Ultrasonografia – ce este, cum funcționează și când este indicată

Ultrasonografia, sinonimă cu ecografia sau sonografia, este un test diagnostic, indicat de medici în unele patologii. Află în continuare cum funcționează această metodă, când medicul ți-o poate prescrie și ce date informative poate să obțină de pe urma acesteia.

Ce este ultrasonografia?

Ultrasonografia este un test diagnostic medical, care folosește undele de frecvență înaltă pentru a căpăta imagini vii din interiorul corpului.

Tehnologia este similară cu cea utilizată în cazul radarelor, care ajută militarilor să detecteze aeronave sau corăbii. Ultrasunetul ajută medicul să vizualizeze problemele organelor, vaselor sanguine și țesuturilor, fără a face incizii pe corp.

Contrar celorlalte metode de diagnostic, ultrasonografia nu utilizează radiații ionizante. Din acest motiv această metodă este preferențială pentru a urmări dezvoltarea fătului în timpul sarcinii.

De ce este indicată ultrasonografia?

Majoritatea persoanelor asociază ultrasonografia cu sarcina. Acest test diagnostic poate oferi mamei primele imagini ale copilului său. Totuși, acest test are și multe alte utilizări.

Medicul îți poate indica o ultrasonografie dacă ai dureri, inflamație sau alte simptome care necesită o vizualizare internă a organelor abdominale. O ultrasonografie poate livra imaginea organelor:

 • Vezica biliară;
 • Vezica urinară;
 • Creierul (la copii);
 • Ochii;
 • Rinichii;
 • Ficatul;
 • Ovarele;
 • Pancreasul;
 • Splina;
 • Glanda tiroidă;
 • Testiculele;
 • Uterul;
 • Vasele sangvine.

Ultrasunetul este eficient în ghidarea mișcărilor chirurgului în timpul unor proceduri medicale, asemeni biopsiei.

Cum să te pregătești de ultrasonografie?

Pașii pe care îi vei întreprinde pentru a te pregăti de o ultasonografie depind de zona care va fi expusă examinării.

Medicul îți poate recomanda să te înfometezi timp de 12 ore înainte de ultrasonografie, în special dacă urmează să îți examineze abdomenul. Alimentele nedigerate pot bloca undele sonore, făcând dificil din punct de vedere tehnic claritatea imaginii.

Pentru examinarea vezicii biliare, a ficatului, pancreasului și a splinei poți fi sfătuit să mănânci bucate fără grăsimi în seara dinaintea procedurii, iar apoi să te înfometezi până la realizarea procedurii. Totuși, îți va fi permis să bei apă și să iei medicamentele ce îți vor fi prescrise.

Pentru examinarea vezicii urinare poți fi rugat să consumi cât mai multă apă și să nu mergi la toaletă pentru ca vezica ta urinară să fie plină și mai vizibilă în timpul testului.

Comunică-i neapărat medicului despre toate medicamentele sau suplimentele pe care le-ai administrat înainte de examinare.

Ultrasonografia are riscuri minime, spre deosebire de radiografia cu raze X sau Tomografia Computerizată, aceasta nu utilizează raze ionizante.

Cum se face ultrasonografia?

Înainte de procedură, vei lua poziție orizontală și vei expune spre analiză partea corpului, pe care ți-o va solicita medicul.

Medicul imagist sau asistentul acestuia îți va aplica pe abdomen un gel special pentru a lubrifia suprafața acestuia. Aplicarea gelului previne fricția, astfel încât medicul poate mișca transductorul pe suprafața pielii. Transductorul seamănă cu un microfon, iar gelul lubrifiant are proprietatea de a transmite mai bine undele sonore.

Transductorul transmite unde de frecvență înaltă în corpul tău. Acestea răsună în ecou atunci când se „ciocnesc” de un corp cu densitate înaltă, asemeni unui organ sau os. Ulterior, aceste ecouri sunt reflectate înapoi în calculator.

Undele sonore create sunt de o înălțime prea mare pentru a fi auzite de urechea umană – ele creează o imagine, care este interpretată de medic.

În funcție de aria examinată, poți fi rugat să schimbi poziția, pentru ca medicul să aibă un acces mai bun la organul necesar.

După procedură gelul va fi curățat de pe suprafața pielii. Durata unei proceduri tipice nu este mai mare de 30 de minute, în funcție de aria examinată. După aceasta, vei putea urma actvitățile tale obișnuite fără vreo anumită restricție.

După ultrasonografie

În urma examenului, medicul va privi din nou imaginile și va depista toate anormalitățile. Ulterior, acesta te va chema pentru a discuta concluziile sau pentru a stabili data următoarei consultații.

Dacă în urma ultrasonografiei au fost depistate unele anormalități, medicul îți poate indica și alte investigații, asemeni Tomografiei Computerizate (TC), Rezonanței Magnetice Nucleare (RMN) sau a biopsiei țesutului pentru a primi anumite precizări.

În cazul în care medicul îți poate pune diagnoza doar în baza ultrasonografiei, acesta îți va indica tratamentul imediat.

Sursa foto: 
idsmed.com
La Inceput