Moartea în pătuț. Un sindrom inexplicabil

Sindromul de moarte subită a sugarului este moartea inexplicabilă, de obicei în timpul somnului, a unui copil aparent sănătos mai mic de un an. Este numită și moartea în pătuț, întrucât de obicei micuții decedează în pătucurile lor.

După cum spune și definiția, cauza care declanșează acest sindrom este necunoscută, însă unii specialiștii fac asociere cu unele anomalii în porțiunea de creier a sugarului care controlează respirația și excitarea în somn.

Specialiștii din medicină au descoperit o serie de factori care ar putea pune copiii în pericol suplimentar de moarte subită. Vestea bună este că ei au identificat, de asemenea, și măsuri pe care le puteți lua pentru a ajuta la protejarea copilului dumneavoastră. Poate cea mai importantă măsură este așezarea copilului pe spate atunci când îl pregătiți pentru somn.

Iată unii factori de mediu și fizici care poate face copilul vulnerabil la sindromul morții subite:

Factori fizici:

  • Anomalii ale creierului. Unii copii se nasc cu probleme ale creierului. Aceasta înseamnă că partea din creier care controlează respirația si excitarea în timpul  somnului nu funcționează corect.
  • Greutate mică la naștere. Nașterea prematură sau un copil dintr-o naștere multiplă are riscuri mai mari ca creierul să nu fie maturizat complet, de aceea va exista mai puțin control asupra unor procese automate precum respirația și ritmul cardiac.
  • Infecții respiratorii. Mulți copii care au decedat de sindromul morții subite au suferit recent o răceală, care poate contribui la probleme respiratorii.

Factori de mediu:

Unele obiecte din pătuțul copilului sau poziția lui de dormit, combinate cu unele probleme fizice, pot crește riscul sindromului de moarte subită. Iată câteva exemple:

  • Dormitul pe burtă sau pe o parte. Bebelușii care dorm pe burtă sau pe o parte pot avea dificultăți de respirație mai des decât cei care dorm pe spate.
  • Dormitul pe o suprafață moale. Întins cu fața în jos, pe un fular pufos sau un pat moale, copilul riscă să se sufoce. Învelirea lui cu o pătură peste față este, de asemenea, foarte riscant.
  • Dormitul cu părinții. În timp ce riscul este redus în cazul în care un copil doarme în aceeași cameră cu părinții săi, riscul crește în cazul în care copilul doarme în același pat cu ei, în mare parte pentru că există suprafețe moi care pot afecta respirația.

Factori de risc

Deși orice copil poate fi afectat de sindromul de moarte subită, există mai mulți factori care pot crește riscul. Aceștia sunt:

Sexul. Băieții prezintă riscuri mai mari.

Vârsta. Sugarii sunt cei mai vulnerabili în a doua și al treia lună de viață.

Istoricul familiei. Bebelușii care au avut frați sau veri care au decedat de sindromul morții subite prezintă riscuri mai mari.

Fumatul pasiv. Bebelușii care locuiesc cu fumători sunt supuși unui risc mai mare.

Naștere înainte de termen. Copiii care sunt născuți mai devreme și au greutatea mică la naștere prezintă, de asemenea, riscuri mai mari.

Unii factori care pot declanșa sindromul morții subite al sugarului depind și de acțiunile și sănătatea mamei.

Riscul de deces prin moarte subită este mai mare la sugari dacă mama:

  • este mai tânără de 20 de ani
  • este fumătoare
  • consumă droguri sau alcool

Poate fi prevenit sindromul morții subite?

Nu există nicio modalitate garantată care să contribuie la prevenirea sută la sută a sindromului, dar urmând aceste sfaturi îi veți asigura copilului un somn sănătos și liniștit:

Poziția de somn. Așezați copilul să doarmă pe spate și nu pe burtă sau pe o aprte. Acest lucru nu este necesar atunci când copilul este treaz sau poate să se rostogolească pe ambele părți fără ajutor. Nu vă așteptați că rudele vor plasa copilul să doarmă în poziția corectă. Asigurați-vă personal că este așa.

Păstrați pătuțul cât de gol posibil. Utilizați o saltea fermă și feriți-vă de țesături pufoase, cum ar fi blana de miel. Nu lăsați perne, jucării pufoase în pătuț. Acestea pot afecta respirația copilului.

Nu supraîncălziți copil. Încercați să folosite haine suficient de grosuțe, care să nu necesite acoperire suplimentară. Dacă utilizați o pătură, atunci aceasta trebui să fie subțire. Nu acoperiți capul copilului.

Copilul ar trebui să doarmă singur. Dormitul copilului în aceeași cameră cu tine este o idee bună, dar paturile trebuie să fie separate. Un copil riscă să se sufoce între spațiul dintre saltea și pat sau în spațiul dintre saltea și perete. Un plus, unul dintre părinți îi poate acoperi accidental nasul sau gura.

Folosește suzeta. Suptul în timpul somnului poate reduce riscul. O precizare - dacă alăptați, așteptați până când copilul va avea 3 sau 4 săptămâni. Dacă bebelușul tău nu este interesat de suzetă, nu-l forța. Încercați din nou o altă zi. În cazul în care suzeta cade din gura copilului în timp ce doarme, nu-i puneți suzeta înapoi.

Nu te învinovăți

Dacă ai pierdut un copil cu siguranță ai nevoie de sprijin emoțional. Mamele tind ă se învinovățească foarte mult, iar sentimentul de vină ar putea fi acutizat și din cauza anchetei pe care urmează să o declanșeze poliția. Medicul vă poate recomanda un grup de sprijin, o asociație a mamelor care au pierdut copii din această cauză. Puteți discuta cu un prieten de încredere, cu un psiholog sau cu un preot.

Comunicați despre ceea ce simțiți

Pierderea unui copil poate zdruncina teribil o căsătorie. Soții trebuie să discute despre sentimentelor lor și să învețe să depășească crizele împreună. În cele din urmă va fi nevoie de timp. Nu vă simțiți jenați dacă veți începe ă plângeți în timpul unui eveniment public sau festiv. Vă confruntați cu o pierdere devastatoare, iar vindecarea are nevoie de timp.

 

 

Sursa foto: 
answers.com
La Inceput