Febra glandulară sau boala sărutului. Cum vă puteţi proteja copiii

Febra glandulară este o infecţie cauzată de virusul Epstein Barr. Medicii îi mai spun mononucleoza infecţioasă şi boala sărutului. Odată ce o persoană prinde virusul Epstein Barr se consideră că virusul rămâne în corp pentru întreaga viață. Se consideră că până la 95 la sută dintre adulţi au fost infectaţi cu virusul Epstein Barr.

FEBRA GLANDULARĂ//Cum se răspândește  

Febră glandulară se răspândeşte de la o persoană la alta prin contact cu saliva. Copiii mici pot fi infectaţi de urmele de salivă de pe mâinile părinţilor, lucrătorilor medicali sau prin intermediul urmelor de salivă de pe jucării. Cu toate acestea trebuie să se ţină cont că virusul nu este adaptat să supravieţuiască foarte mult în mediul înconjurător. Mai uşor se transmite prin sărut.

FEBRA GLANDULARĂ // Simptome:

  • Febră
  • Dureri de gât
  • Glande umflate
  • Dureri abdominale și icter (îngălbenirea pielii și a ochilor)

Simptomele apar cel mai adesea la copii şi la adultii tineri. În cazul în care infecția se produce la copiii mici, simptomele sunt uşoare sau absente, de aceea există riscul să fie trecută cu vederea.

Boala poate dura între una și câteva săptămâni și foarte rar se poate întâmpla să se dezvolte o formă cronică. Se poate mai sever în cazul celor care au imunitate scăzută. Complicații grave pot apărea mulți ani după infecția inițială.

FEBRA GLANDULARĂ// Diagnostic:

Diagnosticul se face prin un test de sânge.

FEBRA GLANDURALĂ// Perioadă de incubație:

De la 4 până la 6 săptămâni.

FEBRA GLANDURALĂ// Perioada de infectare:

Nu se cunoaște cu precizie. Virusul ajunge în salivă timp de până la un an şi intermitent după aceea.

FEBRA GLANDURALĂ// Tratament:

! Cereți sfatul medicului dacă aveţi dificultăţi la înghițire şi dureri abdominale. Aţi putea avea nevoie de medicamente pentru controlul febrei. Aspirina nu trebuie administrată copiilor sub 12 ani, cu excepția cazului în care este recomandată în mod expres de către un medic.

Deocamdată nu există niciun medicament antiviral care să fie eficient.

Nu folosiţi antibiotice, deoarece efectul va fi nul!

Cel mai frecvent pacineţi cu febră glandulară se recuperează fără intervenţii medicamentoase.

Evitaţi sportul sau ridicarea obiectelor grele după prima lună de boală din cauza riscului de rupere a splinei, care de multe ori este mărită în timpul infecţiei acute.

FEBRA GLANDULARĂ// Prevenirea:

Nu există acum vaccinuri disponibile pentru a preveni infecția cu virusul Epstein Barr. Aveţi grijă la igienă şi minimalizaţi contactul de salivă. Respectiv nu sărutaţi copiii pe guriţă şi nu lăsaţi ca alţii să facă acelaşi lucru.

 

 

 

 

 

La Inceput