Dureri de mamelon: cauze, simptome, prevenție

La un moment dat, atât femeile, cât și bărbații au mâncărimi de sfârcuri. Trebuie să știți că există mai mulți factori care pot provoca afecțiunea, chiar dacă majoritatea nu prezintă motive de îngrijorare. Cu toate acestea, unele simptome nu ar trebui ignorate. Mâncărimile pot fi un semn că se întâmplă ceva mai grav.

În acest articol vă prezentăm unele dintre cauzele mai frecvente, tratamentul și prevenirea durerilor și când trebuie să vă adresați unui medic. Specialiștii spun că cele mai multe cauze sunt benigne (non-canceroase). De obicei, tratamentul implică remedii naturale la domiciliu sau medicamente eliberate pe bază de rețetă. Umflarea mameloanelor poate fi un semn al unei forme rare și grave de cancer de sân, numită boala Paget.

Cauze:

Graviditatea

Mâncărimea sfârcurilor poate fi cauzată de sarcină. Schimbările hormonale, expansiunea sânilor și creșterea fluxului de sânge pot determina o femeie să experimenteze aceste stări în timpul sarcinii. O femeie poate prezenta, de asemenea, dureri la nivelul mamelonului, furnicături, sensibilitate și greutate.

În mod obișnuit, femeile pot trata mâncărimile legate de sarcină cu:

O loțiune fără chimicale cum ar fi untul de cacao sau lanolina, care conțin vitamina E.

Utilizarea unui jeleu suplimentar pe parcursul zilei poate fi, de asemenea, util pentru menținerea umezelii în piele. Aplicați loțiunea sau jeleul după duș, mai ales dimineața și seara.

Detergenți fără parfumuri: Utilizarea acestor tipuri de produse împiedică substanțele chimice dure să ajungă la piele.

Sutiene potrivite: Purtarea unui sutien de maternitate care să permită circulația aerului către sâni și care nu este prea strâns poate ajuta la reducerea pruritului.

Dermatită

Există mai multe cauze ale dermatitei mamelonului. Acestea includ eczema și iritația sau dermatita alergică. Anumite tipuri de dermatită pot provoca, de asemenea, eczemă.

Eczema este o afecțiune comună la femeile care alăptează, în special la cele care au fost anterior afectate de dermatită atopică. Eczema este o afecțiune a pielii care poate afecta orice parte a corpului, inclusiv sânul. Unele tipuri de eczeme pot fi cauzate de iritații datorită îmbrăcămintei dure, a apei, săpunurilor și unor detergenți.

Unele forme de eczeme sunt rezultatul unui răspuns alergic sau al contactului cu produse cum ar fi lanolina necurățată, unguentul de mușețel și parfumurile.

Simptomele pot include:

-mâncărime, arsură și durere

-coșuri

-scurgeri de lichid

-cruste sau formarea plăcilor

Tratamentul eczemelor mamelonului include:

-evitarea lucrurilor care cauzează sau agravează reacția

-evitarea zgârâieturilor, deoarece acest lucru poate duce la infecții

-piele hidratată permanent

-utilizarea steroizilor și altor medicamente prescrise, conform recomandării medicului

-utilizarea antihistaminicelor, cum ar fi hidroxicina, conform instrucțiunilor

Tratamentul cu antibiotice poate fi necesar în cazul apariției unei infecții. Oamenii trebuie să se asigure că iau medicamentele conform instrucțiunilor.

Drojdie de sân sau infecție fungică

Uneori, femeile pot prezenta o infecție fungică a sânului numită drojdie de sân sau aftă, care este în mod obișnuit cauzată de ciuperca - Candida albicans. Cu toate acestea, aftele se pot dezvolta din alte cauze necunoscute. Poate să apară în timpul alăptării, la femeile cu candidoze vaginale și în timpul utilizării antibioticelor.

Deși mai puțin frecvente, bărbații pot experimenta infecțiile fungice la sân. Simptomele drojdiei de mamelon pot include:

-dureri la nivelul mamelonului

-femeile pot avea o senzație de arsură, adesea după alăptare

-o erupție albă

-fisuri care se vindecă lent

În timpul alăptării, un copil poate dezvolta afecțiuni, prezentând simptome cum ar fi o acoperire albă în gură, erupție cutanată a limbii sau o erupție cutanată roșie.

Sugarii care dezvoltă boli aftoase ar putea avea nevoie de tratament împreună cu mama.

Tratamentul poate include:

  • Folosirea cremelor antifungice și medicamentelor, administrate pe cale orală
  • Evitarea umidității mamelonului
  • Schimbarea periodică a tampoanelor mamare în timpul zilei
  • Folosirea apei calde și a săpunului pentru a spăla haine, prosoape, sutiene, tampoane de îngrijire medicală și alte articole de îmbrăcăminte
  • Sterilizarea tuturor echipamentelor de pompare în apă clocotită timp de 5 minute sau conform instrucțiunilor; în mod ideal, înlocuiți aceste articole săptămânal.

Șurubul lui Jogger

Mâncărimea mameloanelor poate fi cauzată, de asemenea, de din cauza hainelor care se ating de piele și le irită.

Cine poate dezvolta aceste mâncărimi:

  • Cei care poartă cămăși de bumbac
  • Cei care aleargă fără sutien

Simptome:

-iritarea pielii și roșeață

-dureri de spate

-apariția fisurilor cu sau fără sângerare

Mâncărimea sfârcurilor poate fi un semn de boală gravă?

Boala Paget este un tip de cancer care se găsește în stratul exterior al pielii, numit epidermă. Cu toate acestea, alte tumori de sân pot fi prezente și în sânul afectat. Deși, boala lui Paget este mai frecventă la femei, ea poate afecta și bărbații.

Cei cu boala Paget pot avea și alte simptome decât mâncărimi la nivelul mamelonului, inclusiv:

-furnicături, arsuri, roșeață

-piele mai dură

În funcție de amploarea bolii prezente și de alți factori, cei cu boală Paget pot avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta mamelonul sau sânul complet.

De asemenea, ganglionii limfatici pot fi îndepărtați pentru a vedea dacă tumoarea s-a răspândit. Tratamentul pentru boala Paget poate consta, de asemenea, în chimioterapie sau în anumite terapii hormonale.

Când ar trebui să mă vadă un doctor?

Este important să rețineți că oricine are simptome anormale trebuie să anunțe și să meargă la medic pentru evaluare și stabilirea unui tratament adecvat. Este important să faceți acest lucru, deoarece dacă doctorul descoperă o situație mai gravă, persoana poate primi imediat tratament.

Sursa foto: 
www.eva.ro
La Inceput