Ce trebuie să cunoască fiecare femeie despre inima ei

Același, dar diferit

Boala de inimă este cea mai frecventă problemă de sănătate atât la bărbați, cât și la femei, dar îi afectează diferit. Unele afecțiuni cardiace sunt mai frecvente la femei și simptomele altora pot fi diferite pentru cele două sexe. Este important să știți la ce să atrageți atenția și cum să vă protejați pe măsură ce îmbătrâniți.

Semne de avertizare

În filme, toată lumea are dureri toracice în timpul unui atac de cord. În viața reală, femeile pot avea simptome mai puțin evidente și sunt la fel de susceptibile de a avea dificultăți de respirație ca și dureri în piept. De asemenea, acestea ar putea simți durere în partea superioară a maxilarului, a spatelui sau a abdomenului. La fel, femeile pot avea senzații de greață sau amețeală.

SCAD

Disecția spontană a arterei coronare (SCAD) este atunci când unul dintre vasele de sânge ale inimii dezvoltă o fisură. Acest lucru poate încetini sau bloca fluxul sanguin și poate duce la dureri în piept intense, dar pot fi prezente și alte simptome similare cu cele ale unui atac de cord. Aceasta este o condiție gravă care trebuie tratată rapid. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații la SCAD, mai ales dacă au născut recent.

Sindromul inimii frânte

Termenul medical pentru această afecțiune este cardiomiopatia indusă de stres și este mai probabil să se declanșeze în cazul femeilor decât bărbaților. Este cauzată de o eliberare bruscă de hormoni de stres și se întâmplă după evenimente cu o mare încărcătură emoțională, cum ar fi divorțul sau pierderea cuiva drag. O parte din inimă devine mai mare și nu poate pompa sânge. Acest lucru poate provoca dureri toracice intense, dar tratamentul rapid poate duce la o recuperare completă.

Menopauza

În timpul menopauzei, pe măsură ce nivelurile de estrogen scad, arterele pot fi mai rigide. La fel și tensiunea arterială, grăsimea abdominală și LDL (sau colesterolul „rău”) pot crește. Rămâneți active pentru a vă menține sănătatea după „schimbare”.

Inflamaţii

Dacă aveți o afecțiune care provoacă acest lucru, cum ar fi artrita reumatoidă sau lupusul, șansele dumneavoastră de a dezvolta boli de inimă sunt mai mari. Asta e adevărat chiar dacă sunteți tânără, faceți sport și nu fumați. Este bine să discutați cu medicul despre cea mai bună modalitate de a vă proteja inima.

Depresia

Această condiție de sănătate mintală vă poate dubla șansele de a suferi de boli de inimă, iar femeile sunt de două ori mai susceptibile de a le avea, decât bărbați. Stresul și anxietatea în curs de desfășurare pot să vă tulbure inima. Discutați cu medicul sau terapeutul dacă credeți că ați putea avea nevoie de ajutor în cazul depresiei.

Diabet

Această condiție poate dubla, de asemenea, șansele unei femei de a suferi de boli de inimă. Unul dintre motive este faptul că nivelul ridicat de zahăr din sânge încetinește fluxul de oxigen din sângele dumneavoastră și poate duce la acumularea de plăci în artere. Altceva este faptul că femeile cu diabet zaharat pot fi mai predispuse la obezitate și au hipertensiune arterială și colesterolul ridicat. Puteți să vă gestionați greutatea și nivelul zahărului din sânge urmând o dietă adecvată și efectuând exerciții fizice.

Femeile slabe tot pot suferi de boli de inimă

Femeile slăbuțe nu sunt scutite de a suferi de boli de inimă. Acestea pot avea colesterolul ridicat sau hipertensiune arterială - două cauze ce duc la creșterea riscurilor de apariție a afecțiunii.

Prevenire: Verifică-ți familia

Dacă mama sau sora dumneavoastră suferă de boli de inimă înainte de vârsta de 65 de ani sau dacă mama a suferit un accident vascular cerebral la orice vârstă, puteți prezenta mai multe riscuri de a suferi de boli de inimă. Asta nu înseamnă că veți avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral, dar asigurați-vă că medicul dumneavoastră cunoaște istoricul familiei. Vă poate ajuta să faceți pașii potriviți pentru a reduce riscurile.

Renunțați la fumat

Femeile care fumează prezintă un risc crescut cu 25% de a avea atacuri de inimă în comparație cu bărbații care sunt și ei fumători. Fumatul crește tensiunea arterială și poate duce la formarea cheagurilor de sânge. Riscurile de a suferi de boli de inimă sunt chiar mai mari dacă luați pilule contraceptive și fumați, mai ales după 35 de ani.

Țineți sun control nivelul de colesterol

Colesterolul se poate acumula în artere și pot duce la formarea unei plăci care se întărește în timp și vă închide arterele. Un test rapid de sânge vă poate arăta nivelul acestuia. Pentru a scădea nivelul colesterolului rău (LDL), concentrați-vă asupra modificărilor simple. Urmăriți cantitatea de grăsimi și zahăr din dieta dumneavoastră și faceți mai multe exerciții fizice.

Rămâneți la o greutate constantă

Mâncați mai multe alimente proaspete, întregi, în special cele cu un conținut scăzut de calorii, sare și grăsimi trans. Găsiți activități amuzante care vă ridică de pe canapea: plimbări cu prietenii, Zumba sau dansați salsa.

Mai mult fitness după 40 de ani

Dacă nu ați fost niciodată la antrenament e bine să luați în calcul activitatea fizică, în special când atingeți vârsta de 40 de ani. Femeile de vârstă mijlocie își pot reduce riscurile de apariție a unor afecțiuni cardiace cu exerciții regulate. Modificările minore pot face o mare diferență.

Protecția inimii în timpul sarcinii

Când sunteți însărcinată, inima pompează mai mult sânge. Acest lucru face ca inima și arterele să lucreze la capacitate maximă. Femeile cu probleme ale valvelor inimii sau de ritm cardiac trebuie să fie foarte atente la respirație, la ritmul cardiac, dar și să se țină departe de infecții în timp ce sunt însărcinate. Dacă aveți tensiune arterială ridicată, aceasta ar putea duce la o tulburare gravă numită preeclampsie care poate provoca probleme de sănătate atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Sursa foto: 
www.webmd.com
Sursa: 
La Inceput