Anemia hemolitică la copii

Anemia hemolitică este o maladie în care eritrocitele, celulele roșii ale sângelui, se distrug mai repede decât poate măduva osoasă să le producă. Termenul medical pentru distrugerea eritrocitelor este hemoliza.

Anemia hemolitică se manifestă prin două sindroame clinice: hemolitic şi anemic.

 1. Sindromul de hemoliză (este caracteristic pentru anemiile hemolitice) se manifestă prin paloarea tegumentelor, icter, culoarea întunecată a urinei, prezenţa în unele cazuri a splenomegaliei.

 2. Sindromul anemic se caracterizează prin slăbiciuni generale, oboseală, vertij, dispnee la efort fizic, palpitaţii, tahicardie.

 Diagnosticul de anemie hemolitică autoimună se stabileşte în baza anamnezei, manifestărilor clinice şi este confirmat prin examenul de laborator.

După obţinerea rezultatelor investigaţiilor efectuate medicul trebuie să vă anunțe rezultatele și să vă comunice modalitatea tratamentului. În cazul crizelor hemolitice grave cu scăderea accelerată a hemoglobinei mai jos de 70-80 g/l se efectuează transfuzii de concentrat de eritrocite deplasmatizate de la donator selectat după testul Coombs, îndepărtarea chirurgicală a splinei, terapia cu imunosupresoare.

Anemia hemolitică severă poate afecta grav starea de sănătate și duce la boli de inimă, pulmonare și cardiovasculare.

Alimentația bolnavilor de anemie hemolitică

Bolnavilor de anemie hemolitică li se recomandă consumul de legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, broccoli, linte, soia. Totodată este necesar un aport sporit de fier. Acesta poate fi obținut din consumul de scoici, ficat, nuci. Este important să cunoaștem că fierul este absorbit mai bine dacă este combinat cu alimente bogate în vitamina C – portocale, kiwi, căpșuni, lămâie.

Este important că evitați pe cât posibil locurile aglomerate, traumele, inclusiv cele dobândite în timpul sportului. 

Sursa foto: 
med.uth.edu
La Inceput