Răceala la ovare – cât de mult ne afectează și care sunt riscurile

Răceala la ovare este termenul popular pentru anexită (sau mai corect salpingoovarită), inflamația ovarelor și a trompelor uterine și nu are nicio legătură cauzală cu frigul, după cum ar crede mulți. Tocmai din cauza acestei concepții greșite multe femei amână vizita la ginecolog, preferând să se trateze acasă, lăsând boala să avanseze.

Cauze și simptome pentru răceala la ovare

Cauzele răcelii la ovare sunt multiple. Este foarte important ca femeile să știe că este o infecție bacteriană și de aceea tratamentul se face cu antibiotice.

Tabloul tipic al unei paciente cu răceala la ovare este: femeie tânără (de cele mai multe ori sub 25 de ani), pana atunci clinic sănătoasă, fără intervenții chirurgicale, fără sarcini, ce acuză un sindrom dureros pelvin (dureri de burtă joase), având eventual febră și leucoree (scurgere vaginală) abundentă, purulentă. Cauza este în majoritatea cazurilor o infecție cu transmitere sexuală (gonoree, chlamydia, eventual infecții Mycoplasme și ureaplasma urealyticum, foarte rar virusuri).

Alte cauze sunt nașterea, avortul și intervențiile invazive, când bacteriile pot migra din vagin sau colon spre trompe și ovare.

Simptomele răcelii la ovare sunt date de efectele acestor bacterii asupra organelor afectate. Local (trompe, ovare) apare inflamația, adică umflarea acestor țesuturi. Durerea, cel mai des întâlnit simptom, este deseori doar unilaterală și este dată atât de mediatorii inflamației (molecule mici din sânge) cât și de efectul mecanic al acestei creșteri în volum (iritarea terminațiilor nervoase, presiunea pe alte organe). De aceea, veți simți o durere accentuată la efort, la întinderi și la contact sexual.

În cazul gonoreei secrețiile vaginale sunt mai frecvente decât în cazul infecției  chlamydia, de aceea diagnosticul se face mai ușor. Febra apare în jumătate dintre cazuri, iar rareori pacientele prezintă și vărsături, diagnosticul diferențial făcându-se des cu o apendicită acută.

Răceala la ovare este diagnosticată uneori doar când femeile ajung la doctor, acuzând probleme de infertilitate, cauza în acest caz fiind în principal infecția chlamydiană, ce poate prezenta simptomatologie redusă sau chiar fără simptome.

Răceala la ovare și infertilitatea

Cum de se ajunge la infertilitate? Trompele uterine sunt tuburile prin care își fac loc atât ovulul femeii cât și spermatozoizii, la acest nivel fiind realizată fecundația.

Apoi ovulul fecundat avansează prin trompă spre uter, unde se implantează și astfel apare sarcina normală. Inflamația trompelor înseamnă că acestea se îngustează, ducând într-un final la infertilitate.

Uneori apare sarcina extrauterină, ovulul fecundat rămânând blocat în trompă. Și ovarul este afectat, iar un ovar bolnav nu poate întotdeauna produce ovule sănătoase. După un tratament adecvat al răcelii ovarelor, poate fi tratată cu succes și fertilitatea.

Diagnosticul si tratamentul răcelii la ovare

Diagnosticul răcelii de ovare este ghidat de simptome. Pe lângă examenul secreției vaginale se va face și o ecografie transvaginală pentru a se estima dezvoltarea infecției și eventualele complicații (abces tubo-ovarian, de exemplu).

Ovarele și trompele sunt de obicei mărite în volum, pot fi diagnosticate chisturi sau diferite complicații care necesită intervenție chirurgicală.

Infecția urinară este des asociată cu răceala de ovare și de aceea ar trebui să se facă și un examen corespunzător de urină.

Tratamentul are loc cu antibiotice, timp de mai multe zile, chiar săptămâni și se recomandă un al doilea set de analize la sfârșitul curei pentru a urmări vindecarea. Ideal ar trebui să se cunoască bacteria infectantă și identificarea antibioticului în funcție de antibiogramă.

Totodată, este important să se știe că tratamentul partenerului este obligatoriu. Dacă partenerul nu se tratează, veți pasa infecția de la unul la altul.

Complicațiile răcelii la ovare

O infecție nediagnosticată și netratată la timp duce la complicații ce pot necesita intervenție chirurgicală. De exemplu chisturile determinate de inflamație pot crește, se pot transforma în abcese și rupe în abdomen, cauzând peritonită.

O alta complicație a răcelii la ovare este cronicizarea, apărând boala inflamatorie pelvină. Atunci când boala evoluează tratamentul antibiotic nu mai este de ajuns pentru rezolvarea acestei probleme.

Prevenirea răcelii la ovare.

Dacă știm cauzele știm și cum să prevenim această boală. Este nevoie de control ginecologic periodic pentru diagnosticarea formelor atipice, control ginecologic la apariția simptomelor și tratarea bolii din timp.

Acest articol este scris de către doctorul Laura Știrbu: Sursa: ContraBoli.ro

Sursa foto: 
sanatate.bzi.ro
La Inceput