsuri"), care apar la scurt timp după expunerea la radiații.
 • Cancere induse de radiații, care pot apărea mai târziu în viață.

Probabilitatea de a vă confrunta cu aceste efecte secundare este foarte mică. Dacă procedura este necesară din punct de vedere medical, beneficiile procedurii depășesc posibilele riscuri de radiații.

Dacă substanța de contrast face parte din procedura de fluoroscopie, există un risc mic de reacție alergică. Anunțați medicul dacă aveți alergii sau dacă ați avut vreodată o reacție la substanța de contrast.

Este dureros un test de fluoroscopie?

Imagistica prin fluoroscopie în sine este nedureroasă și neinvazivă. Cu toate acestea, dacă medicul utilizează fluoroscopia ca ghidaj imagistic în timpul unei proceduri, cum ar fi o intervenție chirurgicală, este posibil să resimțiți durere din cauza intervenției chirurgicale, nu a fluoroscopiei.

Voi fi sedat pentru un test de fluoroscopie?

Medicii utilizează fluoroscopia cu scopuri diferite. Dacă o folosește ca ghidare imagistică în timpul unei intervenții chirurgicale sau a plasării unui stent, este posibil să fiți sedat (să primiți anestezie generală).

Alte utilizări ale fluoroscopiei care sunt efectuate exclusiv în scopuri de diagnosticare sunt nedureroase și necesită, de fapt, să fiți treaz în timpul procedurii, astfel încât să puteți mișca anumite părți ale corpului și/sau să vă țineți respirația pentru o perioadă scurtă de timp.

În orice caz, medicul vă va anunța dacă aveți sau nu nevoie de anestezie pentru procedura dumneavoastră.

Rezultatele

Tipul și interpretarea rezultatelor fluoroscopiei vor depinde de ce parte a corpului a fost examinată sau tratată și de motivul pentru care medicul v-a supus la această examinare. Fluoroscopia poate ajuta la diagnosticarea mai multor afecțiuni de sănătate diferite. Este posibil ca medicul să fie nevoit să trimită rezultatele dumneavoastră la un alt specialist sau să efectueze teste suplimentare pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic.

Dacă aveți întrebări cu privire la rezultatele dumneavoastră, nu vă fie teamă să întrebați medicul.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
www.siemens-healthineers.com
Sursa: 

my.clevelandclinic.org

La Inceput