Meningita – cele mai periculoase forme

Meningita este o inflamație a membranelor (meningele) care înconjoară creierul și măduva spinării. Aceasta poate fi cauzată de virusuri sau de bacterii. Cei mai expuşi sunt copiii, adolescenţii, tinerii, adulţi cu imunitate scăzută şi vârstnicii. 

Cele mai multe cazuri de meningită sunt cauzate de o infecție virală, dar infecțiile bacteriene și fungice, de asemenea, pot duce la meningită. În funcție de cauza infecției, meningita poate fi tratată – perioada durează de la câteva săptămâni și se poate scurta chiar la câteva ore, în care pacientul poate deceda fulgerător. Dacă bănuiți că dumneavoastră sau cineva din familie are meningită, solicitați asistență medicală imediat. Tratamentul precoce al meningitei bacteriene poate preveni complicații grave.

Simptomele

Este ușor să confundăm semnele timpurii ale meningitei cu o gripă. Semnele și simptomele se pot dezvolta pe parcursul a câteva ore sau peste una sau două zile.

Aceste simptome pot apărea la orice bolnav care are mai mult de 2 ani:

 • Febră mare, bruscă
 • Dureri de cap severe
 • Gât înțepenit
 • Vărsături sau greață cu dureri de cap
 • Confuzie sau dificultăți de concentrare
 • Convulsii
 • Somnolență sau dificultăți de trezire
 • Sensibilitate la lumină
 • Lipsa poftei de mâncare și sete
 • Erupții cutanate, în unele cazuri

Semne și simptome la nou-născuți

Nou-născuții și sugarii pot să nu prezinte dureri de cap sau înțepenirea gâtului, în schimb alte semne pot include:

 • Febră mare
 • Plâns constant
 • Somnolență excesivă sau iritabilitate
 • Inactivitate
 • Lipsa poftei de mâncare
 • Umflătura în locul moale pe partea de sus a capului (fontanela)
 • Rigiditate în corp și gât

Sugarii cu meningită nu-și vor găsi liniștea și confortul și pot plânge mai tare când sunt ridicați în brațe.

Meningita virală poate fi tratată ușor, fără complicații, dar meningita bacteriană este gravă și necesită tratament cu antibiotice prompt pentru a îmbunătăți șansele de recuperare. Amânarea tratamentului crește riscul de leziuni ireversibile ale creierului sau deces. În plus, meningita bacteriană poate deveni fatală în câteva zile. Nu există nicio modalitate de a afla ce a cauzat meningita fără o testare a lichidului spinal.

Cauze

Meningita este de obicei rezultatul unei infecții virale, dar cauza poate fi, de asemenea, o infecție bacteriană. Mai puțin frecvente sunt meningitele provocate de o infecție fungică. Deoarece infecțiile bacteriene sunt cele mai grave și pot pune viața în pericol, identificarea sursei de infecție este o etapă importantă a planului de tratament. Acest lucru este extrem de important întrucât rudele trebuie să fie supuse și ele tratamentului.

Meningita bacteriană

Meningita bacteriană acută apare de obicei atunci când bacteriile pătrund în fluxul sanguin și migrează spre creier și măduva spinării, dar poate apărea, de asemenea, atunci când bacteriile invadează direct meningele, ca urmare a unei infecții a urechii, sinusurilor, sau în urma unei fracturi de craniu, sau și mai rar, în urma unor intervenții chirurgicale.

Un număr mai mare de tulpini de bacterii pot provoca meningită bacteriană acută. Cele mai frecvente includ:

Streptococcus pneumoniae (pneumococ). Această bacterie este cea mai frecventă cauză a meningitei bacteriene la sugari, copii mici și adulți din Statele Unite ale Americii. Ea determină mai frecvent infecții ale urechii sau pneumonie. Există un vaccin pentru a ajuta la reducerea apariției acestei infecții.

Neisseria meningitidis (meningococcus). Această bacterie este o altă cauză principală a meningitei bacteriene. Meningita meningococică apare de obicei atunci când bacteriile unei infecții a tractului respirator superior ajunge în fluxul sanguin. Aceasta infecție este extrem de contagioasă. Infecţia cu meningococ este cea mai agresivă, iar când meningococul ajunge în sânge apare meningococemia sau septicemia cu meningococ. Boala are o evoluţie fulminantă, iar decesul este iminent în majoritatea cazurilor. Semnul caracteristic al meningococemiei este erupţia purpurică (pete de roşu intens pe corp), care evoluează foarte rapid. Meningococii se transmit de la omul bolnav la cel sănătos pe cale aerogenă, prin aeropicături de secreţii nazale sau salivă – tuse, strănut, vorbire.

Listeria monocytogenes (Listeria). Aceste bacterii pot fi găsite în brânzeturi moi, hot-dog și carne. Din fericire, cei mai sănătoși expuși la Listeria pot să nu dezvolte boala, deși femeile gravide, nou-născuții, persoanele în vârstă și cu un sistem imunitar slăbit tind să fie mai sensibile. Listeria poate traversa bariera placentară, astfel că în cazul unei sarcini târzii poate provoca decesul copilului nenăscut sau la scurt timp după naștere.

Meningita virală

Meningita virală este de obicei tratată fără consecințe. Un grup de virusuri cunoscute ca enterovirusuri este responsabil pentru cazurile de meningită virale. Virusuri cum ar fi herpes simplex, HIV, oreion, virusul West Nile și altele pot provoca meningita virală.

Meningita cronică

Formele cronice de meningită apar atunci când organisme cu creștere lentă invadează membranele și lichidului din jur creierului. Dacă meningita acută se declanșează brusc, meningita cronică se manifestă peste două săptămâni sau mai mult. Cu toate acestea, semnele și simptomele de meningită cronică - dureri de cap, febră, vărsături și nebulozitate mintală - sunt similare cu cele de meningita acută.

Meningita fungică

Meningita fungică este relativ mai puțin frecventă și provoacă meningita cronică. Această formă de meningită nu este contagioasă de la o persoana la alta. Meningita criptococică este o formă fungică care afectează persoanele cu deficiențe imunitare, cum ar fi SIDA. Prezintă pericol de viață dacă nu este tratată cu un medicament antifungic.

Alte cauze de meningita

Meningita poate fi cauzată de reacții chimice, alergii medicamentoase, unele tipuri de cancer și  boli inflamatorii, cum ar fi sarcoidoza.

Orice copil care are dureri de cap şi vărsături repetate trebuie prezentat la medic pentru consult de specialitate. Este important de știut că meningita poate fi prevenită prin vaccinare.

 

 

 

Sursa foto: 
Huffingtonpost.com
Sursa: 
La Inceput