14 tipuri de măști, testate – fularul utilizat în calitate de mască de protecție crește riscul de infectare

Pandemia COVID-19 a transformat masca de protecție individuală într-un articol vestimentar obligatoriu al anului 2020. Riscul infectării și dorința de a fi protejați ne determină să căutăm cea mai potrivită mască de protecție individuală, cercetând și încercând mai multe tipuri ale acestora. Pentru a te ajuta în acest proces, ți-am pregătit în continuare rezultatele testării a 14 tipuri de măști de către oamenii de știință. Află în continuare care dintre acestea este cea mai sigură și care poate crește riscul de infectare.

Metoda de cercetare aplicată

O echipă de cercetători din cadrul Universității Duke din California de Nord au testat 14 tipuri de măști, începând cu măștile de bumbac de mai multe tipuri, până la bandane și fularele de lână.

Aceștia au utilizat o metodă optică relativ simplă de măsurare, care poate fi reprodusă și de non-experți: un operator aflat într-un spațiu închis și întunecat  poartă masca și vorbește în direcția unui fascicul laser care luminează stropii de respirație. Stropii, la rândul lor, sunt filmați cu o cameră de luat vederi. Ulterior, un simplu algoritm computerizat este utilizat pentru a număra stropii din clipul video filmat.

Analizând rezultatele obținute, cercetătorii au efectuat un clasament al eficienței măștilor testate:

- Măști de protecție individuală eficace:

- Măștile N95 fără valvă , folosite de personalul medical, sunt campionii acestui test cu o fracție de transmisie a stropilor mai mică de 0.1%.

- Măștile chirurgicale  cu 3 straturi de filtrare s-au situat pe locul 2 în clasamentul eficacității.

- Măștile N95 dotate cu valvă - deși asigură protecția persoanelor care le poartă, sunt mai puțin eficiente în procesul de oprire a transmiterii stropilor de respirație în exterior din cauza valvei de exhalare, care se deschide la expirații puternice și, respectiv, diminuează protecția persoanelor din jur.

- Măștile cu multiple straturi de polipropilenă  și bumbac s-au clasat pe locul 3 după eficacitate în procesul de oprire a răspândirii stropilor.

     

- Măști de protecție individuală cu o eficacitate medie:

- Masca Maxima AT cu un singur strat de filtrare a demonstrat o eficacitate medie.

- Măști fabricate acasă din mai multe straturi de țesături - au demonstrat o rată de transmisie a stropilor de respirație de mai puțin de 0.4%. Deci, sunt o alternativă de protecție individuală eficace.