Cum protejați pielea cu psoriazis pe timp de iarnă

Psoriazisul este o boală cronică, autoimună, neinfecțioasă a pielii care se manifestă prin hiperkeratinizarea pielii (când celule ale pielii se adună în exces în jurul foliculilor de păr). Iarna tinde să agraveze simptomele, fiind un factor declanșator al episoadelor acute de psoriazis. Există însă metode care ajută la combaterea uscării exagerate a pielii, din cauza frigului sau a aerului uscat din încăperile încălzite.

Prima regulă este înmuierea și hidratarea. Hidratarea suficientă previne roșeața și mâncărimea pielii, ajută la vindecarea plăcilor psoriatice. Cu cât crema este mai grasă și densă, cu atât este mai utilă pentru menținerea umidității în piele. Utilizați săpunuri hidratante și loțiuni după baie, fără parfumuri pentru a evita reacțiile alergice, spălați-vă pe mâini.  Faceți duș cu apă caldă, dar nu fierbinte, dușurile fierbinți usucă pielea. Evitați dușurile îndelungate, alegeți în schimb băile relaxante cu sare din Marea Moartă, sare Epsom, fulgi de ovăz mărunțiți sau picături de ulei. Faceți baie aproximativ 15 minute, astfel încât crustele să se desprindă mai ușor și să se anihileze pruritul cutanat. Aplicați crema hidratantă sau loțiunea imediat după baie, pentru a păstra apa în piele.

Utilizați un umidificator pentru aer. Aparatul este special destinat pentru a înlătura uscarea excesivă a aerului din încăperi. Este bine să foloșiți umidificatorul în dormitor, pe timp de noapte, pentru că anume noaptea aerul este cel mai uscat. Aveți grijă să urmați instrucțiunile de curățire a umidificatorului, pentru a evita popularea acestuia cu microorganisme.

Purtați haine călduroase, din materiale plăcute la atingere. Frigul și vântul rece irită pielea și intensifică apariția leziunilor psoriatice. Iar durerile în articulații, pentru persoanele care au forma articulară de psoriazis, pot deveni și mai intense. Nu uitați să purtați un fular moale, căciulă și mănuși pentru a proteja părțile sensibile. Tehnica de îmbrăcare ,,pe straturi” este cea mai eficientă pentru protecția de frig, iar dacă vă este prea cald puteți ușor să dezbrăcați din straturi pentru a crea o temperatură confortabilă a pielii și pentru a evita transpirația, care de asemenea poate dăuna leziunilor psoriatice. Alegeți mai bine bumbacul, în loc de lână, sau alte materiale dure, iritante pentru piele.

Beți apă. Pentru a menține nivelul hidric adecvat din organism, beți aproximativ 1,5-2,0 litri de apă pe zi. Pentru a ști dacă a-ți băut suficientă apă, orientați-vă după culoarea urinei, cu cât este mai deschisă, înseamnă că a-ți băut mai multă apă.

Evitați stresul. Sărbătorile de iarna sunt pline de bucurie, dar ele aduc uneori și stres, iar stresul are un efect negativ asupra psoriazisului. Planificați timp pentru relaxare, încercați procedurile de masaj sau spa, pentru a îmbunătăți structura pielii și pentru a scăpa de plictiseala iernii. Sportul este o metodă bună de a te menține în formă și de a reduce din agresivitatea psoriazisului.

Ameliorați-vă starea de spirit. Psoriazisul vă poate induce starea de depresie. Dacă suferiți concomitent și de vreo afecțiune sezonieră – depresie din cauza insuficienței de luminii soarelui, atunci aceste luni de iarnă vor fi o adevărată încercare pentru dumneavoastră. Dacă sunteți trist foarte des, cere-ți sfatul unui medic. s-ar putea să aveți nevoie de o terapie ușoară cu antidepresante.

Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă simptomele psoriazisului continuă să vă deranjeze iarna, poate aveți nevoie de anumite schimbări în schema de tratament pe care o urmați. 

Sursa foto: 
turdamanifest.ro
Sursa: 

webmd.com

La Inceput