COVID-19: fumătorii și bolnavii cronici sunt mai vulnerabili în fața virusului. Cum să eviți riscurile

Am discutat anterior că bolnavii care suferă de boli cronice sunt mai predispuși la îmbolnăvirile severe cu noul coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății ne atenționează, însă, că și fumătorii sunt expuși unui risc mai mare de a fi printre numărul celor infectați și revine cu un șir de recomandări pentru persoanele ce suferă de boli cronice neinfecțioase, dar și pentru cei fumători. Urmăriți în continuare recomandările specialiștilor.

Recomandările se adresează persoanelor care suferă de boli cronice asociate:

 • Persoanele de toate vârstele pot fi afectate de noul coronavirus (COVID-19);
 • Riscul îmbolnăvirilor severe crește, dacă ați împlinit vârsta de 60 de ani;
 • Persoanele care suferă de o boală non-transmisibilă sunt mai vulnerabile în fața noului virus. Bolile non-transmisibile includ:
 • Maladiile cardiovasculare (hipertensiunea arterială, persoanele care au suferit sau riscă să sufere un infarct miocardic acut);
 • Boli respiratorii cronice (Boala Pulmonară Obstructivă Cronică);
 • Diabetul Zaharat;
 • Cancerul.

Managementul pacientului care suferă de o boală non-transmisibilă și este infectat cu noul coronavirus:

În timpul terapiei intensive a pacientului, decideți care medicamente vor fi utilizate în continuare și la care se va renunța pe perioada tratamentului. Comunicați proactiv cu familia pacientului, oferind suport, informații și formulând un prognostic. Luați în considerare valoarea pacientului și preferințele acestuia în privința intervențiilor ce întrețin viața.

Factorii mediului înconjurător și cei cotidieni care vă expun riscului de îmbolnăviri severe cu noul coronavirus:

 • Fumătorii sunt mai expuși riscului de infectare, deoarece procesul presupune contactul apropiat al degetelor, potențial infectate, cu buzele. Acest fapt crește riscul transmiterii virusului de la mâini la gură. De asemenea, fumătorii ar putea să aibă deja o boală de plămâni sau un volum de oxigen redus al acestora, care induce un risc mai mare pentru îmbolnăvirile severe.
 • Țigara electronică sau narghileaua implică transmiterea interpersonală de piese și furtunuri, ceea ce poate contribui la transmiterea intercomunitară a noului coronavirus.
 • Bolile care implică un necesar sporit de oxigen sau reduc abilitatea corpului să îl utilizeze corect, expun pacienții riscului de a dezvolta o pneumonie virală bilaterală.
 • Și poluarea aerului agravează impactul virusului asupra sănătății

Importanța unui stil sănătos de viață

Un stil sănătos de viață va contribui la o mai bună funcționare a sistemelor corpului, inclusiv a imunității. Consumați cât mai multe fructe și legume, fiți activi, renunțați la fumat, limitați sau evitați consumul de alcool și luați-vă orele suficiente de somn.

Faceți și cumpărăturile rațional - ce produse să procurați pentru a fi pregătiți în carantină. 

Sfaturi pentru persoanele care suferă de boli netransmisibile:

 1. Continuați să vă luați medicamentele și urmați toate sfaturile medicului;
 2. Făceți-vă rezerve de medicamentele, pe care le luați de obicei, pentru cel puțin o lună;
 3. Păstrați distanța socială, în special dacă persoanele din jur au simptome de infectare;
 4. Spălați-vă frecvent mâinile cu apă și săpun. Cât supraviețuiește virusul pe haine și cum să îl elimini eficient de pe ele;
 5. Renunțați la fumat și la consumul de alcool;
 6. Aveți grijă de sănătatea mentală.

Sănătate Să Aveți!

 

 

 

 

 

Sursa foto: 
express.co.uk
Sursa: 

who.int

La Inceput