Hernia de disc lombară. Primul medic la care apelăm și când trebuie să sunăm la Serviciul de Urgență


Mai mult cunoscută prin simptomele sale, ca sciatica, hernia de disc lombară, este o afecțiune determinată de compresia elementelor nervoase din canalul spinal la nivel lombar. Această patologie afectează cel mai frecvent adulții cu vârstele cuprinse între 25 -45 de ani. Tratamentul herniei de disc răspunde în primul rând la administrarea de medicamente. Totuși, în situații de urgență sau în caz de ineficiență a tratamentului medicamentos, se recurge la chirurgie.

În spatele sciaticii, o hernie de disc

A început printr-o senzație de durere în partea de jos a spatelui(regiunea lombară) apoi a iradiat câte puțin în picioare? Fără îndoială: este o sciatică... Dar cel mai des, este simptomul unei compresiuni a unei rădăcini nervoase a cărei cauze principale, printre adulții de 25-45 de ani, este hernia de disc.

Vertebrele, discurile, nervii: coloana vertebrală sub tensiune
Coloana vertebrală este alcătuită din vertebre ce se suprapun, separate de discuri. Un disc intervertebral în normă, este o structură aplatizată, situată între două vertebre, având un rol de amortizare între acestea. Ele sunt compuse dintr-un nucleu gelatinos și un inel periferic fibros.
Prin mijlocul coloanei vertebrale, trece canalul rahidian care conține măduva spinării în porțiunea nivelului cervical, nivelului toracic și regiunii lombare. Un ansamblu de fibre nervoase încep de la nivelul vertebrei doi lombare și trec prin așa numitele foramene,  asigurând enervarea organelor bazinului mic și membrelor inferioare.

Hernia de disc: atunci când discurile joacă cu nervii noștri
Din motivul unei fisuri sau a unei scurgeri a inelului fibros, nucleul poate migra în canalul medular și prin compresia rădăcinilor nervoase, poate provoca dureri lombare, acute sau cronice. Dacă se deplasează încă puțin, se formează o proiecție: este ceea ce numim hernie de disc. Deci aceasta se poate deplasa, comprimând sau blocând rădăcinile nervoase care formează nervul.
Dacă această durere iradiază în picior, lombalgia poate fi numită și sciatică: durerea se propagă pe traiectoria nervului, pe partea posterioară a coapsei sau a gambei și a piciorului.
Mai puțin frecvent, hernia de disc se localizează puțin mai sus și comprimă nervul femural, provocând durere lombară, evoluând apoi într-un mod mai mult sau mai puțin violent, transformându-se într-o durere de coapsă, genunchi sau uneori gambă. Se vorbește în acest caz nu de o sciatică ci de o cruralgie(durere de coapsă). În cel de-al doilea caz, acest fenomen mecanic este însoțit de o inflamație.
Discul intervertebral în proiecție: în imaginea din stânga hernia comprimă rădăcina, care iese din canalul intervertebral, prin orificiul care se numește foramen. În figura din dreapta, hernia comprimă rădăcina situată nemijlocit în foramen. Acestea sunt cazurile cele mai frecvente.

 

Orice efort care crește presiunea abdominală(și astfel și presiunea asupra discului)-tusea, strănutul...poate mări intensitatea durerii(sciatică sau crurală). Aceste dureri pot fi uneori insuportabile deoarece pot fi foarte intense și persistente. Devin cu adevărat doborâtoare pentru viața cotidiană. Dacă mai multă lume ar realiza un RMN, numeroase persoane ar descoperi că au o hernie de disc fără să știe de acest lucru.

Primul medic la care apelăm
Este nevoie inițial de consultul unui medic generalist. Asta pentru că simptomele (sciatice sau crurale) sunt de fapt evidente și ușor de observat. Este necesar în acest caz de a realiza investigații suplimentare(radiografii, tomografii sau rezonanțe magnetice). Esența tratamentului este același: analgezice, anti-inflamatorii și miorelaxante. Dacă aceste medicamente nu ameliorează starea, se recurge la corticosteroizi. În 90% din cazuri, această tactică în tratament dă rezultate pozitive.

În multe cazuri, hernia de disc continuă să existe, fără ca pacientul să simtă durere. Între timp, hernia de disc însăși poate scădea din volum, sau nervul sciatic se poate obișnui să fie comprimat.

Un tratament chirurgical se petrece după cel puțin 6 săptămâni
În caz de tratament neefectiv este nevoie de o pauză de 6 săptămâni, pentru a consulta un neurochirurg cu care să discutați despre o eventuală intervenție chirurgicală. Cu excepția cazurilor de urgență, nu este nevoie să apelați în grabă la un chirurg. Aceasta deoarece nu sunt rare cazurile când un pacient în așteptarea obținerii unei programări, ajungând la consultație ... nu mai are nevoie de a fi operat. Durerea a dispărut. Este un motiv care explică de ce chirurgii nu intervin înainte de o perioadă de cel puțin 6 săptămâni de la debutul primelor dureri. Totuși fiecare caz este particular. Desigur, pacienții suferă foarte mult sau nu au posibilitatea să aștepte prea mult, din motive familiale sau profesionale. De aceea, chirurgia permite de a accelera procesul de vindecare.

O intervenție simplă și cu durere minimă
Operația unei hernii de disc este o intervenție standardizată, pe larg utilizată în neurochirurgie, deci nu e cazul să-ți fie frică. Scopul ei este de a înlătura hernia de disc și toate părțile sale care ar putea comprima rădăcina nervului.
Mai exact, de cele mai multe ori, intervenția este realizată prin metode minim-invazivă, prin introducerea unui tub dilatator, utilizându-se endoscoape sau microscoape chirurgicale. Această metodă permite reducerea duratei spitalizării, propunându-se pacienților (sub rezerva anumitor condiții) metoda ambulatorie. Operația se realizează, astfel într-un timp scurt după spitalizarea pacientului.
Chirurgul ajunge la disc printr-o mică incizie(aproximativ 2,5 cm), urmată de un abord între mușchii paravertebrali și apofizele coloanei vertebrale, în final mobilizând rădăcina nervului comprimat. Mai apoi se înlătură hernia de disc, care comprimă radiculul, pentru a evita migrarea unui fragment și evoluarea unei recidive. Discul nu este niciodată înlăturat în totalitate. Eliberarea rădăcinii necesită uneori manipulații suplimentare, decompresie mai largă(laminotomie sau hemilaminectomie).

Reeducarea și stilul de viață după intervenție

După intervenție, durerea dispare a doua zi dimineața sau peste câteva zile. Se prevede astfel o recuperare la domiciliu de 3-4 săptămâni. Se va păstra o ținută corectă și susținere musculara a spatelui. Puteți reveni la activitățile sportive după perioada de recuperare și adaptare, așteptând 3-6 săptămâni, conform tipului de sport și viteza de recuperare. Reîncadrarea în activitatea profesională poate fi analizată după o lună, în funcție de prezența durerilor și tipul lucrului.

Apelați serviciul de urgență în următoarele 3 cazuri:
- Nu s-a ajuns la calmarea durerii sciatice: durerea este intensă și persistentă încât nu poți face un pas. În asemenea cazuri doar medicamentele morfinice sau perfuziile anti-inflamatorii, administrate doar în spital, pot să acționeze eficient în stoparea durerii.
- În caz de paralizie: pierderea capacității de mișcare a ambelor sau numai a uni picior. O intervenție chirurgicală este necesară astfel încât să se evite o paralizie permanentă.
- În cazurile de tulburări incontinență(eliminări involuntare a urinei, uneori și a maselor fecale), disuria(dificultăți de urinare). Apelarea la un serviciu de urgență și la un medic chirurg este singura soluție. De știut că o consultație prea tardivă poate deriva cu sechele cum este incontinența urinară aproape permanentă.

Sursa foto: 
Tom Merton / Getty Images
La Inceput