Cancerul la sân. Prin câte stadii trece boala și când este prea târziu

Cancerul de sân are mai multe stadii, iar în funcţie de acestea doctorii pot stabili de ce fel de terapie are nevoie pacienta. Este important să se cunoască dacă maladia a afectat doar sânul sau s-a răspândit și în alte organe ale corpului.

Astfel, Stadiul 0, numit și carcinom in-situ, este primul. Există două tipuri de carcinoame.

Carcinomul ductal in-situ este o tumoră neinvazivă, mai exact un stadiu precanceros în care are loc proliferarea celulelor modificate ale stratului superficial ce căptușește ductele glandei mamare. Aceste celule modificate sunt limitate la nivelul ductelor, fără să se răspândească în alte ţesuturi ale sânului. Deși nu se cunosc factorii care predispun la transformarea carcinomului ductal in-situ într-o tumoră invazivă, în unele cazuri, acesta poate suferi modificări și se poate răspândi în alte ţesuturi ale sânului.

Carcinomul lobular in-situ este stadiul tumorii în care celulele modificate au drept punct de plecare lobulii sânului. În cazuri rare, acesta poate deveni o tumoră invazivă, deși prezența carcinomului lobular in-situ la nivelul unei glande mamare determină creșterea riscului de a dezvolta cancer de sân și la nivelul celuilalt sân. Dimensiunea tumorilor glandei mamare pot fi de mărimea unui bob de mazăre, a unei arahide, nuci sau lămâi.

Stadiul I

În acest stadiu, tumora este de 2 centimetri sau mai mică și nu se răspândește în afara sânului.

Stadiul IIA

În acest stadiu:

- tumora nu este depistată la nivelul glandei mamare, dar la nivelul ganglionilor limfatici axilari (ganglionii limfatici de sub braț).

- tumora este de 2 centimetri sau mai mică și s-a răspândit la nivelul ganglionilor limfatici axilari.

- tumora este mai mare de 2 centimetri, dar nu depășește 5 centimetri și nu s-a extins la nivelul ganglionilor limfatici axilari.

Stadiul IIB

În stadiul IIB, tumora glandei mamare poate fi:
- mai mare de 2 cm, dar nu depășește 5 cm și s-a extins la nivelul ganglionilor limfatici axilari

- mai mare de 5 cm, dar nu s-a extins în ganglionii limfatici axilari.

Stadiul IIIA

În stadiul IIIA:

- tumora nu este depistată la nivelul sânilor, ci în ganglionii limfatici de sub braț, care sunt ca o masă conglomerată, atașați unul de celălalt sau de alte structuri
- tumora este de 5 cm sau mai mică și s-a extins în ganglionii limfatici care sunt ca o masă conglomerată, atașați unul de celălalt sau sunt atașați de alte structuri 
- tumora este mai mare de 5 cm și s-a răspândit la nivelul ganglionilor limfatici care pot forma o masă conglomerată, atașați unul de celălalt sau de alte structuri

Stadiul IIIB 

În stadiul IIIB, tumora poate avea orice dimensiune și:

- s-a extins în țesuturile din apropierea sânilor (la nivelul pielii sau a peretelui toracic, inclusiv la nivelul coastelor și țesutului muscular al toracelui) 
-se poate răspândi la nivelul ganglionilor limfatici din interiorul sânului sau de sub braț.

Stadiul IIIC

În stadiul IIIC, tumora:
-s-a răspândit la nivelul ganglionilor limfatici subclaviculari și la nivelul ganglionilor limfatici din apropierea gâtului
-se poate răspândi la nivelul ganglionilor limfatici din interiorul glandei mamare sau de sub braț (axilari) și la nivelul țesuturilor din apropierea sânului. Cancerul de sân în stadiul IIIC este clasificat în stadiul IIIC ce se poate opera și în stadiul IIIC care nu se poate opera.

În stadiul IIIC operabil, tumora:
-este depistată la nivelul a 10 ganglioni limfatici sau mai mulți de sub braț 
-este depistată în ganglionii limfatici subclaviculari și în apropierea gâtului de aceeași parte a organismului cu tumora de sân
-este depistată la nivelul ganglionilor limfatici din interiorul sânului afectat și la nivelul ganglionilor axilari sateliți. În stadiul IIIC inoperabil, tumora s-a răspândit la nivelul ganglionilor limfatici supraclaviculari și din apropierea gâtului de aceeași parte a organismului ca și sânul afectat de cancer.

Stadiul IV
În stadiul IV, tumora s-a răspândit la nivelul altor organe din corp, cel mai adesea la nivelul oaselor, plămânului, ficatului sau creierului.

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
pressalert.ro
La Inceput