Ce sunt bolile sociale și cum le poți trata gratuit în Moldova

Conform definiției, bolile sociale reprezintă afecțiuni a căror incidență (apariție pentru prima dată într-o populație) este relaționată în mod direct cu factorii economici și sociali, având un impact negativ deosebit asupra populației. Printre aceste boli se numără tuberculoza, infecția HIV/SIDA, hepatitele infecțioase cronice și ciroza hepatică, cancerul, diabetul zaharat și altele. Află în continuare cum și unde poți beneficia de asistență medicală gratuită pentru bolile enumerate anterior.

Lista maladiilor social-condiționate cu impact major asupra sănătății publice tratate în cadrul asistenței specializate de ambulatoriu și în condiții de staționar include: tuberculoza, psihozele și alte tulburări mentale și de comportament, alcoolismul și narcomania, afecțiunile oncologice și hematologice maligne confirmate, HIV/SIDA și sifilisul.

1. Tuberculoza este o maladie infecțioasă provocată de micobacteria tuberculozei (bacilul Koch) care se transmite prin aer. De cele mai multe ori aceasta atacă plămânii (tuberculoza pulmonară), însă în unele cazuri ea poate afecta diverse organe şi ţesuturi la oameni: ochii, oasele, pielea, tractul uro-genital, intestinele, etc. În Republica Moldova, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în anul 2019 au fost înregistrate 1.839 de cazuri noi de tuberculoză, dintre care 584 în mediul urban și 1.255 în mediul rural.

La ora actuală, TB poate fi tratată şi vindecată. Marea majoritate a cazurilor de TB poate fi vindecată cu succes cu condiţia asigurării şi administrării unei medicaţii corespunzătoare. Astfel, dacă tuşiţi mai mult de 3 săptămâni, nu iniţiaţi un auto-tratament și nu pierdeţi timpul. S-ar putea să fie simptomele tuberculozei. Adresați-vă de urgență medicului de familie și faceți examenele recomandate de el. Diagnosticul şi tratamentul tuberculozei în Moldova este gratuit.

Accesați următorul link pentru a afla instituțiile medicale în care se tratează tuberculoza.

2. Infecția HIV/SIDA este provocată de virusul HIV (Human Immunodeficiency Virus). Este caracterizată printr-o evoluție de lungă durată în care se produce degradarea progresivă a imunității, în special la nivel celular. SIDA (Sindromul Imonodeficienței Achiziționate) este etapa finală a infecției, caracterizată prin afectarea gravă a imunității și apariția bolilor asociate infecțioase și oncologice, care determină, în final, decesul pacientului.

În Republica Moldova, potrivit datelor ANSP, la începutul anului 2019 au fost înregistrate 12.784 de cazuri de infectare cu HIV, în 2018 fiind înregistrate 905 cazuri noi de infectare.

Testarea și tratamentul infecției HIV în Moldova sunt absolut gratuite. Accesați următorul link pentru a afla unde vă puteți adresa pentru a beneficia de testare gratuită. 

3. Hepatitele infecțioase cronice reprezintă un grup de afecțiuni caracterizate prin alterarea funcției hepatice ca urmare a multiplicării virusurilor in celulele acestuia. Ciroza hepatică reprezintă înlocuirea țesutului hepatic normal sau sănătos cu țesut cicatricial nefuncțional.

Potrivit datelor ANSP, în 2019 au fost înregistrate 6961 de cazuri noi de hepatite cronice și ciroză hepatică.

În Republica Moldova, conform Programului Național de combatere a hepatitelor virale B, C și D pentru anii 2017-2021, instituțiile medico-sanitare publice au rolul de a depista pacienții infectați, dar și de a organiza tratamentul acestor bolnavi. Toate cheltuielile pentru diagnosticul și tratamentul bolnavilor de hepatite virale sunt suportate de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

4. Cancerul reprezintă dezvoltarea necontrolata a celulelor anormale din corp. În 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate 10070 cazuri noi de boli oncologice maligne.

Potrivit Programului Național de control al cancerului pentru anii 2016-2025, diagnosticul și tratamentul pacienților cu cancer este organizat și realizat gratuit, preponderent de Institutul Oncologic. Finanţarea serviciilor prestate persoanelor cu cancer este asigurată din mijloacele fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală în limita mijloacelor financiare disponibile. Accesați următorul link pentru a afla detaliile progrămării. 

5. Diabetul zaharat  reprezintă un grup de boli cauzate de nivelul persistent crescut al glucozei în sânge. Conform Protocolului Clinic Național „Diabetul Zaharat necomplicat”, în Republica Moldova, în anul 2015 au fost înregistrați 90392 pacienţi cu diabet zaharat, dintre care 90023 adulți şi 369 copii.

În țara noastră diagnosticul, tratamentul medicamentos al diabetului și insulina sunt absolut gratuite. La etapa inițială este necesară consultația medicului de familie și a endocrinologului.

Studierea și determinarea factorilor sociali și economici care duc la apariția bolilor sociale este realizată de ramura specializată – medicina socială.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
moffitt.org
Sursa: 

tuberculoza.info, positivepeople.md, legis.md

La Inceput