Pneumonia poate fi provocată nu doar de infecții. Prin ce se deosebește de alte boli și cum trebuie tratată

Pneumonia poate fi provocată nu doar de infecții. Prin ce se deosebește aceasta de alte boli și cum trebuie tratată

Pneumonia este o inflamație a țesutului pulmonar. Boala poate să afecteze unul sau ambii plămâni și apare, adesea, ca urmare a unei infecții. Deseori însă maladia este confundată cu alte boli, fie răceală, gripă, angină, etc.

Spre deosebire de alte maladii, pneumonia poate fi cauzată de diferite microorganisme – virusuri, de exemplu virusul sincitial respirator, bacterii, fungi – de exemplu histoplasmoza, dar și de paraziți. Trebuie să știți că pneuonia poate fi cauzată nu doar de o infecție, dar și de substanțe chimice corozive, care au fost inhalate în plămâni, ori de fum, atunci când are loc un incendiu. Rareori pneumonia poate să apară atunci când o persoană a inhalat o substanță la care este alergic. Termenul medical folosit pentru pneumonia cauzată de o alergie este „alveolita alergică extrinsecă”.

Cât de frecvent se întâlnește pneumonia

Pneumonia este o maladie care curmă viața a mii de oameni la nivel global în fiecare an. Cel mai frecvent, patologia se întâlnește la femei și la persoanele trecute de vârsta de 70 de ani. Statistica arată că rata globală de deces din cauza pneumoniei este de 5% din totalul celor care dezvoltă această patologie. Altfel spus, una din 20 de persoane moare din cauza pneumoniei. De altfel, jumătate din cazurile de pneumonie la nivel global sunt cauzate de bacterii. Cel mai frecvent, boala este cauzată de bacteria – streptococcus pneumoniae.

Cum este contractată pneumonia bacteriană

Infecția se dezvoltă, de obicei, după ce persoana a inspirat bacteria. Mai rar, explică medicii, pneumonia se dezvoltă atunci când în organism există deja o infecție. Spre exemplu la os, iar de acolo, prin circulația sângelui, bacteriile ajung la plămâni și se aciuază acolo.

Există și situații, deși se întâlnesc destul de rar, când pneumonia se dezvoltă după ce o persoană respiră după ce vomită. În acest caz se formează pneumonie chimică, deoarece în plămâni ajung micro-organisme.

Care sunt semnele pneumoniei

 • Pneumonia bacteriană clasică începe brusc, manifestându-se prin frisoane, febră, dureri în piept și tuse.
 • Tusea este uscată la început, dar într-o zi sau două persoana începe să expectoreze flegma. Sputa este de obicei galbenă, cu sânge pătat sau de culoarea ruginii.
 • Respirația este de obicei rapidă și nu adâncă. Persoana infectată poate să se înădușe. În unele cazuri bolnavul poate să aibă unghiile vinete, la fel ca și buzele. Aceasta apare din motiv că în organims nu ajunge suficient oxigen  (cianoza).
 • Dureri în piept atunci când bolnavul încearcă să repire adânc sau când tușește. Aceasta poate să însemne că inflamașia s-a extins la membrana care acoperă plămânii (pleurezie).
 • Bolnavul de simte foarte confuz, în special cei în vârstă.
 • În cazul pneumoniei poate apărea și herpes în jurul gurii, acest lucru indicând că sistemul imunitar este foarte slăbit și nu este capabil să lupte cu virusul herpes, pe care majoritatea persoanelor îl au în organism.
 • Dacă sunteți răcit și vedeți că boala nu trece în câteva zile, iar simptomele enumerate mai sus vă sunt caracteristice, apelați imediat la medic.

Ce persoane au risc să facă pneumonie

 • Copiii, în special acei care au boli cronice. Deseori însă, în copilărie pneumonia este confundată cu apendicita.
 • Copii cu boli cronice, precum boli de inimă, ficat, rinichi, asmaticii, fumătorii pasivi, adică cei care inspiră fum de țigară involuntar, diabeticii, etc.
 • Persoanele cu un sistem imunitar slab, cum ar fi persoanele infectate cu HIV.
 • Copiii și persoanele în vârstă
 • Oamenii cărora le-a fost extirpată splina
 • Persoanele dependente de alcool.

Cum te ții departe de pneumonie

Fumatul dăunează plămânilor și îi face mai sensibili la infecții. Dacă sunteți fumător, cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a preveni pneumonia este să renunți la fumat.

O altă metodă este vaccinarea. Toți copiii trebuie să fie imunizați cu vaccinul pneumococic, ca parte a calendarului de vaccinuri. Acest vaccin protejează organismul de cel mai frecvent tip de pneumonie – cea cauzată de bacteria „streptococcus pneumoniae”, cunoscut sub numele de pneumococ. Vaccinul se administrează în trei doze, la două, patru și treisprezece luni de naștere. Unii copii care sunt bolnavi cronic ar putea avea nevoie de un vaccin cu rapel împotriva pneumococului. Asta presupune revaccinare, cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a prelungi imunitatea dată de imunizarea inițială. Acest lucru se face când copilul are deja doi ani, însă doar dacă medicul recomandă acest lucru.

În cazul în care aveți peste 65 de ani, atunci când sistemul imunitar nu mai este la fel de puternic, sau dacă suferiți de o boală cronică – fumați, aveți astm, o afecțiune cardiacă, hepatică sau renală cronică, ori suferiți de diabet, ar trebui, de asemena să fiți vaccinați împotriva pneumoniei. De asemenea, este important să aveți grijă de dumneavoastră și să vă vaccinați anual și împotriva gripei, în special în cazul în care în regiunea dumneavoastră este o epidemie de gripă.

Dacă nu ați fost vaccinați împotriva pneumococului, trebuie să știți că există un risc destul de mare ca să dezvoltați această boală. După aproximativ cinci ani de la vaccinare medicul dumneavoastră trebuie să ia o probă de sânge pentru a vedea dacă acesta are anticorpii împotriva pneumoniei.

Cum decide doctorul dacă aveți sau nu pneumonie

Medicul vă va pune întrebări despre simptomele dumneavoastră și apoi vă va examina pieptul, ascultând respirația la stetoscop. Doctorul va asculta dacă în itmpul respirației bolnavului se aud sunete anormale și zgomotoase. În majoritatea cazurilor nu este necesară analize suplimentare. Dacă totuși medicul vrea să fie sigur de diagnostic, acesta poate trimite pacientul să facă un roentgen. Chiar dacă diagnosticul se confirmă, numai în cazul în care starea bolnavului este foarte gravă e nevoie de spitalizare pentru tratament sub supraveghere.

Pentru a alege cel mai eficient tratament, medicul poate colecta sputa sau sângele pacientului, pentru a afla tipul pneumoniei, și astfel să indice tratamentul cuvenit.

Cum evoluează pneumonia

Istoria naturală a pneumoniei variază în funcție de persoana care dezvoltă boala, cauza maladiei, dar și tratamentul administrat. Specialiștii spun că în cazul când o persoană suferă de mai multe ori de pneumonie, la perioade scurte de timp, sau când boala nu trece deși este tratată corespunzător, acesta ar putea fi un semn de cancer pulmonar.

Chiar și în urma unui episod de pneumonie, care a fost tratat cu succes, este natural să vă simțiți obosit și slăbit, să respirați mai greu sau să tușiți ușor. Aceste simptome pot fi prezente chiar și câteva săptămâni după ce s-a încheiat tratamentul împotriva tuberculozei.

Cum poate fi tratată pneumonie

Boala poate fi tratată cu antibiotice, cum ar fi penicilina. În afară de aceasta, pot fi aplicate și alte proceduri de susținere, de exemplu fizioterapie toracică, tratament cu oxigen, etc. Dacă ați fost în străinătate în termen de două-trei luni înainte de a contracta boala este important să spuneți medicului dumneavoastră imediat. Asta pentru că bacteriile străine, uneori, necesită un tratament diferit de cele aplicate de obicei în regiunea în care locuiți.

Ce medicamnte se indică în tratamentul pneumoniei

 • Amoxicilina (de exemplu, Amoxil), pe cale orală
 • Benzilpenicilină (de exemplu Crystapen), sub formă de injecție.
 • Eritromicină (de exemplu, Erythroped), pe cale orală. Asta în cazurile bolnavul este alergic la penicilină.

Pot fi administrate și alte antibiotice, fie pe cale orală sau prin injecție, în funcție de microorganismul care a provocat boala. 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
http://gulfnews.com/ https://www.healthtap.com/top
La Inceput