Cancerul glandei tiroide, cât de des se întâlnește cum poate fi prevenit

Cancerul glandei tiroide, în momentul actual nu mai este o maladie întâlnită rar, cum era socotită până nu demult. În ultimele decenii ale sec.XX, după exploziile nucleare din Japonia şi după catastrofa de la Cernobâl s-a înregistrat o creştere bruscă şi semnificativă a incidenţei cancerului tiroidian, iar tendința e în continuă creștere.

În structura tumorilor maligne endocrine, cancerul glandei tiroide este cel mai frecvent întâlnit şiconstituie, totodată, aproximativ 2%-3% din numărul total al tumorilor maligne umane, diagnosticate anual în toată lumea. Este un cancer predominant la sexul feminin, raportul femei/bărbaţi fiind de aproximativ 7:1. Se întâlneştemai des la vârsta medie de 31-40 şi 41-50 de ani.

În urma unui studiu efectuat în SUA, (Tekawa Irene S., Friedman Gary, 2001) s-a stabilit, că riscul relativ pentru cancer tiroidian este mai înalt pentru populaţia feminină, pentru cei iradiaţi anterior în regiunea cervicală, pentru cei cu guşă nodulară în anamneză, cu alte diverse maladii ale glandei tiroide. Autorii au ajuns la concluzia, că factorii etiologici implicaţi în cancerul tiroidian sunt: radiaţia ionizantă, guşa endemică, originea asiatică, studiile superioare şi factorul genetic.

Cancerul tiroidian reprezintă un proces malign, care se dezvoltă din epiteliul folicular al glandei tiroide (formele diferenţiateşi cancerul anaplazic), dar şi din celulele parafoliculare (forma medulară - carcinom).

Datorită vascularizării sale bogate, deseori tiroida poate fi un loc prielnic pentru metastazele provenite de la tumori maligne primare din alte regiuni ale corpului. Surse frecvente sunt melanomul malign, cancerul pulmonar, mamar și esofagian.

Confirmarea diagnosticului se efectuează prin intermediul examenelor clinice și paraclinice, cum ar fi ultrasonografia  glandei tiroide și a regiunii cervicale adiacente, elastografia glandei tiroide, scintigrafia, examenul radiologic, TC, teste serologice și examenul citologic.

Clasificarea histologică a tumorilor glandei tiroide

 1.  Tumori maligne primare de origine epitelială
  • Carcinom papilar
  • Carcinom follicular
  • Forme mixte de carcinoma papilar-folicular
  • Carcinom din celule Hürthle (frecvent se prezintăca carcinom folicular)
 2. Tumori maligne primare de origine parafoliculară
  • Carcinom medular (din celule “C”)
 3. Carcinoame tiroidiene nediferenţiate (anaplazice)
 4. Tumori maligne nonepiteliale (limfoame maligne plazmocitoame), tumori maligne secundare (metastatice), etc

De menţionat că tratamentul de elecţie în cancerul tiroidian este chirurgical, volumul rezecţiei fiind ajustat în conformitate cu stadiul clinic, localuzarea tumorii, prezenţa maladiei de fond. Tiroidectomia aproape totală, tratamentul supresor de durată lungă și tratarea metastazelor funcționale cu iod radioactiv reduce ratele de recurență și prelungește supraviețuirea pacienților cu carcinom tiroidian papilar. Carcinomul folicular trebuie tratat și mai agresiv, deoarece rezultatele sunt de obicei mai puțin favorabile.

Deoarece carcinomul folicular poate dezvolta metastaze în plămâni și oase, trebuie efectuată o urmărire adecvată prin radiografii și determinări repetate ale tireoglobulinei serice. Tumorilediferențiate mixte cu elemente foliculare și papilare au tendințade a avea un comportament biologic asemănător cu al tumorilor papilare și trebuie tratate.

Tratamentul cu iodradioactiv al carcinomului tiroidian medular este de obiceiineficient, acele cazuri în care se produce o reducere a calcitonineiserice putând reprezenta varietăți rare de cancer mixtmedular și folicular. Tratamentul carcinomului anaplastic estepaliativ; majoritatea pacienților mor în 6 luni de la diagnosticare.

Profilaxia primară a cancerului tiroidian include respectarea regimului alimentar cu conţinut suficient de iod, evitarea expunerii la radiaţii ionizante, combaterea stresului, un mod sănătos de viaţă. Dacă deja sunt prezente careva patologii ale glandei tiroide, pacientul trebuie să se afle la evidența medicului endocrinolog și să respecte indicațiile acestuia.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
romedic.ro
La Inceput