Virusul West Nile: Cauze, simptome, tratament

Virusul West Nile, provocat de țânțari, este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni serioase. Majoritatea oamenilor infectați cu virusul West Nile fie nu dezvoltă semne sau simptome, fie acestea sunt minore, cum ar fi febră și cefalee ușoară. Cu toate acestea, unii oameni dezvoltă o boală care pune viața în pericol, incluzând inflamația măduvei spinării sau a creierului.

Semnele și simptomele ușoare ale infecției cu virusul West Nile, în general, dispar pe cont propriu. Însă, semnele și simptomele grave - cum ar fi dureri de cap severe, febră, dezorientare sau slăbiciune bruscă - necesită o atenție imediată.

Expunerea la țânțari va crește riscul de infectare cu acest virus. Protejați-vă de țânțari prin utilizarea plaselor antițânțar și purtați îmbrăcăminte care acoperă pielea pentru a reduce riscul de a intra în contact cu țânțarii infectați.

Simptome

Majoritatea persoanelor infectate cu virusul West Nile nu au semne sau simptome.

Aproximativ 20% dintre oameni dezvoltă o infecție ușoară denumită febră West Nile. Semnele și simptomele comune includ:

-Febră

-Durere de cap

-Dureri de corp

-Vărsături

-Diaree

-Oboseală

-Erupții cutanate

Semne și simptome grave de infecție

La mai puțin de 1% dintre persoanele infectate, virusul provoacă o infecție neurologică gravă, incluzând inflamația creierului (encefalita) și a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării (meningita).

Semnele și simptomele infecțiilor neurologice includ:

-Febră mare

-Dureri de cap severe

-Gât înțepenit

-Dezorientare sau confuzie

-Tremurături sau comă

-Convulsii

-Paralizie parțială sau slăbiciune musculară

Semnele și simptomele febrei West Nile durează de obicei câteva zile, dar semnele și simptomele encefalitei sau meningitei pot persista săptămâni sau luni. Anumite efecte neurologice, cum ar fi slăbiciunea musculară, pot fi permanente.

Când să vezi un doctor?

Simptomele ușoare ale febrei West Nile se rezolvă de obicei pe cont propriu. Pentru semne sau simptome de infecție gravă, cum ar fi dureri de cap severe, gât rigid, dezorientare sau confuzie, solicitați imediat asistență medicală. O infecție gravă necesită, în general, spitalizare.

Cauze

În mod tipic, virusul West Nile se răspândește la oameni și animale prin intermediul țânțarilor infectați. Țânțarii se infectează atunci când se hrănesc, la rândul lor, cu pești infectați.

Cele mai multe infecții ale virusului West Nile apar în timpul căldurii, când țânțarii sunt activi. Perioada de incubație - perioada dintre momentul în care sunteți mușcat de un țânțar infectat și apariția semnelor și simptomelor bolii - variază de la două la 14 zile.

Virusul West Nile a apărut în Africa, Asia, Europa și Orientul Mijlociu. În Statele Unite a apărut în vara anului 1999 și de atunci a fost raportat în fiecare stat, cu excepția Hawaii și Alaska.

Alte căi posibile de transmitere

În câteva cazuri, virusul West Nile s-ar fi putut răspândi prin alte căi, inclusiv transplantul de organe și transfuzia de sânge. Cu toate acestea, donatorii de sânge sunt examinați pentru virus, reducând substanțial riscul de infectare cu transfuzii de sânge.

De asemenea, s-au raportat cazuri de transmitere a virusului de la mamă la copil în timpul sarcinii sau alăptării sau expunerii la virus într-un laborator, dar acestea sunt rare și nu sunt confirmate definitiv.

Factori de risc

Cele mai multe cazuri de virus West Nile din Statele Unite au loc în perioada iunie- septembrie. Au fost raportate cazuri în toate cele 48 de state.

Risc de infecție gravă

Chiar dacă sunteți infectat, riscul de a dezvolta o boală gravă a virusului West Nile este extrem de mic - mai puțin de 1% dintre persoanele infectate devin grav bolnavi. Și cei mai mulți oameni care devin bolnavi se recuperează pe deplin. Este mai probabil să dezvoltați o infecție severă sau fatală bazată pe:

Vârstă. Fiind mai în vârstă vă supuneți unui risc mai mare.

Anumite condiții medicale. Anumite boli, cum ar fi cancerul, diabetul, hipertensiunea arterială și afecțiunile renale cresc riscul de infectare.

Diagnostic

Pe lângă efectuarea unui examen fizic, medicul dumneavoastră poate confirma prezența virusului West Nile sau a meningitei și encefalitei, prin efectuarea unuia din următoarele teste:

Analize de laborator. Dacă sunteți infectat, un test de sânge poate arăta un nivel în creștere de anticorpi la virusul West Nile. Anticorpii sunt proteine ​​ale sistemului imunitar care atacă substanțele străine, cum ar fi virusurile.

Puncție lombară. Cea mai obișnuită modalitate de a diagnostica meningita este de a analiza lichidul cefalorahidian care înconjoară creierul și măduva spinării. Un ac introdus între vertebrele inferioare ale coloanei vertebrale este utilizat pentru a extrage lichid pentru analiza de laborator. Proba fluidului poate prezenta un număr ridicat de celule albe - un semnal că sistemul dumneavoastră imunitar se luptă cu o infecție - și anticorpi împotriva virusului West Nile.

Testele creierului. În unele cazuri, o electroencefalografie (EEG) - o procedură care măsoară activitatea creierului dumneavoastră sau o scanare RMN poate ajuta la detectarea inflamației creierului.

Tratament

Majoritatea oamenilor se recuperează după infectarea cu virusul West Nile fără tratament. Cele mai severe cazuri necesită terapie de susținere într-un spital cu fluide intravenoase și medicamente pentru durere.

Pentru cazurile ușoare, medicamentele pentru ameliorarea durerii pot ajuta la ușurarea durerilor de cap și a durerilor musculare. Aveți grijă atunci când dați aspirină copiilor sau adolescenților. Copiii și adolescenții care se recuperează după o varicelă sau simptome asemănătoare gripei nu ar trebui să ia niciodată aspirină. Acest lucru se datorează faptului că aspirina a fost asociată cu sindromul Reye ( o reacţie rară, dar extrem de gravă, care afectează toate organele interne, dar în special creierul şi ficatul. Apare, de regulă, la copii sau adolescenți, după o boală virală, fiind asociată cu folosirea aspirinei în timpul stării febrile), o situație rară, dar potențial periculoasă pentru viață, la acești copii.

Profilaxie

Cel mai bun remediu pentru a preveni virusul West Nile și alte boli provocate de țânțari este evitarea expunerii la țânțari și eliminarea apei stătătoare, în cazul în care țânțarii se reproduc acolo.

Desfaceți streașina acoperișului.

Goliți piscinele neutilizate.

Schimbați regulat apa din locurile unde păsările fac baie.

Îndepărtați anvelopele vechi sau containerele neutilizate care ar putea să mențină apă și să servească drept loc de înmulțire pentru țânțari.

Pentru a reduce expunerea la țânțari:

Evitați activitatea exterioară inutilă atunci când țânțarii sunt cei mai răspândiți, cum ar fi zorii zilei și seara.

Purtați cămăși cu mâneci lungi și pantaloni lungi când sunteți în aer liber.

Aplicați o cremă sau un spray de țânțari.

Când vă aflați afară, acoperiți căruciorul sau jucăria copilului cu plasă de țânțari.

Sursa foto: 
www.stirileprotv.ro
La Inceput