Tomografia computerizată (CT) – ce este, indicații, contraindicații, informații livrate

O investigație care se bazează pe proprietatea corpului de a absorbi razele X, tomografia computerizată poate fi indicată cu diverse scopuri, fie pentru diagnosticare, fie pentru tratament. Află în continuare ce este tomografia computerizată, cum funcționează, când e indicată, cum să te pregătești de ea, dar și ce informații utile generează aceasta.

Ce este tomografia computerizată?

Tomografia computerizată (CT) este investigația diagnostică ce combină o serie de imagini, obținute cu ajutorul razelor X, realizate din diferite unghiuri din jurul corpului și utilizează procesarea computerizată pentru a crea imagini ale secțiunii transversale (bucăți) ale oaselor, vaselor sanguine și a țesuturilor moi din corp.

Când este indicată CT?

Tomografia Computerizată are mai multe utilizări, dar este foarte potrivită pentru diagnosticarea rapidă a persoanelor cu multiple traumatisme interne, obținute în urma accidentelor rutiere sau a altor tipuri de traumatisme.

O scanare CT poate fi utilizată pentru a vizualiza aproape toate părțile corpului. Procedura se folosește pentru a diagnostica boli și traumatisme, la fel și pentru a planifica un tratament medical, chirurgical sau o radioterapie.

Astfel, medicul îți poate indica o CT pentru:

 • A diagnostica tulburări ale mușchilor și oaselor, asemeni fracturilor și tumorilor de oase;
 • A identifica localizarea unei tumori, infecții sau a unui cheag de sânge;
 • A ghida proceduri, precum o intervenție chirurgicală, biopsie sau radioterapie;
 • A detecta și monitoriza boli, precum cancerul, bolile cardiovasculare, nodulii pulmonari și afecțiunile ficatului;
 • A monitoriza eficacitatea unor tratamente, de exemplu cel de combatere al cancerului;
 • A depista traumatisme sau hemoragii interne.

Cum funcționează un CT?

Pe parcursul investigației, pacientul parcurge următoarele etape:

 1. O masă automatizată mișcă pacientul spre o „fereastră„ rotundă din sistemul de imagistică CT.
 2. Pe măsură ce pacientul traversează sistemul de imagistică, o sursă de raze X se rotește în jurul și înăuntrul ferestrei circulare. O singură rotație ocupă aproximativ o secundă. Sursa de raze X produce un fascicul îngust, în formă de evantai, utilizată pentru a iradia o secțiune a corpului pacientului. Grosimea acestui fascicul variază între 1 și 10 milimetri.

Pe parcursul unei examinări tipice există câteva faze, fiecare fiind alcătuită din 10-50 de rotații ale tubului care generează raze X, în jurul pacientului.

Pacientului i se poate administra o injecție cu o substanță de contrast, pentru a facilita vizualizarea vaselor sanguine.

 1. Detectoarele situate pe partea externă a aparatului înregistrează razele X, care ies din secțiunea analizată a corpului pacientului, „fixată” din mai multe unghiuri pe parcursul unei singure rotații.
 2. Datele sunt transmise pentru analiză calculatorului. Acesta „reconstruiește” toate imaginile fixate de aparat într-o singură imagine în secțiune transversală (o „felie”) a organelor și țesuturilor interne pentru fiecare rotație completă a sursei de raze X.

Care sunt riscurile CT?

Expunerea la radiațiile ionizante

În timpul tomografiei computerizate ești pentru o perioadă scurtă de timp expus radiațiilor ionizante (razelor X). Cantitatea acestei radiații este mai mare decât cea eliminată pe parcursul unei radiografii simple, deoarece aparatul de CT captează mult mai multe informații despre tine. Dozele radiațiilor pe care le primești în urma unui CT nu provoacă modificări patologice pe termen lung, deși la doze mai mari, riscul de a face maladii canceroase poate crește.

Totuși, CT are o mulțime de beneficii, care depășesc orice risc existent. De obicei, medicii utilizează cele mai mici doze posibile pentru a obține informația diagnostică necesară. De asemenea, mașinile mai noi și tehnicile mai rapide necesită mai puține radiații, decât au fost folosite anterior.

Riscul pentru femeile însărcinate

Dacă ești însărcinată, spune-i neapărat acest lucru medicului tău. Cel mai probabil, acesta îți va recomanda un alt tip de investigație, de exemplu o ultrasonografie (USG) sau o rezonanță magnetică nucleară (RMN) pentru a evita influența negativă a razelor X asupra copilului tău.

Reacțiile adverse la substanțele de contrast

În unele cazuri, medicul îți va sugera să îți fie administrat un colorant, denumit „substanță de contrast”. Această substanță îți poate fi administrată în formă de o soluție, pe care o vei bea, sau o injecție intravenoasă, sau un supozitor, pe care îl vei administra în interiorul rectului.

Deși cazurile sunt rare, o substanță de contrast poate cauza efecte adverse sau reacții alergice.

Majoritatea reacțiilor sunt moderate, limitându-se la mâncărimi sau roșeață a pielii. În unele cazuri acestea pot fi severe, manifestate prin șocul anafilactic, ce îți poate pune viața în pericol. Spune-i medicului, dacă ai suferit vreodată o reacție la o substanță de contrast.

Cum să te pregătești de o CT?

În funcție de partea corpului, ce urmează să fie examinată, poți fi solicitat să întreprinzi următoarele acțiuni:

 • Să lași toate hainele și să îmbraci o „uniformă” spitalicească;
 • Să elimini toate obiectele metalice de pe corp, cum ar fi cureaua, bijuteriile, protezele dentare sau ochelarii, obiecte ce ar putea interfera cu imaginea obținută;
 • Să te abții de la apă sau mâncare pentru câteva ore înainte de efectuarea investigației.

Cum să îți pregătești copilul pentru un CT?

Dacă copilului sau adolescentului tău i-a fost indicată o procedură de CT, medicul îți poate recomanda să îi administrezi un medicament sedativ pentru a-l menține calm. Orice mișcare distorsionează imaginea, cauzând rezultate eronate. Roagă-l pe medicul tău să îți povestească despre procedura de pregătire a copilului tău pentru investigație.

La ce te poți aștepta?

Procedura CT nu este dureroasă, iar cu aparatele de ultimă generație ocupă doar câteva minute. Întregul proces poate dura, în medie până la 30 de minute.

În timpul procedurii

Scanerul CT este asemănător cu o gogoașă și are o fereastră rotundă în mijlocul său. Vei sta culcat pe o masă ce se va mișca automat către tunelul din mijlocul aparatului.

Pe parcursul procedurii ți se pot aplica perne sau curele pentru a te ajuta să te menții în poziția cuvenită. În timp ce masa te mișcă către aparat, detectorii și tubul de raze X se vor mișca în jurul tău. Fiecare rotație furnizează câteva imagini și secțiuni ale corpului tău. Pe parcursul procedurii, poți auzi zgomote de diferită intensitate.

Un tehnolog se va afla în camera de alături și te va putea auzi. Acesta îți va comunica, prin intermediul unui interfon dacă este necesar să reții respirația, pentru a evita blurarea imaginilor.

După procedură

După efectuarea procedurii poți reveni la rutina zilnică de până atunci. Dacă ți s-a administrat substanță de contrast, ți se pot da niște instrucțiuni adiționale. În unele cazuri, ți se poate solicita să rămâi în instituția medicală pentru a se asigura că te simți bine după investigație. De asemenea, ți se poate recomanda să consumi mai multe lichide, pentru a-ți ajuta rinichii să elimine substanța de contrast din corp.

Rezultatele investigației

Imaginile CT sunt stocate în format electronic și pot fi vizualizate pe ecranul unui calculator. Un radiolog interpretează rezultatele obținute și le expediază, alături de concluzii, medicului tău.

Sursa foto: 
lifecarediagnostic.com
La Inceput