Avortul spontan: de ce mi s-a întâmplat tocmai mie

Avortul spontan este pierderea spontană a sarcinii, înainte de a 20-a săptămână. Se consideră că aproximativ de 10 până la 20 la sută dintre sarcinile cunoscute se încheie prin avort spontan, dar numărul real este, probabil, mult mai mare, deoarece multe avorturi au loc atât de devreme în timpul sarcinii, când încă femeia nu știe că era însărcinată.

Avortul spontan este un termen înfricoșător și sugerează că ceva a fost rău în timpul sarcinii. Acest lucru este rareori adevărat. Cele mai multe avorturi spontane au loc pentru că fătul nu se dezvoltă în mod normal. Cu toate acestea, deoarece aceste anomalii sunt rareori înțelese, de multe ori este dificil de a determina din ce motive sunt provocate avorturile spontane.

În general, avortul spontan este o experiență destul de comună pentru femei, dar asta nu o face mai ușor de suportat. Numai după ce femeile care au trebuit să suporte un avort spontan reușesc să se vindece din punct de vedere emoțional se va putea analiza mai bine ce s-a întâmplat.

AVORTUL SPONTAN// SIMPTOME

Cele mai multe avorturi spontane au loc înainte de 12 săptămâni de sarcină. Semnele și simptomele unei pierderi de sarcina ar putea include:

Sângerări vaginale

Durere sau crampe în abdomen sau în partea de jos a spatelui

Eliminări de lichid din vagin sau de țesut fetal

Dacă ați experimentat scurgeri de țesut fetal puneți-l într-un recipient curat și adresați-vă la spital pentru analize.

AVORTUL SPONTAN/CAUZE

Gene anormale sau cromozomi

Cele mai multe avorturi spontane au loc pentru că fătul nu se dezvoltă în mod normal. Problemele legate de genele sau cromozomii bebelușului sunt de obicei rezultatul unor erori care apar din întâmplare atunci când embrionul se divide și crește și nu sunt probleme moștenite de la părinți.

Exemple de anomalii includ:

Eșec embrionar, apare atunci când nu se formează embrionul.

Moartea fetală intrauterină. În această situație, embrionul este prezent, dar se oprește în curs de dezvoltare și moare înainte să genereze vreun simptom de pierdere a sarcinii.

Sarcina molară. O sarcină molară este o tumoare benignă care se dezvoltă în uter și apare atunci când există un set suplimentar de cromozomi paterni într-un ovul fecundat. Această eroare la momentul conceperii transformă ceea ce ar fi trebuit să devină în mod normal placenta într-o masă mai mare de chisturi. Aceasta este o cauză rară de pierdere a sarcinii.

Probleme de sănătate ale mamei

Sunt cazuri când starea de sănătate a mamei ar putea duce la avort spontan. Exemplele includ:

  • Diabet necontrolat
  • Infecții
  • Probleme hormonale
  • Probleme ale uterului sau de col uterin
  • Boli tiroidiene

ATENȚIE: o listă cu activități/situații care nu provoacă avort spontan:

Exerciții

Sex

Condițiile de la serviciu, cu condiția că nu sunteți expusă la substanțe chimice dăunătoare sau radiații.

AVORT SPONTAN// FACTORI DE RISC

Diverși factori pot crește riscul de avort spontan, inclusiv:

Vârsta. Femeile cu vârsta peste 35 de ani au un risc mai mare de avort spontan decât femeile mai tinere. La 35 de ani prezentați un risc de aproximativ 20 la sută. La vârsta de 40 de ani riscul este aproximativ 40 la sută, iar la vârsta de 45 de ani, este vorba despre 80 la sută. Vârsta tatălui, de asemenea, ar putea juca un rol. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că femeile care rămân gravide de la bărbați mai în vârstă prezintă un risc mai mare de avort spontan.

Avorturi spontane anterioare. Femeile care au avut două sau mai multe avorturi spontane consecutive sunt la risc mai mare de avort spontan.

Afecțiuni cronice. Femeile care au o afecțiune cronică, cum ar fi diabetul zaharat, au un risc mai mare de avort spontan.

Probleme de col uterin sau uter. Anumite anomalii uterine sau țesuturi de col uterin ar putea crește riscul de avort spontan.

Fumatul, alcoolul și consumul de droguri. Femeile care fumează în timpul sarcinii au un risc mai mare de avort spontan decât cele care nu fumează. Consumul de alcool și de droguri, de asemenea, crește riscul de avort spontan.

Kilogramele în plus. A fost demonstrată o legătură dintre supraponderabilitate și riscul crescut de avort spontan.

Teste prenatale invazive. Unele teste genetice prenatale invazive, cum ar fi amniocenteza comportă un ușor risc de avort spontan.

AVORT SPONTAN// COMPLICAȚII

Unele femei care un avort spontan dezvolta o infecție uterină, numit, de asemenea, avort spontan septic. Semnele și simptomele includ:

  • Febră
  • Frisoane
  • Sensibilitate la nivelul abdomenului inferior
  • Scurgeri vaginale urât mirositoare

AVORT SPONTAN// LA MEDIC

Dacă aveți semne sau simptome similare cu cele ale unui de avort spontan nu ezitați să contactați doctorul.

Atunci când ajungeți la o unitate de acordare a asistenței medicale atrageți atenția la următoarele aspecte:

Întrebați dacă puteți fi primită în regim de urgență. În cele mai multe cazuri ar trebui să fiți consultată imediat.

Ar fi bine să fiți însoțită de o persoană apropiată, un iubit sau un prieten. Frica și anxietatea ar putea face dificilă concentrarea pe ceea ce spune medicul.

Scrieți întrebările care le ai pentru doctor, ca mai târziu să nu le uiți.

Mai jos sunt câteva întrebări de bază pentru care trebui să i le adresezi medicului:

Care sunt opțiunile de tratament?

Ce tipuri de teste am nevoie?

Pot continua să fac activitățile mele obișnuite?

Ce semne sau simptome ar trebui să mă determine să vin la spital?

Știți ce a cauzat avortul spontan?

Care sunt șansele mele pentru o sarcină de succes pe viitor?

TRATAMENTE//TRATAMENTE ȘI MEDICAMENTE

Risc de avort spontan

Dacă aveți un risc de avort spontan, furnizorul de îngrijire a sănătății ar putea recomanda să evitați exercițiile fizice, dar și sexul. Deși nu s-a dovedit că acestea reduc riscul de avort spontan s-ar putea să vă simțiți mai bine. Este, de asemenea, o idee bună să evitați călătoriile, în special în zone în care ar fi dificil să beneficiați de îngrijiri medicale imediat.

Avortul

Cu ajutorul ultrasunetelor e mai ușor de depistat dacă embrionul a murit sau nu a fost nici măcar format. În funcție de situație există mai multe opțiuni:

Aflarea în așteptare. Dacă nu aveți semne de infecție, ați putea alege să lăsați totul să decurgă natural. De obicei, acest lucru se întâmplă în termen de câteva săptămâni după ce embrionul a murit. Din păcate, ar putea dura până la trei sau patru săptămâni. Acest lucru poate fi un moment emoțional dificil. Dacă expulzarea nu se întâmplă de la sine va fi nevoie de un tratament medical sau chirurgical.

Tratament medical. Dacă doriți să accelerați acest proces există medicamente care pot provoca organismul să expulzeze țesutul sarcinii și placenta. Deși puteți lua medicamente pe cale orală, furnizorul de îngrijire a sănătății ar putea recomanda introducerea medicamentelor vaginal pentru a crește eficiența și a minimiza efectele secundare, cum ar fi greața și diareea. Pentru aproximativ 70 până la 90 la sută din femei acest tratament funcționează în 24 de ore.

Tratamentul chirurgical. O altă opțiune este o procedură chirurgicală, în timpul căreia medicul dilată colul uterin și elimină țesutul din interiorul uterului. Complicațiile sunt rare, dar ele ar putea include deteriorarea țesutului conjunctiv al colului sau peretele uterin. Este nevoie de tratament chirurgical, dacă aveți un avort spontan însoțit de sângerări abundente sau semne de infecție.

Sarcinile viitoare

Este posibil să rămâneți gravidă în timpul ciclului menstrual, imediat după un avort spontan. Dar dacă tu și partenerul tău vă gândiți la o altă sarcină, asigurați-vă că sunteți fizic și emoțional gata.

Țineți minte că, de obicei, avortul spontan este un eveniment care are loc o singură dată. Cele mai multe femei care au un avort spontan reușesc să dezvolte ulterior o sarcină sănătoasă. Mai puțin de 5 la sută dintre femei au două avorturi consecutive, și doar 1 la sută au trei sau mai multe avorturi spontane consecutive.

Dacă vă confruntați cu mai multe avorturi spontane, ar trebui să efectuați câteva teste pentru a identifica posibile probleme, cum ar fi anomalii uterine, probleme de coagulare a sângelui sau anomalii cromozomiale.

AVORTUL SPONTAN// PREVENIREA

De multe ori, nu e nimic ce ați putea face pentru a preveni un avort spontan. Pur și simplu trebuie să vă concentrați pe dumneavoastră și pe copil. Totuși este bine să evitați fumatul, alcoolul, drogurile, iar atunci când planificați să concepeți un copil ar fi bine să treceți mai multe teste, pentru a vă asigura că atât dumneavoastră, cât și partenerul sunteți bine. 

Sursa foto: 
mother.gr
La Inceput