Atacul de cord - recunoaște simptomele

Infarctul miocardic mai este numit atac de cord sau stop cardiac. Potrivit specialiștilor, acesta se produce prin blocarea uneia sau a ambelor artere coronare - principalele artere care vascularizează (străbat) inima și care furnizează sânge oxigenat inimii.

 În Ghidul Pacientului cu Infarct Miocardic scrie că blocajul arterei se produce atunci când o placă ateromatoasă (substanță formată din calciu și grăsimi care se depune pe pereții arterelor) din interiorul coronarei se rupe şi se formează un tromb (cheag de sânge) în jurul ei. Placa ateromatoasă şi trombul vor opri fluxul sanguin către celulele miocardice, privându-le astfel de oxigen şi nutrienţi. Astfel, în lipsa aportului sanguin, celulele musculare ale inimii vor muri. Medicii atenționează că, dacă în timpul infarctului este afectată o arie mare a miocardului, se poate produce chiar și moartea.

Cauze

Cauza principală a infarctului miocardic este boala coronariană. Potrivit specialiștilor, boala coronariană se produce atunci când pe pereţii interni ai arterelor coronare apar plăci ateromatoase care reduc fluxul sanguin spre inimă. Medicii precizează că nivelul mare de colesterol, hipertensiunea arterială şi fumatul deteriorează arterele şi contribuie la formarea plăcilor ateromatoase. Procesul prin care se formează aceste plăci se numeşte ateroscleroză.

Simptome

Primul simptom care apare în cazul infarctului miocardic este durerea retrosternală severă (dureri în piept), deşi această senzaţie nu este tot timpul prezentă. Este bine să știți că, în unele cazuri infarctul miocardic se produce și în mod silenţios, ceea ce înseamnă că apare fără simptome. Acesta însă se întâlnește destul de rar, în comparație cu infarctul miocardic simptomatic. Astfel, majoritatea persoanelor cu infarct miocardic au dureri retrosternale (în piept) şi cel puţin unul din următoarele simptome:

 • senzaţie de sufocare sau senzația că aveți un corp străin în gât, care vă încurcă să respirați
 • transpiraţii reci pe tot corpul
 • greaţă
 • dificultăţi în respiraţie sau imposibilitatea de a respira
 • palpitaţii sau senzaţia că inima bate repede şi neregulat
 • senzaţie de amorţeală sau disconfort în braţ

Durerea poate fi descrisă sub următoarele forme:

 • senzaţie de presiune, greutate, apăsare, strângere, disconfort, arsură
 • poate iradia de la nivelul toracelui în umărul stâng şi în mâna stângă sau în alte regiuni
 • poate fi difuză, localizarea exactă a durerii este de obicei greu de realizat
 • nu se ameliorează printr-un inspir forţat sau prin apăsare pe piept

Medicii recomandă să chemați neântârziat echipajul de urgență medicală atunci când:

 • durerea din piept se agravează sau nu dispare pe parcursul a 5 minute, în special dacă pe lângă durere în piept mai aveți și tulburări de respiraţie, greaţă sau tulburări de conştiinţă
 • durerea din piept nu se ameliorează sau se înrăutăţeşte într-un interval de 5 minute după administrarea de nitroglicerină.

 

 

Sursa foto: 
medicinase.com
La Inceput