Mituri și adevăruri despre tuberculoză

Oamenii de știință spun că o treime din populația lumii este infectată cu tuberculoză, iar în secundă se infectează o persoană nouă. Cu toate acestea, puțini oameni știu lucruri adevărate despre această boală infecțioasă, în schimb cunosc o mulțime de mituri care sperie sau chiar duc în eroare oamenii.

Tuberculoza, numită pe scurt TB, este o boală infecțioasă, de regulă se tratează și e provocată de diferite tipuri de microbacterii. Maladia atacă plămânii, însă poate fi depistată și la alte părți ale corpului cum ar fi: rinichi, piele, ochi, oase. Tuberculoza se transmite prin aer, adesea prin tuse sau strănuturi. Am selectat câteva mituri și adevăruri despre această boală infecțioasă.

Mit. Tuberculoza este o boală care se transmite ereditar.

Adevăr. TB nu este o boală ereditară, însă membrii aceleiași familii se pot infecta. Infecția se transmite de la o persoană la alta doar prin aer.

Mit. Tuberculoza este cauzată de fumatul excesiv.

Adevăr. Fumătorii sunt predispuși spre afecțiunile respiratorii, însă tuberculoza este cauzată doar de bacteria MycobacteriumTuberculosis.

Mit. Tuberculoza este o boală depășită.

Adevăr. TB continuă să fie o problemă de sănătate publică majoră pe plan mondial.

Mit. Tuberculoza este o boală specifică claselor inferioare a societății.

Adevăr. TB este o maladie răspândită prin aer și poate fi ușor transmisă către oricine, fie bogat sau sărac. Cu toate acestea, suprapopularea, lipsa ventilației, malnutriția, lipsa resurselor financiare pentru controale medicale, predispun oamenii din categorii social-vulnerabile spre infecție.

Mit. În toate cazurile de tuberculoză infecția se dezvoltă ulterior în boală.

Adevăr. Doar aproximativ 10% dintre persoanele infectate vor dezvolta afecțiunea într-o boală constatată. O persoană poate fi infectată de ani  zile, fără să dezvolte boala.

Mit. Testul de piele indică tuberculoza activă.

Adevăr. Testul de piele indică doar dacă persoana este infectată de bacteria MycrobacteriumTuberculosis. Testul confirmă doar predispunerea spre infecție, nu și prezența afecțiunii.

Mit. Numai pacienții cu tuberculoză activă au nevoie de medicamente împotriva tuberculozei.

Adevăr. Chiar dacă testele pentru depistarea tuberculozei indică un rezultat negativ, se poate face profilaxie preventivă. Această strategie reduce considerabil riscul dezvoltării ulterioare a tuberculozei.

Mit.Persoana vaccinată de BCG – Bacilul Calmette Guerin, nu poate fi infectată de tuberculoză.

Adevăr. Vaccinul BCG protejează doar pentru o perioadă scurtă de timp, el nu oferă protecție pentru tot restul vieții. Acest vaccin poate proteja copiii și adolescenții să nu dezvolte o formă acută a tuberculozei. Vaccinul BCG are un efect limitat la adulți și de cele mai multe ori arată rezultatul pozitiv la testul de piele.

Mit. Vaccinul BCG fals – pozitiv poate fi distins de infecția propriu-zisă a tuberculozei

Adevăr. Vaccinarea BCG poate produce o reacție la testul cutanat la tuberculină, care nu poate fi distins de o infecție adevărată.

Mit. Testul meu cutanat la tuberculină a fost negativ, deci nu sunt infectat de tuberculoză.

Adevăr. Nu e adevărat. Mai mult de 20% dintre persoanele care sunt infectate nu au o reacție pozitivă la test.

Tuberculoza rămâne a fi o problemă majoră pentru societăți întregi. Din acest motiv, responsabili din diverse țări depun eforturi de prevenire a acestei infecțiuni, prin urmare e important să fim bine informați la capitolul respectiv. Organizația Mondială a Sănătății anunță că statele lumii au atins un grad înalt de reușită datorită tratamentelor eficiente pe care le aplică în lupta cu această maladie, iar astfel se constată o scădere ușoară a numărului de oameni infectați

 

 

 

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
cugetliber.ro
Sursa: 
La Inceput