Semnele care îți arată că suferi de Alzheimer

Pentru un om care îmbătrânește este un lucru normal să își piardă puțin câte puțin memoria. Însă cum putem deosebi semnele unei îmbătrâniri normale față de  simptomele maladiei Alzheimer – boala care se manifestă și ea prin pierderea memoriei? Medicii spun că aceste două lucruri pot fi deosebite, doar că trebuie să fim atenți la anumite semne.

În primul rând pacientul trebuie să știe că boala Alzheimer nu trebuie să fie privită ca o îmbătrânire normală, afirmă Heather Snyder, director medical și științific la Asociația Alzheimer din SUA. În termeni medicali, Alzheimer este un tip de demență – un termen utilizat atunci când o persoană dezvoltă probleme cognitive, ca urmare a acumulării în exces a unui anumit tip de proteină.

Îmbătrânirea normală vs boala Alzheimer

Cel mai frecvent simptom al maladiei Alzheimer, explică specialiștii, este că bolnavul nu își poate aminti anumite lucruri, în special informațiile noi asimilate, spre exemplu cele mai recente întâlniri. Și oamenii sănătoși înaintați în vârstă se pot confrunta cu aceeași problemă. Diferența dintre aceștia și bolnavii cu Alzheimer este că ei își pot aminti, într-un final, ceea ce au uitat. Asta dacă depun un mic efort.

„Bolnavii de Alzheimer nu își vor mai aminti lucrurile pe care le-au uitat. Chiar dacă familia încearcă să ajute pacientul să își aducă aminte unele lucruri, acest lucru nu se va întâmpla. Aceasta este o informație pierdută pentru bolnavi. Ei nu o vor mai recupera niciodată”, explică medicul Heather Snyder.

Pentru a înțelege mai bine diferența dintre pierderile de memorie generate de îmbătrânire și cele cauzate de boala Alzheimer, medicul a oferit și un exemplu – bătrânii pot uita să-și plătească facturile lunare, acest lucru fiind unul normal, pe când bolnavii cu Alzheimer pot uita cum se plătesc aceste facturi, adică procedura pe care au practicat-o de mii de ori pe parcursul vieții.

Medicii mai spun că boala poate să se manifeste diferit la fiecare om în parte, așa că nu toți bolnavii pot prezenta aceleași simptome. Dacă totuși suspectați că dumneavoastră sau cineva din familie prezintă simptome de Alzheimer, este bine să vă adresați la medic imediat. Pierderile de memorie nu sunt singurele semne ale bolii Alzheimer. Această maladie se mai poate manifesta și prin confuzie, tulburările de limbaj, apraxie – dificultatea de a apuca anumite obiecte sau tendinţa de a scăpa obiectele din mână.

Iată câteva exemple care vă va ajuta să diferențiați boala Alheimer de îmbătrânirea normală:

Sursa foto: 
neurologoeleazarvalle.com
La Inceput