Șapte tipuri de cancer cu cele mai mari șanse de vindecare

Faci o biopsie, revii în cabinetul medicului după o săptămână și auzi aceste cuvinte: ,,Dumneavoastră aveți cancer”. Acest moment în viața oricui poate lua pământul de sub picioare, ți se spune că va urma tratamentul cu radiație, chimioterapie sau alte medicamente. Trebuie să știți însă că totuși câteva tipuri de cancer se tratează cu succes în zilele noastre.

Câțiva medici au început să pună alături de cuvântul ,,cancer” și cuvântul ,,vindecă”. Garanție nu există când se vorbește despre recuperare, dar sunt câteva tipuri de cancer care se tratează mai ușor.

Pentru a determina șansele de supraviețuire pentru fiecare tip de cancer, medicii au luat drept reper 5 ani. Societatea Americană a Cancerului a analizat șapte tipuri de cancer care au o rată de supraviețuire de 5 ani după stabilirea diagnosticului și care au obținut cele mai bune rezultate de tratament.

Cancerul de col uterin

Rata de supraviețuire 5 ani: 100 de procente

Cancerul de col uterin este unul din cele mai tratabile tipuri de cancer, deoarece sunt metode efective de depistare. Testul Papanicolau este capabil să identifice celulele anormale pe cervix înainte ca acestea să se transforme în canceroase. În plus, chiar dacă celulele canceroase apar pe col, acestea cresc destul de încet. Dacă ele sunt depistate în stadiul precanceros, pot fi tratate înainte să se modifice și să extindă.

Cancerul de sân (stadiul incipient 0 și 1)

Rata de supraviețuire 5 ani: 100 de procente

Sunt două tipuri de stadiu 0 în cancerul de sân: carcinomul ductal in situ, care apare când celule atipice se dezvoltă în ducturi și carcinomul lobular în situ, care apare când celule anormale se dezvoltă în lobi. În stadiul 1 de cancer mamar, dacă tumoarea este mai mică de 2 cm, șansele de tratament și supraviețuire sunt foarte mari. În stadiul 0, conform Asociației Americane de Cancer Mamar rata de supraviețuire este de 100 de procente.

Cancerul de testicule

Rata de supraviețuire 5 ani: 95,3 procente

Medicii pot trata cancerul de testicule în stadiile incipiente, înainte ca tumoarea să se răspândească în alte organe. Tipic, se înlătură un testicul sau ambele dacă sunt afectate. Mulți pacienți au un testicul înlăturat, pentru a fi păstrată funcția reproductivă și viața sexuală. Operația împreună cu tratamentul cu radiație și chimioterapia sunt eficiente în eliminarea celulelor canceroase.

Într-un articol publicat în 2014 în Journal of Clinical Oncology tratarea cancerului de testicule este considerată una din cele mai mari realizări în medicină. Aceasta este în rezultatul chimioterapiei cu cisplatin, aprobată din anul 1978, care a majorat substanțial durata de viață în cazul mai multor tipuri de cancer. Dacă în prezent se tratează cu succes în 95 la sută din cazuri, adresarea în stadiile incipiente crește și mai mult această rată, conform Cleveland Clinic.

Cancerul de prostată

Rata de supraviețuire 5 ani: aproape 100 de procente.

Tumorile de prostată au capacitatea de a crește încet sau de a nu crește în general. Aceste tumori nu sunt considerate atât invazive, încât să necesite tratament, la mulți bărbați nu se complică încât să influențeze negativ asupra calității vieții.

Un studiu efectuat în acest an și publicat de New England Journal of Medicine nu s-a depistat o diferență semnificativă între rata de supraviețuire a pacienților care au fost monitorizați și cei care au fost supuși chimioterapiei, intervențiilor chirurgicale, radioterapiei. Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală sau radioterapie și-au micșorat în jumătate riscul ca tumoarea să se răspândească în țesutul osos și noduli limfatici, în comparație cu cei care au fost doar monitorizați. Cu toate acestea, dacă tratamentul nu a extins durata vieții în primii 10 ani, rata de supraviețuire în următorii 5-10 ani este mai mare, afirmă cercetători.

Melanomul

Rata de supraviețuire 5 ani: 91,5 procente.

Melanomul este o tumoare cu rata înaltă de supraviețuire, deoarece se identifică foarte ușor în stadiile timpurii. Fiecare persoană își poate inspecta de sine stătător alunițele, iar dacă observă modificări are culorii, mărimii sau formei care par suspecte, să se adreseze la medic. Fundația Cancerului de piele afirmă că dacă melanomul nu este tratat în stadiile incipiente, se poate răspândi în alte organe și atunci devine foarte dificil de intervenit, devenind într-un final fatal. Este foarte important să inspectați modificările care apar pe pielea dumneavoastră, chiar în zonele mai puțin accesibile cum ar fi: între degete, pe spate, scalp, scrot etc.

Cancerul tiroidian (în funcție de tipul de țesut implicat)

Rata de supraviețuire 5 ani: aproape 100 de procente.

Glanda tiroidă – localizată la nivelul gâtului contribuie la producerea hormonilor ce sunt responsabili de ritmul cardiac și arderea kilocaloriilor din organism. Cancerul papilar este cel mai răspândit tip de cancer tiroidian și crește încet. Când tumorile sunt mari și invadează țesuturile adiacente, medicii pot trata sau chiar înlătura glanda. Odată ce glanda se înlătură, pacienții iau hormoni pentru a suplini funcția glandei.

Limfomul Hodgkin

Rata de supraviețuire 5 ani: aproape 95 procente.

Tipic, careva forme de limfom nu răspund bine la tratament, dar limfomul Hodgkin, caracterizat de prezența celulelor Redd-Sternberg se vindecă. Pacienții diagnosticați în stadii incipiente au o rată de supraviețuire de 90-95 la sută, deoarece răspund bine la chimioterapie și radioterapie. Chiar și persoanele diagnosticate mai târziu au șanse bune de recuperare. Pacienții care supraviețuiesc 15 ani după boală, de obicei mor din cauza altor probleme de sănătate.

 

 

Sursa foto: 
adevarul.ro
La Inceput