Conjunctivita. Cauze, simptome și tratament

Conjunctivita se manifestă prin înroșirea și inflamarea membranelor care acoperă partea alba a ochiului și membranele interioare ale pleoapelor. Conjunctivita este, de cele mai multe ori, cauzată de un virus sau de o infecție bacteriană, deși agenții chimici și afecțiunile care stau la baza acesteia pot juca un rol important.

Este conjunctivita contagioasă?

Conjunctivitele virale și bacteriene sunt extrem de contagioase. Afecțiunea poate fi ușor răspândită prin spălarea precară a mâinilor sau prin împarțirea unui anumit obiect (spre exemplu un prosop) cu o persoană afectată. De asemenea, conjunctivita poate fi contactata și prin tuse și strănut. Copiii diagnosticați cu conjunctivită infecțioasa ar trebui să nu meargă la școală pentru o scurtă perioadă de timp.

Conjunctivita alergică (cauzată de polen, părul de animale, cosmetice și parfumuri) și conjunctivita chimică (cauzată de produse chimice) nu sunt contagioase.

·         Simptom: roșeața ochilor

Înroșirea ochiului este un simptom tipic, indicator al conjunctivitei. Conjunctivita este o conditie comună și în rare cazuri devine atât de gravă încât să provoace deteriorarea vederii.

·         Simptom: pleoape umflate și roșii

Simptomele de conjunctivita infecțioasă încep de obicei la un ochi și se răspândesc și la celălalt în câteva zile. Simptomele de conjunctivită alergică implică, de obicei, ambii ochi. Umflarea pleoapelor este comună în cazul conjunctivitelor bacteriene și alergice.

·         Simptom: lacrimare excesivă

Conjunctivitele virale si alergice sunt cunoscute pentru faptul că organismul produce mai multe lacrimi decât de obicei.

·         Simptom: senzație de mâncărime sau de ardere a ochilor

O cunoașteți numai dacă ați simțit-o – senzație tipică pentru conjunctivită.

·         Simptom: scurgeri ale ochilor

O scurgere clară, apoasă a ochilor este asociată cu conjunctivitele virale și alergice. Când scurgerea este mai galben-verzuie, este posibil sa fie vorba de conjunctivita bacteriană.

·         Simptom: Pleoape cu “crustă”

Dacă vă treziți cu ochii “blocați”, această senzație poate fi cauzată de evacuarea  care se acumulează în timpul somnului de la conjunctivită.

·         Simptom: sensibilitate la lumină

Conjunctivita poate provoca o sensibilitate ușoară la lumină. Persoanele care prezintă simptome severe, cum ar fi modificări ale vederii, sensibilitate severa la lumină sau dureri mari, pot avea o infecție care s-a răspândit dincolo de conjunctivită și ar trebuie sa fie reexaminată de un medic.

·         Simptom: senzația că aveți ceva în ochi

Puteți sesiza un sentiment neplăcut care vă lasă impresia că aveți ceva în ochi.

Diagnosticul conjunctivitei

Un medic poate diagnostica conjunctivita doar prin semnele și simptomele distinctive. Cu toate acestea, este posibil sa fie necesar un test cu lampa cu fanta. În unele cazuri, un tampon de evacuare de la ochi este trimis la un laborator pentru ca medicul specialist sa poata determina cauza.

Când conjunctivita este ceva mai mult

Conjunctivita persistenta poate fi un semn al unei boli din organism. Cel mai adesea acestea sunt bolile reumatice, cum ar fi artrita reumatoida și lupusul eritematos sistemic. Conjunctivita este, de asemenea, observata in boala Kawasaki (o boala rară asociată cu febra la sugari și la copii mici) si anumite boli inflamatorii intestinale, precum colita ulcerativa si boala Crohn.

Tratarea conjunctivitei

Conjunctivita bacteriană este tratată cu antibiotice (picături, unguent sau pastile) pentru a alunga infecția. Cele mai multe conjunctivite virale nu au un tratament specific (trebuie sa lăsați virusul sa iși urmeze cursul, ceea ce de obicei durează de la patru la șapte zile). Simptomele conjunctivitei alergice ar trebui sa se îmbunătățească odată ce sursa alergiei este îndepărtată și alergia în sine este tratată. Conjunctivita chimica necesită spălarea promptă a ochiului afectat timp de cinci minute și consultarea unui medic.

Atenuarea simptomelor

Pentru a reduce durerea și pentru a îndepărta scurgerile ochiului afectat, aplicați o compresa rece sau caldă pe ochi. Asigurați-vă că folosiți un prosop diferit de fiecare dată pentru a evita răspândirea infecției.

Cât timp este persoana afectata contagioasa?

În ceea ce privește conjunctivita bacteriană, vă puteți întoarce, de obicei, la locul de muncă sau la școală dupa 24 de ore de la momentul începerii tratamentului cu antibiotice. În cazul conjunctivitei virale, sunteți contagios atâta timp cât dureaza simptomele.

Prevenirea răspândirii conjunctivitei

Dacă copilul dumneavoastră are conjunctivită, evitați să atingeți zona ochiului și spălați-vă pe mâini frecvent, în  special dupâ ce ați aplicat medicamente. Dezinfectați toate suprafețele și aruncați trusa de machiaj pe care ați folosit-o în perioada în care ați fost infectat.

 

Sursa foto: 
reginele.ro
Sursa: 
La Inceput