Produsele IQOS - o cale spre adicție, nicidecum o alternativă mai sănătoasă țigărilor clasice

Tabagismul sau consumul permanent și necontrolat a produselor din tutun, este o problemă ce capătă amploare în societatea modernă. Mai nou, pe piață apar tot mai multe alternative, care afirmă că nu sunt atât de dăunătoare. Una dintre ele este dispozitivul pentru încălzirea tutunului, adică IQOS. Află în continuare cum influențează acest dispozitiv sănătatea, ce daune aduce cu sine și ce afirmă cele mai recente studii medicale pe marginea acestui subiect.

Ce sunt produsele IQOS?

Produsele IQOS, marca Philips Morris International, reprezintă un sistem de încălzire a tutunului până la temperatura de 350 grade Celsius, fără ardere, cenușă sau fum. În urma acestui proces se generează vapori care conțin nicotină. Potrivit producătorilor, durata utilizării unei țigări este mai mare – 6 minute, comparativ cu țigările clasice, scrie openres.ersjournals.com.

De asemenea, producătorii ne asigură că datorită omiterii procesului de ardere, nivelul substanțelor chimice în vaporii inhalați este mult mai mic în comparație cu fumul țigărilor clasice. Tot aceștia, afirmă că studiile progresive asupra produselor IQOS indică o daună mai mică a acestora asupra organismului unui adult care optează doar pentru ele, față de adulții care fumează țigări clasice. Totuși, IQOS nu sunt lipsite de riscuri, afirmă producătorii.

Un aspect comercial

Din momentul lansării în 2014, IQOS a devenit lider printre produsele de încălzire a tutunului. Astăzi, aceste produse sunt accesibile în 51 de țări, inclusiv 22 din regiunea europeană, iar în Italia nivelul comercializării IQOS s-a egalat cu cel al trabucurilor.

Deși acest brand este prezentat drept „unul nou”, de fapt, el este o ultimă încadrare a produselor de încălzire a tutunului care se dezvoltă pe parcursul mai multor decenii.

Peste jumătate dintre persoanele interesate de IQOS nu au consumat niciodată tutun. Astfel, aceste produse, mai degrabă, reprezintă calea spre adicția față de nicotină pentru persoanele nefumătoare, decât un substituent al țigărilor clasice pentru fumători.

Ce spun studiile medicale?

Este foarte important să recunoaștem că produsele IQOS sunt relativ noi, dar cercetările existente sugerează că acestea emit o cantitate mare de carbonili, substanțe rezultate în urma combinării oxidului de carbon cu unele metale grele.

De asemenea, IQOS au aceeași concentrație de nitrozamine (substanțe cancerigene produse în rezultatul arderii tutunului) ca și țigările clasice sau electronice.  

Deși nu există studii ce ar compara efectul asupra întregului organism a țigărilor clasice, a țigărilor electronice și a IQOS, există comparații între impactul IQOS și a țigărilor clasice sau electronice asupra epiteliului respirator.

Un studiu publicat în 2019 a demonstrat că un prim-contact al celulelor căilor respiratorii cu un produs IQOS are aceeași influență negativă ca și în cazul țigărilor clasice sau electronice.

Un contact cronic al produselor IQOS cu epiteliul respirator poate duce la o „remodelare” totală a acestuia, servind drept substrat pentru astmul bronșic și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). De asemenea, la fel ca și țigările clasice sau electronice, IQOS contribuie la aderarea microbilor la căile respiratorii și cauzează procese infecțioase.

Un alt studiu, publicat în 2018 a depistat că aerosolii IQOS afectează în mod acut endoteliul (învelișul intern) vaselor sanguine.

Este posibil ca produsele IQOS să provoace maladii, pe care țigările clasice sau electronice nu le provoacă. Este vorba de toxicitate pentru ficat, care a fost confirmată de studii asupra animalelor, dar și de unele studii realizate printre oameni.

Cercetătorii sugerează, de asemenea, că IQOS afectează sănătatea unei persoane în funcție de terenul patologic pe care îl are acesta. Astfel, ele pot avea daune mai puțin sau mai mult pronunțate.

Produsele IQOS sunt diferite de țigările clasice, eliminând alt tip de toxine, în cantități mai mari, care au efecte adverse mai pronunțate asupra sănătății fumătorilor.

Sursa foto: 
thewire.in
La Inceput