Accidentul vascular – câte tipuri există și cum se manifestă fiecare

Accident vascular cerebral ischemic mai este numit infarct cerebral, ictus ischemic, stroke ischemic sau ischemie cerebrală acută, se precizează în Protocolul clinic național pentru această maladie.

 Potrivit specialiștilor, acesta se manifestă prin perturbarea funcţională şi anatomică a ţesutului cerebral, determinată de întreruperea sau de diminuarea bruscă a circulației sanguine arteriale în regiunea cerebrală, provocând necroza (moartea) localizată a ţesutului cerebral. Aceasta se întâmplă din cauza deficitului metabolic celular provocat de reducerea debitului sanguin cerebral. Potrivit specialiștilor, există mai multe tipuri de accident vascular cerebral. Deseori în documentația medicală sunt specifați termeni, precum accident ischemic tranzitor, involutiv, lacunar, accident vascular cerebral în evoluție sau constituit. Luate pe rând, acestea se manifestă în felul următor:

Accident ischemic tranzitor (AIT) – ischemie (întreruperea circulației sanguine) într-o regiune a creierului, ce generează un deficit motor cu o durată ce nu depăşeşte 24 de ore. Uneori, explică specialiștii, acesta se manifestă câteva minute, iar alteori poate dura și câteva ore. Accidentul vascular tranzitor regresează fără a lăsa sechele. Deseori acesta este numit mini-accident vascular.

Accident ischemic involutiv (minor stroke) - ischemie cerebrală acută în care deficitul motor depăşește termenul de 24 de ore. Acesta, spre deosebire de ischemia tranzitorie, dispare într-o perioadă de maxim 21 de zile. Potrivit specialiștilor, evoluţia relativ uşoară ce se manifestă la început depinde de mărimea focarelor ischemice localizate, în marea majoritatea a cazurilor, în regiuni precum centrul semioval, ganglionii bazali şi trunchiul cerebral. Simptomele acestuia sunt dereglări motorii şi senzitive, mai rar se manifestă dereglări de limbaj.

Accidentul vascular cerebral lacunar (IIL) - în etapele iniţiale se poate manifesta ca AIT sau minor stroke, dar uneori are o evoluţie asimptomatică. Infarctul lacunar începe frecvent după o criză hipertensivă acută. În baza manifestărilor clinice se disting patru forme de accident ichemic lacunar: motor; senzitiv; atactic și cu dizartrie şi cu „stângăcia” mâinii. În caz de IIL nu se înregistrează dereglarea funcţiilor corticale, precum agnozia- pierdere sau tulburarea funcțiunilor intelectuale sau de recunoaștere a celor văzute, apraxia – lipsă de coordonare în mișcări și afazia - pierdere totală sau parțială a capacității de a vorbi. Specialiștii spun că atunci când vor fi prezente focare lacunare multiple în ambele emisfere ale creierului, medicii vom stabili diagnosticul de „Boală lacunară”.

AVC ischemic în evoluţie (stroke-in-evolution) – are o evoluţie lent-progresivă de la câteva ore până la câteva zile. Simptomele clinice se manifestă cel puțin trei săptămâni, iar deficitul motor evoluează sau regresează în aproximativ 30 de zile. Dacă evoluţia este progresivă, această formă de accident vascular cerebral poate evolua spre AVC ischemic constituit.

Accident ischemic constituit (infarct cerebral – major stroke) – este consecinţă a distrugerii neuronale în regiunea vasculară lezată. Acesta se manifestă prin deficit motor, adică prin paralizie a unei părți a corpului.

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
t-on-line.de
La Inceput