Colita ulceroasă. Protejează-ți copilul

Colita ulceroasă face parte dintr-un grup de boli care provoacă inflamaţia tubului digestiv. Inflamaţia este cauza durerilor, disconfortului, febrei, sângerărilor rectale și nervozităţii, toate resimțite de copilul tău.

 Simptomele colitei ulceroase sunt diareea, crampele abdominale, dar diareea este cel mai comun semn, astfel că copilul va fi nevoit să meargă la baie și de 20 de ori pe zi. În unele cazuri, concomitent cu inflamaţia, se formează şi ulcere pe suprafaţa internă a intestinelor, provocând sângerări și dureri în burtă

Ce se întâmplă în colita ulceroasă ?

Colita ulceroasă se mai numește colita hemoragică, afectează cel mai des intestinul gros şi rectul. Anume la acest nivel se localizează inflamaţia şi ulceraţiile. Inflamaţia complică absorbţia apei din intestin în ţesuturi şi din această cauză apare diareea.

Copilul care suferă de colită ulceroasă va prezenta următoarele simptome:

• Diaree (mai frecvent cu sânge).

• Dureri în burtă.

 • Necesitate urgentă de a merge la baie.

Inflamaţia şi ulceraţiile sunt cauza hemoragiilor intestinale, care apar de obicei concomitent cu diareea, formând „diareea cu sânge”. Alte simptome sunt oboseala, lipsa poftei de mâncare. În colita ulceroasă simptomele sunt foarte variate şi depind de acea parte a intestinului gros care a fost afectată. Toată suprafaţa colonului este inflamată şi ulcerată. Medicii denumesc colita ulceroasă în funcţie de localizare - dacă este afectat rectul se va numi proctită, afectarea părţii stângi a colonului - colită stângă, iar dacă este afectat colonul în întregime - pancolită.

Alte simptome

Suplimentar la cele numite, copilul poate avea simptome ce nu ţin de sistemul digestiv.

Colita ulceroasă are manifestări ce se petrec şi în afara intestinului. Iată câteva dintre ele:

  • Artrita: articulaţiile pot fi inflamate şi dureroase. Artrita se întâlneşte la 5 la sută din cei cu colită ulceroasă. Medicamentele pot fi de ajutor, dar de obicei problema se rezolvă atunci când inflamaţia din intestin este ținută sub control.
  • Ulceraţii bucale: de obicei, apar şi dispar concomitent cu inflamaţia intestinală.
  • Febra: este un indicator al inflamaţiei intestinale. Cu toate acestea febra poate apărea cu săptămâni sau luni înainte de apariţia simptomelor şi, la fel ca artrita sau ca ulceraţile bucale, febra trece după vindecarea inflamaţiei intestinale.
  • Simptome oculare: ochii pot fi inflamaţi, înroşiţi, sensibili la lumină, pot lăcrima.
  • Simptome cutanate (piele): tratamentul aplicat pentru inflamarea intestinului va trata concomitent şi semnele cutanate.

Ce cauzează apariția colitei ulceroase?

Din păcate, răspunsul exact la această întrebare nu este cunoscut. Cu toate acestea s-a constatat că una dintre cauze ar putea fi ereditară, adică trece de la o generaţie la alta prin intermediul genelor. Aproximativ 20% dintre persoanele cu colită ulceroasă au rude cu aceeaşi boală. Dar sunt și alte cauze. De exemplu, cercetătorii consideră că poate fi vorba despre perturbarea sistemului imunitar. Sistemul imun are un asortiment complex de celule şi de proteine ce protejează organismul de microbi şi de viruşi. Acest sistem detectează şi omoară microorganismele ce nu aparţin corpului nostru, însă în colita ulceroasă acest lucru nu are loc, deci sistemul imun nu apără, ci dimpotrivă „simplifică” calea microorganismelor spre intestin.

Cum colita ulceroasă afectează creşterea copilului?

Când copiii se îmbolnăvesc de colită ulceroasă au aceleaşi simptome ca şi adulţii, dar este o mare diferenţă: adulţii sunt deja dezvoltaţi din punct de vedere fizic şi singurul lucru care li se poate întâmpla este slăbirea sau pierderea în greutate. Copiii vor tinde să mănânce mai puţin din cauza durerilor, apoi hrana nu se va absorbi bine şi nutrimentele necesare pentru creştere vor fi irosite. Mai mult, unele medicamente care scad inflamarea intestinului influenţează creşterea normală a copiilor. Toate acestea înseamnă că copilul va fi mai mic de statură, decât colegii lui. De exemplu, un copil de 14 ani poate arăta ca unul de 9. Cu părere de rău, colita ulceroasă tinde să afecteze anume copiii care se află în perioada de creştere şi de dezvoltare rapidă.

Cum se depistează colita ulceroasă?

Există maladii care vor prezenta simptome similare, de aceea medicul va trebui să adreseze familiei mai multe întrebări. Va fi nevoie și de niște analize de laborator. Analiza sângelui va arata  prezenţa semnelor de inflamaţie în corpul copilului, dacă are sau nu anemie (va fi scăzută hemoglobina). Va fi necesară și analiza maselor fecale, care va confirma prezenţa sângerărilor intestinale. Medicul va recomanda câteva investigaţii, printre care endoscopia inferioară (colonoscopia) - o metodă foarte eficientă, care permite vizualizarea colonului în interior, dacă există sângerări, ulcere sau pereţi intestinali inflamaţi. Pentru aceasta este nevoie de colonoscop - un tub îngust, introdus prin anus. Endoscopul reprezintă un tip de cameră video ataşată la monitorul TV. Înainte de colonoscopie copilul va lua o doză mică de sedative şi nu va simţi discomfort sau durere. În timpul acestei proceduri medicul s-ar putea să colecteze o bucăţică foarte mică de țesut din peretele intestinal. Această procedură se numeşte biopsie, care nu este dureroasă, dar aproape întotdeauna decisivă pentru diagnostic. Ţesutul colectat se transmite la laborator unde este examinat amănunţit cu ajutorul microscopului.

Alt test se numeşte examinarea radiografică baritată. Înainte de această procedură copilul va bea o soluție specială numită bariu, care ulterior se vizualizează perfect pe pelicula radiografică. Bariul trece prin tot tractul digestiv şi „vopseşte ” pereţii intestinali. Între timp, se vor efectua mai multe pelicule radiografice în funcţie de timpul trecut de la administrarea bariului. Astfel, medicul împreună cu părinţii vor putea vedea relieful intestinelor, foarte necesar pentru stabilirea complicaţiilor şi uneori a evoluţiei bolii.

Cum se tratează colita ulceroasă?

Colita ulceroasă este o boală cronică, adică necesită un tratament de lungă durată. Tratamentul va fi complicat, de aceea este necesar ca copilul să-și păstreze calmul, să evite stresul la şcoală şi în colectivul de prieteni, pentru că aceasta îi pot agrava starea de sănătate.

Un bun prieten în tratamentul bolii este un regim alimentar adecvat. Dar în același timp alimentele nepotrivite se pot transforma în cei mai feroce „dușmani”. De aceea, este foarte important să ştii ce alimente are voie să consume copilul tău și care sunt interzise.

În pofida tuturor restricţiilor pe care le-am prezentat, trebuie să știi că doar cu respectarea unui regim alimentar corect, problema de sănătate a copilului tău nu va fi rezolvată, de aceea va fi nevoie și de anumite preparate medicamentoase. Tipul de medicamente depinde de cât de severă este boala, care parte a intestinului este afectată şi dacă există sau nu complicaţii. Scopul tratamentului este micşorarea sau controlul inflamaţiei. Sunt folosite mai multe tipuri de medicamente pentru tratamentul colitei ulceroase. Niciunul nu înlătură sau nu vindecă cauza, în schimb medicamentele ţin sub control modificările determinate de prezența bolii. Când maladia este sub control, simptomele dispar. Această perioadă se numeşte remisiune. Remisiunea poate dura luni sau chiar ani.

Sunt două etape majore în tratamentul bolii:

• De a aduce boala activă sub control (inducerea remisiunii)

• De a menţine remisiunea.

Deoarece colita ulceroasă variază de la o persoană la alta, conduita de tratament se va alege individual, pentru fiecare pacient. Deci, medicul va recomanda medicamente în funcţie de zona intestinală afectată. Diferite tipuri de medicamente acționează asupra diferitor porţiuni din intestin. Investigaţiile pe care le-ați efectuat au arătat care porţiune din intestin este afectată, astfel că tratamentul ales de către medic va fi potrivit anume pentru copilul tău. Ulterior, doctorul va revedea tratamentul prin ajustarea dozelor. De obicei, pentru tratamentul colitei ulceroase se folosesc şase grupe mari de preparate, unele dintre ele aduc boala sub control; altele menţin controlul (remisiunea). Uneori unele medicamente se folosesc în ambele cazuri. Iată care sunt acestea:

Aminosalicilaţii - aceste medicamente la care se referă, de fapt, şi Aspirina sunt cel mai des folosite medicamente în tratamentul colitei ulceroase. Ele se indică, în general, persoanelor cu forme uşoare şi moderate de boală, pentru a controla inflamaţia. Din acest grup fac parte Mesalamina, Balsalazida, Olsalazina şi Sulfasalazina.

Glucocorticosteroizii - se plasează pe locul doi după frecvenţa utilizării, sunt preparate cu acţiune rapidă, iată de ce se folosesc pe parcursul bolii. Concomitent, cu reducerea inflamaţiei corticosteroizii scad activitatea sistemului imun. Cele mai utilizate medicamente din acest grup sunt Prednisolonul şi Metilprednisolonul (dar nu confundă aceste preparate cu steroizii anabolici, care sunt folosiţi).

Antibacterienele - aceste medicamente permit menţinerea unui echilibru între toate bacteriile „bune” și „rele”. Cele mai folosite antibacteriene sunt Metronidazolul şi Ciprofloxacina.

Imunosupresivele - această clasă de preparate include 6-MP (6-Mercaptopurina) şi Azatioprina.

Imunomodulatoarele au funcţia de a regla activitatea sistemului imun. Imunomodulatoarele se folosesc pentru o perioadă mai lungă. Ciclosporina, la fel acționează asupra sistemului imun, într-un un alt mod. Ea se foloseşte în formele severe, care nu răspund la tratamentul cu glucocorticosteroizi.

Infliximabul – este un anticorp ce are funcţia de a reduce inflamaţia. Este eficient în cazurile în care alte preparate nu au avut efect sau în cazurile în care boala a decurs cu fistule.

Cu părere de rău, toate aceste medicamente despre care ai aflat mai sus, au şi efecte adverse, adică pe de o parte ele actionează pozitiv – vindecă, iar pe altă parte – pot dăuna temporar organismului copilului tău. Uneori, efectele adverse de la medicamente îl vor face să se simtă mai rău decât boala propriu-zisă. Dar aceasta nu este o regulă şi cu atât mai mult nu este pentru totdeauna. Odată cu stabilizarea stării lui, tratamentul va fi unul foarte cruţător şi efectele adverse ale bolii vor dispărea.

Cuvinte cheie: 
La Inceput