Ce trebuie să știi despre pancreatită. Cele mai răspândite adevăruri despre inflamația pancreasului

Pancreatita înseamnă, de fapt, inflamația pancreasului. Sunt două tipuri de pancreatită: acută și cronică. Cauzele pancreatitei acute sau cronice sunt similare; aproximativ 80%-90% sunt determinate de abuzul de alcool și pietrele la vezica biliară (35%-45% pentru fiecare); iar celelalte 10%-20% rămase sunt cauzate de medicamente, expunerea la substanțe chimice, traumatisme, boli ereditare, infecții, proceduri chirurgicale, creșterea nivelului de colesterol în sânge sau malformații genetice ale pancreasului și intestinului.

Simptomele pancreatitei acute, cel mai frecvent, încep cu durere abdominală în partea de sus și medie, spre stânga. Durerea se acutizează după mâncare sau când pacientul stă culcat pe spate. Alte simptome care ar putea apărea sunt:

  • greață
  • febră
  • creșterea frecvenței cardiace
  • deshidratare

Simptomele severe ale pancreatitei acute includ decolorarea pielii la nivelul ombilicului sau în regiunea dintre coaste și abdomen (flancuri), apariția pe piele a nodulilor eritematoși de dimensiune mică.

Pancreatita necrotică este o formă severă a pancreatitei acute, caracterizată prin necroza țesutului pancreatic și a țesutului adiacent pancreasului.

Simptomele pancreatitei cronice pot sau nu include durere abdominală cu:

  • hemoragie până la anemie
  • afectare hepatică (icter)
  • scădere în greutate
  • deficiențe nutriționale
  • incapacitatea de a produce insulină din care rezultă diabetul

Diagnosticul de pancreatită (acută sau cronică) se stabilește asemănător. Se ia în considerare istoricul pacientului, examenul fizic și examenul de laborator. De asemenea, pancreatita acută nu se recomandă de tratat acasă, sunt anumite etape ce ajută la prevenirea sau reducerea simptomelor.

Cel mai grav risc pentru pancreatită este consumul de alcool și istoricul de pietre la vezica biliară, alți factori cum ar fi cel genetic sau efectuarea unui tratament medicamentos, pot de asemenea spori riscul individual de dezvoltare a bolii.

Tratamentul pancreatitei acute se efectuează conform cauzei bolii. În majoritatea situațiilor, pacienții se internează pentru a anihila simptomele de boală și a suporta funcționalitatea organismului, iar pancreasul să se recupereze mai ușor după inflamație (dacă inflamația a fost cauzată de o infecție, se administrează antibiotice).

În tratamentul pancreatitei cronice, deseori se utilizează medicamente antialgice și se recomandă respectarea dietei. Unii pacienți vor primi preparate enzimatice pentru ameliorarea digestiei, iar alții ar putea avea nevoie de insulină. Alcoolul este strict interzis tuturor pacienților cu pancreatită.

Intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a îndepărta pietrele din vezica biliară sau în cazul unor anormalități pancreatice. Dieta în pancreatită implică consumul limitat de grăsimi, nu mai mult de 20g/zi, fără alcool și cât mai multe lichide. Pot fi recomandate așa zisele zile de descărcare, când timp de 24-48 de ore pacientul consumă doar lichide, preferențial doar apă.

Îmbolnăvirea de pancreatită poate fi redusă sau prevenită prin stoparea consumului de alcool, consultații profilactice la medic pentru identificarea timpurie a pietrelor la vezica biliară.

Aproape 90-95% dintre pacienții tratați de pancreatită acută se pot restabili complet dacă se tratează de infecții sau alcoolism. Pancreatita cronică deseori este însoțită de complicații grave cum ar fi insuficiență renală, diabet, probleme respiratorii și/sau afectarea creierului. 

Sursa foto: 
th.blogosfere.it, divahair.ro
Sursa: 

emedicinehealth.com

La Inceput