Herpes. Detalii pe care nu le știai

Infecția cu virusul herpex poate apărea în variate regiuni ale corpului, dar mai ales pe buze sau pe organele genitale externe. Sunt două tipuri de virus herpes simplex. Herpes simplex de tip 1 provoacă herpesul oral, acele vezicule de febră în regiunea buzelor și pe față. Herpes simplex de tip 2 este responsabil de erupțiile genitale.

Cum se transmite herpesul simplex?

Acest virus este contagios în urma contactului direct cu o persoană bolnavă. Copii, de obicei, iau virusul de la un adult infectat cu herpes simplex de tip 1. Persoana infectată va fi purtător al virusului toată viața. Acesta se poate transmite în urma unui sărut, când e utilizată vesela în comun sau aplicarea unui ruj de buze. Te poți molipsi și mai repede, atunci persoana infectată cu herpes este în stadiul activ al bolii, când sunt prezente veziculele umplute cu lichid. Este posibilă infectarea cu herpes genital de la o persoană cu herpes simplex de tip 1,  în stadiul de manifestare a infecției, în timpul contactului sexual.

Herpes simplex de tip 2 se transmite prin contact sexual. Conform datelor Academiei Americane a Dermatologilor, 20% din populația sexual activă din SUA este infectată cu herpes simplex de tip 2.

În timp ce infectarea cu herpes simplex de tip 2 poate avea loc numai de la o persoană în stadiul activ al bolii, adică atunci când sunt prezente semnele vizibile, în cazul herpesului simplex de tip 1 transmiterea se face de la persoane care pot să nu prezinte nicio modificare vizibilă în regiunea gurii.

Persoane sensibile la herpes

Oricine se poate infecta cu virusul herpetic, indiferent de vârstă. Riscul este determinat de expunerea la infecție. În cazul transmiterii sexuale, riscul este mai mare la persoanele care au un comportament sexual dezordonat și nu utilizează măsuri de protecție, cum ar fi prezervativele. Ați factori de risc sunt:

Dacă o mamă are o erupție herpetică în timpul nașterii, copilul poate fi expus la ambele tipuri de infecție herpetică, iar riscul complicațiilor este foarte mare.

Recunoașterea simptomelor infecției cu herpes simplex

Este foarte important de înțeles că nu toți au simptome vizibile care demonstrează prezența herpesului, dar pot fi potențiali purtători de virus și îl pot transmite astfel altor persoane. Câteva simptome asociate infecției cu herpes simplex sunt:

  • Vezicule umplute cu lichid transparent, localizate în gură sau pe organele genitale
  • Durere la urinare (în cazul herpesului genital)
  • Prurit (mâncărime)

Adițional, pot fi prezente simptome asemănătoare unei răceli, cum ar fi febra, noduli lifatici măriți în volum, dureri de cap, oboseală, lipsa poftei de mâncare. Infecția herpetică poate afecta și ochii, cauzând o condiție numită cheratita herpetică. Aceasta se manifestă prin durere, lăcrimare, senzație de ,,nisip în ochi”.

Diagnosticul infecției herpetice

Herpesul simplex, de obicei, poate fi diagnosticat ușor la examenul vizual. Medicul vă va examina veziculele și vă va întreba dacă aveți careva simptome. În unele cazuri, în special de herpes genital, se prelevează lichid din vezicule pentru a se confirma diagnosticul de către laborator.

Se mai folosesc și teste sangvine pentru depistarea anticorpilor de herpes simplex de tip 1 și 2 atunci când veziculele nu sunt prezente.

Tratamentul

Nu există tratament care să elimine virusul herpes din organism. De obicei acesta ajută la eliminarea mai rapidă a veziculelor, reducându-se într-o oarecare măsură contaminarea altor persoane. Este posibil ca veziculele să dispară și fără tratament. Iată ce îți poate recomanda medicul:

Aceste medicamente pot ajuta și la scărerea frecvenței apariției erupțiilor. Preparatele menționate pot fi sub formă de pastile orale sau unguent, în cazuri grave acestea pot fi administrate sub formă de injecții.

Prognosticul infecției cu herpes simplex

Odată infectate, persoanele vor purta virusul pe tot parcursul vieții. Chiar dacă nu sunt prezente careva simptome, virusul va viețui în celulele nervoase ale persoanei infectate. Unii oameni pot avea experiențe frecvente de erupții herpetice, alții - imediat după infectare, după care virusul se va păstra în stare latentă. Stimulii care pot activa virusul din celulele nervoase sunt:

Se consideră că odată ce organismul și-a creat anticorpii specifici împotriva virusului, erupțiile sunt mai puțin intense. Dacă o persoană sănătoasă în general se infectează cu virurl herpes simplex nu ar trebui să apară careva complicații.

Prevenirea răspândirii  infectării cu virusul herpes simplex

Odată ce nu există tratament care să elimine infecția din organism, cea mai rezonabilă profilaxie este prevenirea infectării de la persoane purtătoare de virus.

Cei deja infectați ar trebui să evite contactul direct cu alte persoane în timpul erupțiilor herpetice. Se recomandă utilizarea doar a obiectelor personale care pot transmite virusul, cum ar fi căni, pahare și altă veselă, ștergare, haine, instrumente de machiaj, rujuri. Medicii recomandă evitarea contactului sexual și a sărutului în timpul erupțiilor.

Adițional dacă mâinile persoanei au intrat în contact cu propriile vezicule, aceastea ar trebui spălate meticulos, unguentul se recomandă de aplicat cu un bețișor de vată.

Persoanele infectate cu virus herpetic de tip 2 ar trebui să utilizeze un prezervativ în timpul contactului sexual. Însă nici prezervativul nu garantează că alte regiuni ale pielii nu vor intra în contact în timpul actului sexual. Femeile însărcinate ar trebui să ia medicamente pentru a preveni transmiterea virusului la făt.

 

Sursa foto: 
drogues-dependance.fr
La Inceput