Patologia „ascunsă” a testiculelor care afectează fertilitatea la bărbați

Varicocelul este o afecțiune care apare numai la bărbați și constă în extinderea venelor din jurul testiculelor (zona scrotală) și cordonului spermatic. Varicocelul este similar cu apariția varicelor la picior. Patologia însă poate influența spermatogeneza – procesul de formare a spermatozoizilor care se petrece în testicul.

Pentru ca acest proces să decurgă normal este nevoie de o temperatură mai scăzută, față de temperatura corporală. Însă, stagnarea sângelui în venele testiculare determină creșterea temperaturii la nivelul scrotului și, în rezultat, influențează negativ producția de spermă și calitatea ei, ducând în cele mai multe cazuri la infertilitate masculină.

Cu toate acestea, nu toate cazurile de varicocel afectează producția de spermă. În alte cazuri, spun medicii, varicocelul poate provoca, de asemenea, micșorarea testiculelor.

În cele mai multe situații varicocelul se dezvoltă în timp. Din fericire, de cele mai multe ori el este ușor de diagnosticat și mulți pacienți nu au nevoie de tratament. În cazul în care un varicocel determină simptome, de cele mai multe ori poate fi tratat chirurgical.

Aproximativ 15% dintre bărbați suferă de varicocel, având vârste cuprinse între 15 și 35 de ani. El este mai frecvent la testiculul stâng (80%), din cauza structurii anatomice a venelor de la nivelul testiculelor, care predispune la dilatarea venelor și stagnarea sângelui. Dar poate apare și la nivelul ambelor testicule.

Simptomele varicocelului

Varicocelul nu provoacă, de obicei, simptome și din această cauză de multe ori nu se urmează niciun tratament. Varicocelul poate fi descoperit în timpul unei evaluări a fertilității masculine sau în urma unui examen fizic de rutină.

Totuși, un varicocel poate produce de multe ori, anumite semne sau simptome mai ușoare. Rar, aceasta poate provoca durere. Durerea poate:

•    varia de la o stare de discomfort ;

•    crește la efort fizic sau de la stat în picioare, în special pe perioade lungi de timp;

•    se agravează aleatoriu pe parcursul unei zile

•    durerea poate să se amelioreze atunci când bărbatul stă culcat pe spate.

Cu timpul, varicocelul se poate mări și poate deveni mai vizibil, apărând o diferență de volum între cele două testicule. Rețeaua de vene dilatate apare de multe ori de culoare albastră, la nivelul scrotului, simțindu-se ca „un ghem de viermi”.

Din ce cauză apare varicocelul

Una din cauzele cele mai frecvente a apariției varicocelului la testiculul stâng o reprezintă particularitatea anatomică a venei testiculare stângi, care poate avea o poziție anormală (unghi drept) de vărsare în vena renală stângă, apărând astfel o creștere a presiunii sangvine.

Alte cauze, explică doctorii, ar fi faptul că valvele venelor care merg de-a lungul cordonul spermatic nu funcționează în mod corespunzător – un proces similar cu procesul de formare a varicelor de la nivelul picioarelor. O astfel de deficiență în valve duce la un reflux de sânge în plexul pampiniform, creșterea tensiunii cauzând dilatarea venelor, și în cele din urmă, deteriorarea țesutului testicular.

Diagnosticarea problemei

Pentru stabilirea diagnosticului medicul va efectua o examinare fizică, care ar putea dezvălui o masă de vene răsucite, care poate fi descrisă ca un sac de viermi. Dacă e suficient de mare, medicul îl poate simți. Dacă varicocelul este mai mic, medicul poate cere efectuarea unei expirații forțate, cu glota închisă (manevra Valsalva). Acest lucru ajută medicul să detecteze extinderea anormală a venelor.

În cazul în care examenul fizic este neconcludent, medicul poate solicita efectuarea unei ecografii scrotale, care va arăta dacă venele din plexul pampiniform sunt mai mari decât 2 mm. Prin aceasta se obțin imagini precise ale zonei scrotale, ce pot fi utilizate pentru a se asigura că nu există și o altă afecțiune care să producă simptome, precum tumori care să comprime vena spermatică.

Tratamentul varicocelului 

În cazul în care simptomatologia este ușoară și nu se simte durere, medicul poate să nu recomande tratament pentru varicocel. În cazul în care există durere, testiculul este în scădere sau cantitatea de spermă și calitatea ei este afectată, atunci vor trebui aplicate anumite tratamente. Un astfel de tratament poate fi cel chirurgical, pentru sigilarea venei dilatate, astfel încât sângele să poată curge prin vene sănătoase. Această intervenție nu poate rezolva totuși, întotdeauna, diminuarea numărului de spermatozoizi și calitatea spermei.

Dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală pacientul, de obicei, nu trebuie să rămână în spital după aceea. Durerile post-operatorii sunt, în general, ușoare. Pentru a testa cantitatea şi calitatea spermei pacientul va trebui să aștepte câteva luni după operație, pentru o analiză a materialului seminal.

Tratament nechirurgical

Pacienții care au varicocel, dar simptomele provoacă un disconfort minor, neafectând  fertilitatea, este posibil să încerce următoarele pentru ameliorarea durerii:

•    administrarea de calmante ușoare, cum ar fi acetaminofen, paracetamol, sau ibuprofen.

•    purtarea unui susținător atletic pentru a elibera presiunea.

La Inceput