Redeschiderea locurilor publice – cum să faci față infectării și să te bucuri de libertate

Data de 15 iunie a venit la pachet cu un șir de relaxări ale măsurilor de restricție și redeschiderea locurilor publice și de agrement. Cu toate acestea, nu este cazul să devenim iresponsabili, uitând de pericolul de infectare și de măsurile de precauție necesare. Pentru a te ajuta să rămâi în siguranță, ți-am pregătit în continuare un șir de sfaturi cum să eviți infectarea atunci când vizitezi restaurantele, sălile de sport, obiectivele de cult, dar îți reamintim și cum să rămâi în siguranță în parc, în timp ce călătorești, la magazin sau la bancă.

Înainte de a descrie măsurile specifice pentru fiecare loc menționat anterior, îți reamintim că cea mai bună protecție este să eviți expunerea. Dacă mergi afară, poartă obligatoriu o mască de protecție individuală. Păstrează distanța de 2 metri între tine și ceilalți, în special dacă suferi de boli concomitente și riști să faci formele grave ale bolii. Evită contactul cu oricine manifestă simptome și nu vizita evenimentele sociale, în masă.

Nu uita de măsurile de igienă personală – spală mâinile frecvent cu apă și săpun timp de minim 20 de secunde sau utilizează un dezinfectant pentru mâini cu minim 60% alcool în compoziție. Acoperă nasul și gura cu șervețele de unică folosință sau cu cotul îndoit și nu uita să îți igienizezi mâinile după aceasta. Evită atingerea ochilor, nasului sau a gurii cu mâinile neigienizate.

Dacă simți apariția simptomelor bolii, stai acasă și nu lua transportul public pentru a ajunge la medic. Dacă îți este frică de îmbolnăviri severe, nu te reîntoarce în comunitate chiar acum – așteaptă ameliorarea situației epidemiologice. Dacă membrii familiei tale au revenit la activitățile de rutină, iar păstrarea distanței sociale este imposibilă în cazul lor, izolează-te de ei.

Precauții în timpul călătoriilor

Înainte de a merge într-o călătorie, urmărește regulile impuse de autorități în zona pe care dorești să o vizitezi, inclusiv necesitatea de autoizolare odată ce ajungi la destinație.

În cazul călătoriilor aeriene există riscul infectării, dacă urci într-un avion supra-aglomerat. În autocar sau tren, dacă stai la o distanță mai mică de 2 metri de la alți pasageri, riscul de a te infecta crește considerabil. Călătorind cu mașina personală, evită opririle frecvente și contactul cu alte persoane potențial infectate.

Dacă planifici să rezervezi o cameră într-o pensiune sau un hotel, verifică precauțiile impuse de proprietarii acestuia, dar și dacă spațiile de recreere, precum restaurantele, piscinele sau sălile de sport vor fi deschise.

Nu uita să pui în trusa personală și soluții pentru dezinfecția suprafețelor și utilizează-le, la sosirea în hotel, pentru igienizarea întrerupătoareleor, mânerelor ușilor, a telecomandelor, a robinetelor și a chiuvetelor.

Spală neapărat, înainte de utilizare, paharele, farfuriile sau alte tacâmuri din camera de hotel. Înainte de achitare, verifică politica de amânare a rezervării pe site-ul oficial.

Restaurantele

Înainte de a merge la un restaurant sau cafenea, verifică practicile de igienă ale acestuia. Vezi dacă lucrătorii poartă măștile de protecție individuală, dezinfectează suprafețele frecvent atinse și practică distanțarea socială. Este ventilat bine acest local? Dar mesele – sunt ele amplasate luând în considerare măsurile de distanțare socială? Iar meniurile – sunt ele în format digital sau pot fi dezinfectate în mod regulat?

În mod ideal, localurile ar trebui să servească alimentele cu evitarea utilizării comune a veselei. Optează pentru servirea la pachet, păstrează distanța de 2 metri între tine și ceilalți și prioritizează plățile prin intermediul cardului, contactless.

Obiectivele de cult

Înainte să vizitezi un local de cult, verifică dacă încăperea acestuia este suficient de largă, ce număr de vizitatori este permis și dacă acest eveniment îți va afecta într-un fel sau altul starea de sănătate. Vizitează doar locurile bine ventilate și nu uita de menținerea distanței sociale.

Evită contactul cu obiectele atinse frecvent, asemeni cărților, iar dacă alimentele sunt servite la acest eveniment, caută opțiunea pre-ambalată.

Sălile de sport

Înainte să mergi la sală, vezi ce număr de persoane poate intra în același timp în interiorul acesteia. Verifică modalitatea de dezinfectare a spațiilor și dacă vei avea posibilitatea să utilizezi dușurile sau băile din interior. Dacă îți dorești un antrenament de grup, cere sfatul administrației și vezi dacă asemenea servicii sunt oferite la moment.

În timpul utilizării aparatelor din sală, păstrează distanța de minim 2 metri între tine și ceilalți vizitatori. Dezinfectează suprafețele aparatelor pe care le atingi și ia în calcul că unele piese, precum covorașele pentru yoga sau alte piese din burete pot să nu fie disponibile, deoarece se dezinfectează mai greu.

Dacă ești în grupul de risc pentru îmbolnăviri severe, nu te grăbi să revii la sală, ci întreabă dacă au mai rămas antrenamentele în regim online, de la distanță.

Magazinele alimentare

Pentru a păstra mai bine distanța socială, vizitează magazinul în orele mai puțin aglomerate – dimineața devreme sau seara târziu. Dacă riști forme grave ale bolii, mergi după cumpărături în orele prestabilite de conducerea magazinelor.

Înainte de a intra, dezinfectează-ți mâinile la intrare cu soluția pusă la dispoziție. Păstrează distanța socială în timp ce ești la raft, dar și când îți aștepți rândul pentru achitare. Optează pentru plata cu cardul și dezinfectează-ți mâinile după ce ai făcut-o. Când ajungi acasă, igienizează-ți bine mâinile.

Băncile

Prioritizează, maximal posibil, utilizarea ATM-urilor și dezinfectează cu un șervețel umed butoanele acestuia înainte de utilizare. După ce ți-ai făcut treaba, nu uita să îți dezinfectezi cu grijă mâinile.

Parcurile și spațiile în aer liber

Alege să vizitezi un parc din apropierea casei, deoarece te poți expune unui risc suplimentar de infectare în timp ce călătorești spre și de la el. Dacă alegi să mergi la piscină, păstrează distanța socială dintre tine și cei din jur. În parc, evită aglomerațiile și păstrează în mod obligatoriu distanța socială.

Nu uita să te informezi corespunzător înainte de a vizita orice loc public și reține – responsabilitatea ta poate diminua cazurile de infectare cu noul coronavirus.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
today.com
Sursa: 

mayoclinic.org

La Inceput