Abuzul de alcool – cum să îl recunoști, să-l previi și să-l tratezi

Abuzul de alcool reprezintă o problemă socială, care se extinde tot mai mult, atât în Moldova, cât și peste hotarele ei. Este cauza multor infracțiuni, a comportamentului anti-social, dar și a problemelor de sănătate. Îți propunem să afli din acest material când consumul de alcool devine abuziv, care sunt semnele lui caracteristice, dar și prin ce metode poate fi prevenit și tratat acesta.

Ce este abuzul de alcool?

Abuzul de alcool înseamnă obișnuința de a consuma alcool mult și des. Această problemă intervine în viața cotidiană și te poate face să suferi, afectând relațiile tale cu cei din jur. Abuzul te poate face incapabil să activezi eficient la serviciu sau în alte arii ale vieții tale.

Ulterior, poți trece în faza dependenței fizice de alcool sau a alcoolismului. Prea mult alcool, administrat în același timp, poate duce la intoxicația cu alcool.

O unitate de alcool sau o băutură standard este egală cu 330 ml de bere (4% alcool), un pahar de 120 ml de vin (12% alcool) sau 30 ml de băutură alcoolică tare – vodka, rum, tequilla, whiskey (40% alcool) .

Faci abuz de alcool atunci când:

- Pentru femei: Consumi mai mult de 7 băuturi standard pe săptămână sau mai mult de 3 – la o singură ocazie;

- Pentru bărbați: Consumi mai mult de 14 băuturi standard în săptămână sau peste 4 – la o singură ocazie;

- Pentru femei sau bărbații trecuți de 65 de ani: Consumi mai mult de 7 băuturi standard în săptămână sau mai mult de 3 – la o singură ocazie;

Consumul acestei cantități de alcool îți pune în pericol sănătatea, relațiile, procesul de muncă și poate cauza probleme cu legea.

Simptomele abuzului de alcool

- Ai încercat să renunți la alcool timp de o săptămână sau mai mult, dar nu ai  reușit să treci de doar câteva zile;

- Odată ce ai început, nu te poți opri din consum;

- Recunoști că ai nevoie să te oprești sau să limitezi consumul;

- Nu poți fi eficient acasă sau la serviciu, dacă bei alcool;

- Te simți vinovat(ă) după ce ai consumat alcool;

- Ații îți spun că ai o problemă cu asta;

- După ce ai făcut abuz de alcool în ziua precedentă, ai nevoie să servești o porție de alcool în dimineața următoare;

- Te-ai auto-accidentat sau ai abuzat fizic pe cineva, după ce ai consumat alcool.

- Te ascunzi atunci când consumi alcool;

- Nu îți aduci aminte ce ai făcut, după ce ai consumat abuzin alcool;

- Ești depresiv(ă);

- Consumul de alcool dăunează relațiilor cu ceilalți oameni;

- Simți că îți tremură mâinile.

Alcoolul îți poate afecta grav sănătatea, prin apariția cirozei ficatului, ceea ce înseamnă că celulele acestuia devin nefuncționale. De asemenea, abuzul de alcool duce la multiple traumatisme și decese cauzate de accidente rutiere. Alcoolul afectează fătul, dacă îl consumi în timpul sarcinii sau cauzează ulcere la stomac.

În aspect estetic, abuzul de alcool cauzează acumularea surplusului de greutate, senzația de rău sau amețeli, respirație urât mirositoare și afecțiuni ale pielii.

De ce persoanele abuzează de alcool?

Persoanele fac abuz de alcool din diferite motive. Acesta poate fi cauzat de presiunea socială, dorința de relaxare, anxietate, depresie, singurătate, neîncrederea în sine sau sentimentul de nefericire, dar și din cauza unui istoric familial, în care părinții obișnuiau să consume alcool în esces.

Cum este diagnosticat abuzul de alcool?

Majoritatea persoanelor care fac abuz de alcool, o vor auzi de la rude și prieteni. Medicii, însă, atestă un abuz al alcoolului, atunci când abuzul repetat de alcool:

-  Influențează negativ responsabilitățile tale casnice, de studii sau de serviciu;

- Te pune pe tine sau pe cei din jur în pericol (condusul autovehicului, lucrul cu mașinăriile, combinarea alcoolului cu medicamentele, consumul de alcool în timpul sarcinii);

- Duce la probleme cu legea;

- Îți afectează negativ relațiile cu cei din jur.

Poate fi abuzul de alcool prevenit sau evitat?

Dacă ai un istoric familial al abuzului de alcool sau alcoolism, posibil vei avea de lucrat mult la capitolul limitării consumului de alcool.

Iată cum o poți face:

- Limitează-te la o singură unitate de alcool atunci când ești singur sau cu prietenii;

- Apelează la ajutor pentru tratamentul condițiilor medicale ce stau la baza abuzului de alcool;

- Evită compania celor ce abuzează de alcool;

- Discută cu medicul despre problema ta;

- Apelează la ajutorul de grup al celor care se confruntă cu aceeași problemă.

Academia Americană a Medicilor de Familie (The American Academy of  Family Physicians) recomandă testarea relației adulților de peste 18 ani cu alcoolul. De asemenea, aceștia recomandă instruirea adolescenților de la 12 la 17 ani cum să evite consumul de alcool.

Tratamentul abuzului de alcool

Dacă suferi de consum abuziv al alcoolului, primul pas pe care trebuie să îl faci, este să îți recunoști problema și să apelezi după ajutor.

Multiple studii demonstrează că persoanele care fac abuz de alcool, pot fi tratați medicamentos. Totuși, fiecare persoană este individuală, iar tratamentul nu poate fi identic. Însă cu cât mai repede vei cere ajutor, cu atât mai eficient va fi acesta.

În calitate de tratament poate fi folosită și terapia comportamentală. Aceasta se poate practica atât individual, cât și în grup sau combinat.

Odată ce ți-ai găsit tratamentul eficient, e foarte important să-l urmezi și să eviți situațiile, care implică un consum de alcool abuziv.

Cum să trăiești cu problema abuzului de alcool?

Să trăiești cu această problemă, înseamnă să recunoști factorii ce o declanșează. Aceștia pot fi compania de prieteni care consumă alcool în exces sau singurătatea cu care te confrunți.

Abuzul de alcool poate deveni o problemă majoră, dacă nu o recunoști la timp și nu ceri ajutor. Continuând tot așa, îți vei pune în pericol tot mai mult siguranța, școala, serviciul sau relațiile cu cei din jur.

Ce întrebări să-i adresezi medicului

- Pot interacționa medicamentele prescrise pentru tratamentul abuzului de alcool cu celelalte medicamente pe care le administrez?

- Pot administra medicamente antidepresive în timp ce mă tratez de abuzul de alcool?

- Pot servi alcool ocazional și să mă opresc după doar o băutură standard?

- Care sunt semnele și simptomele abstinenței de alcool?

Sursa foto: 
aeinoticias.com
Sursa: 

familydoctor.org, www.medicinenet.com

La Inceput