Boala Crohn

Boala Crohn face parte dintr-un grup de maladii, care provoacă inflamaţie în tractul digestiv. Inflamaţia este și cauza durerilor, disconfortului, febrei, nervozităţii. Alte simptome sunt diareea, crampele abdominale.

Totuși, diareea este cel mai comun semn pentru Boala Crohn. Uneori, bolnavul este nevoit să meargă la baie de 20 de ori pe zi. În unele cazuri concomitent cu inflamaţia, se formează şi ulcere pe suprafaţa internă a intestinelor, ceea ce provoacă sângerări şi din nou dureri în abdomen.

Cum ne afectează Boala Crohn

Probabil ştiți deja că corpul uman este alcătuit din mai multe sisteme. În cazul Bolii Crohn este afectat sistemul digestiv. Funcţia principală a acestui sistem constă în digerarea hrănii pe care tu o consumi în nutrienţi necesari pentru creştere şi dezvoltare. Boala Crohn poate afecta orice parte a tractului (sistemului) digestiv, dar zona cea mai des afectată este intestinul subţire şi gros. Medicii specifică maladia în funcţie de partea afectată. De exemplu, dacă este afectat ileonul (parte a intestinului subţire), se va numi ileită, dacă este afectat colonul (intestinul gros) – colită, iar în cazul când sunt afectate ambele segmente se va numi ileocolită. Boala Crohn afectează toate straturile peretelui intestinal, cauzând inflamaţie şi ulceraţii. Din cauza acestor schimbări hrana nu se digeră bine şi nu se absorb din ea toţi nutrienţii necesari.

Simptomele Bolii Crohn

 • Diaree (uneori cu sânge)
 • Dureri în abdomen
 • Pierdere în greutate
 • Febră
 • Oboseală permanentă, apetit scăzut
 • Diaree crescută și durerile de burtă intensificate în timpul mesei din cauza creşterii activităţii intestinale.

Boala Crohn nu se manifestă la fel în cazul tuturor pacienţilor. Simptomele variază foarte mult. O persoană poate avea diaree frecventă şi dureri puternice, în schimb alții doar ocazional. În alte cazuri, inflamaţia poate penetra peretele intestinal, formând abcese (colecţii de puroi), la fel, poate forma o conexiune adică o legătură, (care nu ar trebui să fie) cu un alt organ. Aceasta se numeşte fistulă.

Totodată, bolnavul poate avea simptome ce nu ţin de sistemul digestiv, de exemplu artrită - articulaţiile pot fi inflamate şi dureroase. Artrita se întâlneşte la 30 la sută dintre bolnavii cu Boala Crohn.

Ulceraţiile bucale pot fi un alt simptom, dar deobicei apare şi dispare concomitent cu inflamaţia intestinală. Febra este, la fel, un indicator al inflamaţiei intestinale. La fel ca artrita sau ulceraţiile bucale, febra trece după vindecarea inflamaţiei intestinale. De asemenea, persoana bolnavă poate avea ochii inflamaţi, sensibili la lumină și pot lăcrima.

Cauzele Bolii Crohn

Din păcate, răspunsul exact la această întrebare nu este cunoscut. Cu toate acestea s-a constatat că factorul ereditar este foarte important, adică trece de la o generaţie la alta prin intermediul genelor. Aproximativ 20 la sută dintre persoane diagnosticate cu Boala Crohn au rude cu aceeaşi boală.

Totuși, apariția maladiei poate fi determinată. Cercetătorii consideră că o altă cauză poate fi sistemul imunitar compromis.

Cum Boala Crohn afectează creşterea

Simptomele sunt comune pentru copii și pentru adulți. Diferența este că adulţii sunt deja dezvoltaţi din punct de vedere fizic, iar singurul lucru care li se poate întâmpla este pierderea în greutate. În cazul copiilor e mult mai complicat – ei tind să mănânce mai puţin din cauza durerilor, iar hrana nu se absoarbe bine şi nutrienţii necesari pentru creştere sunt pierduţi. Mai mult decât atât, unele medicamente care scad inflamarea intestinului, influenţează creşterea normală a copiilor. Toate acestea înseamnă că un copil afectat de Boala Crohn este mai mic de statură. Spre exemplu un copil de 14 ani poate arăta ca unul de 9 ani.

Cum poate fi depistată Boala Crohn

Medicul va trebui să întrebe pacientul detalii despre starea de sănătate, ulterior va indica mai multe analize de laborator - analiza sângelui, care va indica prezenţa semnelor de inflamaţie în corp, lipsa sau prezența anemiei. Va fi necesară și analiza maselor fecale, care va arăta prezenţa sau lipsa sângerărilor intestinale.

Medicul va recomanda şi câteva investigaţii, printre care endoscopia inferioară (colonoscopia) – o metodă foarte eficientă, care permite vizualizarea colonului în interior - dacă există sângerări, ulcere, sau pereţi intestinali inflamaţi. Pentru aceasta este nevoie de colonoscop – un tub îngust, întrodus prin anus. Acesta reprezintă un tip de cameră video ataşată la monitorul TV. Înainte de colonoscopie, pacientul primește o doză mică de sedative şi nu va simţi disconfort sau durere. În timpul acestei proceduri medicul va colecta o bucăţică foarte mică de ţesut din peretele intestinal. Această procedură se numeşte biopsie. Ea nu este dureroasă, dar aproape întotdeauna decisivă pentru diagnostic. Ţesutul colectat se transmite la laborator unde este examinat amănunţit cu ajutorul microscopului.

Altă procedură endoscopică la care poate fi supus bolnavul este endoscopia superioară sau fibrogastroduodenoscopia (FGDS). În acest caz se introduce un alt tub, prin gură, care se va coborî spre stomac. Medicul are posibilitatea să vadă starea esofagului, stomacului şi duodenului care uneori, la fel, pot fi afectate. Alt test se numeşte examinare radiografică baritată. Înainte de această procedură bolnavul va bea o soluţie specială numită barium care ulterior se vizualizează perfect pe pelicula radiografică. Bariumul trece prin tot tractul digestiv şi „vopseşte ” pereţii intestinali. Între timp, se vor efectua mai multe pelicule radiografice în funcţie de timpul trecut de la administrarea bariului. Astfel, medicul tău, împreună cu părinţii, pot vedea relieful intestinelor, informație foarte necesară pentru identificarea complicaţiilor şi uneori a evoluţiei bolii.

Cum se tratează Boala Crohn

Boala Crohn este cronică, adică necesită urmarea unui tratament de lungă durată. Cel mai bun prieten în tratamentul bolii poate fi regimul alimentar și tot el poate fi cel mai mare dăunător. Pentru bolnavi este foarte important să știe ce alimente li se permit și care sunt interzise. Astfel, cei care au Boala Crohn sunt încurajați să consume ceiauri calde, brânzeturi nefermentate, carne fiartă și mai puțin sau chiar deloc fructe și legume. În același timp, sunt interzise prăjelile, pâinea nedecorticată, mămăliga, grăsimile trans, maioneza, etc.

În pofida tuturor restricţiilor de ordin alimentar, bolnavii trebuie să știe că respectarea unui regim nu va rezolva problema în totalitate. Aceasta înseamnă că tratamentul medicamentos este indispensabil. Tipul de medicamente depinde de severitatea bolii, de partea intestinului care este afectată şi dacă există sau nu complicaţii.

Scopul tratamentului este micşorarea sau controlul inflamaţiei. Niciun medicament nu va înlătura sau vindeca factorul declanșator al bolii, în schimb medicamentele ţin sub control modificările ce au loc în organism. Când maladia este ținută sub control, simptomele dispar. Această perioadă se numeşte remisie. Remisia poate dura luni sau chiar ani.

Deci, medicul va recomanda pacienților săi medicamente în funcţie de zona intestinală afectată. Pe parcurs, în funcţie de starea bolnavului, se va revedea tratamentul cu ajustarea dozei fiecărui preparat. De obicei pentru tratamentul Bolii Crohn se folosesc şase grupuri mari de preparate:

 • Aminosalicilaţi. Aceste medicamente la care se referă de fapt şi aspirină sunt cele mai folosite medicamente în Boala Crohn. Ele se indică în general persoanelor cu forme uşoare şi moderate de boală, pentru a controla inflamaţia. Din această grupă fac parte mesalamina, balsalazida, olsalazina şi sulfasalazina. În țara noastră cel mai des copiii utilizează Sulfasalazina. Corticosteroizii se plasează pe locul doi după frecvenţa utilizării, deoarece sunt preparate cu acţiune rapidă. Concomitent cu reducerea inflamaţiei corticosteroizii scad activitatea sistemului tău imun. Cele mai utilizate medicamente din această grupă sunt prednisolonul şi metil-prednisolonul
 •  Antibioticile: Aceste medicamente permit menţinerea balanței între toate bacteriile, atât cele care trebuie să fie în normă în intestinul fiecărei persoane, cât şi cele ce nu ar trebui să fie. Cele mai folosite antibiotice sunt metronidazolul şi ciprofloxacina.
 •  Imunomodulatorii: Această clasă de preparate include 6-MP (6- mercaptopurina), azatioprina şi metotrexatul. Mai des se utilizează primele două. Imunomodulatorii au funcţia de a regla activitatea sistemului imun
 • Imunosupresantele: include ciclosporina, care la fel acţionează asupra sistemului imun dar în alt mod decât imunomodulatoriile. Aceste medicamente se folosesc în forme severe, care nu răspund la tratament cu corticosteroizi.
 •  Infliximab: este un anticorp ce are funcţia de a reduce inflamaţia. Este efectiv în cazurile când alte preparate nu au avut efect sau la pacienţii cu fistule. Infliximabul se administrează intravenos la fiecare opt săptămâni

 

Mesajul doctorului: Ştim că faci parte din persoanele responsabile şi de aceea trebuie să-ţi spunem ceva foarte important. Cu părere de rău, toate aceste medicamente despre care ai aflat mai sus au şi efecte adverse, adică pe o parte acţionează pozitiv – te vindecă, iar pe altă parte – pot dăuna temporar organismului tău. Uneori, efectele adverse de la medicamente te vor face să te simţi mai rău decât boala în sine. Dar aceasta nu este o regulă şi cu atât mai mult nu este pentru totdeauna.Noi, împreună cu familia ta suntem persoanele care te vom ajuta mereu şi care avem încredere în tine şi credem că în primul rând tu vei fi acela care va avea cel mai mult grijă de sănătatea ta. Şi nu uita că viaţa ta depinde de tine... 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
bzt.ro
La Inceput