Hepatita - boala tăcută a ficatului. Cum se manifestă fiecare tip în parte

Hepatita este una dintre cele mai frecvente boli ale ficatului. Spre deosebire de alte maladii, aceasta se manifestă foarte tăcut la început, de aceia este foarte greu de diagnosticat în stadii timpurii. Asta pentru că nu provoacă durere sau alte simptome vizibile decât atunci când a evoulat și a afectat ficatul destul de mult. De obicei aceasta apare în rezultatul unei infecții sau a unei leziuni hepatice virale, cauzate de consumul de alcool în exces.

Există mai multe tipuri de hepatită. Unele tipuri pot trece fără a crea probleme grave organismului, pe când altele sunt destul de grave și se manifestă pe o perioadă mai lungă de timp – hepatită cronică. De obicei, aceasta cauzează leziuni  grave ficatului – ciroză. Medicii explică că ciroza poate genera insuficiență hepatică sau chiar poate provoca cancerul de ficat.

Simptomele hepatitei

Hepatita cronică, adică cea care se manifestă doar pe un termen scurt de timp adesea nu are simptome vizibile, așa deci este posibil să nu realizați că sunteți bolnav de hepatită. Totuși, trebuie să știți că hepatita se manifestă prin următoarele simptome:

 • dureri musculare și articulare
 • febră de 38 C sau mai sus
 • senzație și stare de rău
 • senzație neobișnuită de oboseală permanentă
 • o stare generală de rău
 • pierderea poftei de mâncare
 • dureri abdominale (de burtă)
 • urină închisă la culoare
 • scaunul de culoare gri
 • piele iritată
 • îngălbenirea ochilor și a pielii (icter)

Dacă observați că aveți aceste simptome, adresați-vă de urgență la medic.

Este important să știți că nici hepatita cronică, adică acea care se manifestă pe termen lung nu generează simptome grave decât în momentul când ficatul a fost deja afectat destul de grav de boală, atunci când organul nu mai funcționează corect. În astfel de cazuri, când boala nu se manifestă prin simptome, spun medicii, hepatita poate fi depistată numai prin teste de sânge. Desigur, cu timpul boala evoluează și poate apărea icterul, umflarea picioarelor, gleznelor, confuzie, scaun cu sțnge sau vărsături.

Hepatita A

Hepatita A este cauzată de virusul hepatitei A. Acest virus este preluat, de obicei, din alimente și băuturi contaminate cu fecale de la persoanele infectate. Acest tip de hepatită este mai frecvent în țările unde igiena este foarte slabă.

Hepatita A trece, de obicei, în decurs de câteva luni, deși poate fi uneori severă și chiar poate pune viața în pericol. Nu există nici un tratament specific pentru aceasta. Tratamentul administrat în spital pentru această boală este doar pentru a a ameliora simptomele de durere, greață și mâncărime.

De altfel, vaccinarea împotriva hepatitei A este recomandată în cazul în care călătoriți într-o zonă în care virusul este comun, cum ar fi subcontinentul indian, Africa, America Centrală și de Sud, Orientul Îndepărtat și Europa de Est.

Hepatita B

Hepatita B este cauzată de virusul hepatitei B, care este transmis prin sngele unei persoane infectate. Aceasta este o infecție comună la nivel mondial și este de obicei răspândită de la femeile gravide infectate la copiii lor, sau de la copil la copil prin contact cu sângele. În cazuri rare, boala se poate raspandi prin sex neprotejat și utilizarea seringilor pentru droguri injectabile.

Hepatita B este mai frecventă în regiunea Asiei de Sud-Est și Africa sub-sahariană. Majoritatea adulților infectați cu virusul hepatitei B sunt capabili să se trateze în câteva luni. Însă, în cele mai multe cazuri când persoanele s-au infectat cu această boală fiind încă copii dezvoltă hepatită cronică, care la rândul ei poate duce la ciroză sau cancer de ficat. În astfel de cazuri este utilizat tratamentul antiretroviral.

De obicei, vaccinarea împotriva hepatitei B este recomandată persoanelor din grupurile cu risc, cum ar fi personalul medical, persoanele care utilizează droguri injectabile, barbații care fac sex cu bărbați, persoanele care călătoresc în regiunile unde boala este foarte frecventă.

Hepatita C

Hepatita C este cauzata de virusul hepatitei C. Este de obicei raspandit prin contactul cu sânge cu o persoană infectată. Printre principalele cauze ale răspândirii acestui virus este drogurile injectabile, practica medicală nesigură, adică pacienții sunt infectați în timpul unor proceduri medicale făcute de personalul medical.

Hepatita C de multe ori nu are simptome vizibile, ci doar niște simptome asemănătoare gripei, acesta fiind și motivul pentru care mulți oameni nu știu că sunt infectați decât foarte târziu. Succesul în tratament – aproximativ unul din patru bolnavi se vor trata și vor scăpa de virus. În celelalte cazuri, acesta va rămâne în organism timp de mai mulți ani. Acest lucru este cunoscut sub numele de hepatită cronică de tip C, care, de asemenea, poate provoca ciroză și insuficiență hepatică.

Hepatita cronică C pot fi tratată cu medicamente antivirale foarte eficiente, dar nu există în prezent nici un vaccin disponibil pentru această boală.

Hepatita D

Hepatita D este cauzată de virusul hepatitei D. Ea afectează numai persoanele care sunt deja infectate cu virusul hepatitei B. Asta pentru că virusul Hepatitei D are nevoie de virusul hepatitei B în organism pentru a putea supraviețui în corpul unei persoane. Boala este destul de frecventă în unele regiuni ale Europei, în Orientul Mijlociu, Africa și America de Sud. La fel ca și în cazul celorlalte tipuri de hepatită, infecția pe termen lung cu hepatita D și Hepatita B poate crește riscul de a dezvolta probleme grave, cum ar fi ciroza și cancer la ficat.

Nu există nici un vaccin specific împotriva hepatitei D, dar vaccinul hepatitic B poate fi eficient și în cazul Hepatitei D. 

Hepatita E

Hepatita E este cauzată de virusul hepatitei E. Este de obicei transmis prin consumul de alimente și băuturi contaminate cu fecalele persoanelor care au în organism acest virus. Hepatita E este, în general, o infecție ușoară și pe termen scurt, care nu are nevoie de nici un tratament. Totuși, aceasta se poate manifesta foarte grav la unii oameni. Boala poate deveni cronică la persoanele care au un sistem imunitar foarte slăbit, cum ar fi cei au suferit un transplant de organe.

Nu există nici un vaccin pentru hepatita E, dar se poate reduce riscul prin respectarea regulilor de igienă, consumul de apă potabilă, în special atunci când călătoriți în țările cu o igienă precară.

Hepatita alcoolică

Hepatita alcoolică este un tip de hepatită cauzată de consumul excesiv de alcool, timp de mulți ani. Majoritatea persoanelor nu află că suferă de această boală decât foarte târziu, deoarece aceasta se manifestă tăcut. Persoana însă se poate recupera dacă încetează să mai beie, deoarece îi oferă posibilitate ficatului să se regenereze. În caz contrar, persoana riscă să devolte ciroză, insuficiență hepatică sau cancer hepatic. Pentru a preveni această maladie, medicii recomandă să nu exagerați cu alcoolul. Recomandarea lor este de a nu bea în mod regulat mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână. O unitate este egal cu zece miligrame de alcool pur.

Hepatita autoimună

Hepatita autoimună este un tip rar de hepatită cronică și apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele ficatului, și, în consecință, afectează grav organul. În cele din urmă, ficatul poate deveni atât de deteriorat încât nu mai funcționează corect.

Tratamentul pentru hepatita autoimună implică consumul unor medicamente foarte puternice și eficiente, care suprimă sistemul imunitar și reduce inflamația. Deocamdată medicii nu știu care este cauza Hepatitei autoimune și nu se știe cum aceasta poate fi prevenită.  

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
net-medi.ru
Sursa: 
La Inceput