Un articol publicat recent de revista Financial Times arăta că virusul COVID-19 ar fi infectat jumătate din populația Regatului Unit al Marii Britanii. Acest lucru ar însemna, potrivit autorilor cercetării, că există multe persoane care au suportat virusul și astfel au dobândit imunitate împotriva lui.
Declarațiile au fost făcute în contextul apariției unui studiu realizat de Universitatea din Oxford, care nu a fost revizuit corespunzător și nu a fost publicat în vreo revistă științifică. Autorii cercetării au colectat datele disponibile despre decesele cauzate de noul coronavirus, raportate în Regatul Unit și în Italia și au utilizat aceste cifre pentru a modela versiunea prin care virusul s-ar fi răspândit pănă acum în Regatul Unit.
Într-un scenariu pur ipotetic, autorii au estimat că transmiterea virusului a început cu 38 de zile înainte de primul deces înregistrat în Regatul Unit, pe 5 martie curent. Pornind din această zi, ei au presupus că 68% din populație ar fi fost deja infectată către data de 19 martie. Mai târziu, această statistică și-a găsit locul în titlurile revistelor din Regatul Unit, precum Financial Times, Evening Standard, Daily Mail și The Sun.
Pentru revista Wired U.K., savanții au declarat că aceste concluzii se bazează pe mai multe ipoteze-cheie, care însă nu sunt susținute de date reale.
Din start, autorii studiului realizat de Universitatea din Oxford au declarat că doar o mică parte a populației va fi spitalizată. Cel mai sumbru model prezentat de ei ar fi că doar un om (0,1%) dintr-o mie va avea nevoie de spitalizare.
„Putem deja observa, privind la situația din Italia, că modelul expus de cercetători a fost depășit”, a contrazis datele Tim Colbourn, epidemiolog în cadrul Institutului Universitar pentru Sănătate Globală din Londra pentru revista Wired U.K.
Potrivit jurnaliștilor de la această revistă, doar în regiunea Lombardia din Italia la 1 mie populație reveneau deja mai mult de un om spitalizat, iar numărul e în creștere în fiecare zi.
Science Media Centre, o instituție media independentă, care colaborează cu cercetători, jurnaliști și autori de politici în sănătate interesați să distribuie informație științifică veridică, și-a spus punctul de vedere pe marginea studiului efectuat de Universitatea din Oxford.
„Din câte putem observa, modelul descris în studiu își asumă că toate persoanele infectate cu COVID-19 au același aport în răspândirea infecției – fie că sunt asimptomatice, cu simptome moderate sau grav bolnave. Acest lucru este fals. Datele confirmate ne demonstrează că persoanele asimptomatice și cele cu simptome medii sunt cele care provoacă răspândirea fulminantă a virusului”, a declarat Paul Hunter, profesor de medicină în cadrul Universității din East Anglia.
În plus, Hunter a declarat că modelul descris în studiu nu este credibil și este prea simplist, astfel încât nu admite particularitățile demografice ale Regatului Unit și obiceiurile sociale, de care pot depinde formele îmbolnăvirii cu COVID-19: asimptomatice, cu simptome medii sau cele severe.
Drept comparație, un studiu recent, inițiat de Colegiul Imperial din Londra, a cuprins populația din câteva regiuni italiene, în care fiecare locuitor a fost testat împotriva COVID-19. Cercetarea poate oferi criterii mai realiste pentru extinderea infecției, inclusiv în alte regiuni. Potrivit cercetătorilor, datele analizate demonstrează că nu ne aflăm nici pe aproape de scenariul de răspândire a virusului descris de Universitatea din Oxford.
Totuși, pe lângă defectele evidențiate în studiul Universității din Oxford, acesta a depistat și unele detalii destul de importante, cu care au fost de acord toți specialiștii sus-numiți:
Autoritățile Regatului Unit trebuie să depisteze câte persoane au fost deja expuse contactului cu noul coronavirus, COVID-19, pentru a ajuta persoanele care elaborează politici să progreseze. Acest lucru ar putea fi obținut prin testarea serologică (probe de sânge), prin care ar fi depistați anticorpii împotriva noului virus, care circulă în sânge. Regatul Unit a comandat deja 3,5 milioane de teste pentru anticorpi față de noul coronavirus și urmează să valideze chiturile înainte de a le vinde publicului larg.
Mark Woolhouse, profesor universitar la disciplina de epidemiologie a bolilor infecțioase din cadrul Universității din Edinburgh, a scris pe site-ul Science Media Centre că „testul serologic va veni cu date veridice, care vor demonstra câte persoane au fost expuse noului virus.” Potrivit acestuia, dacă testul de la Oxford va fi confirmat de aceste analize, acesta va avea o mare susținere. De exemplu, se va confirma că multe persoane au dobândit imunitate împotriva COVID-19, ceea ce va ajuta întreruperea lanțului transmiterii virusului către persoanele care încă sunt vulnerabile față de el. Acest fenomen este cunoscut drept „imunitate colectivă”.
„Acest lucru ar explica numărul mare al celor infectați, fiind un proces de dobândire a imunității colective”, a mai adăugat Woolhouse. „Deși acesta nu ar schimba politica actuală din Regatul Unit, care este concentrată pe reducerea impactului virusului pe termen scurt, ar schimba enorm așteptările noastre pe termen lung, făcând un al doilea val de coronavirus mai puțin probabil, micșorând amenințarea pentru sănătatea publică în întreaga lume în următoarele luni”, a concluzionat specialistul.
livescience.com