Apneea în somn la sugari sau blocările temporare de respirație. Ce ascund ele și când sunt periculoase

Apneea în somn la sugari este o tulburare de respirație legată de somn. Aceasta implică reduceri și pauze în respirație. Reducerea parțială a respirației se numește „hipopnee”, iar cea completă „apnee”. În copilărie, frecvența acestor evenimente crește în timpul somnului în stadiul mișcării rapide a ochilor (somnul REM).

Apneea în somn poate fi centrală, obstructivă sau mixtă. Apneea centrală apare atunci când corpul își încetinește capacitatea de lucru sau își încetinește efortul de a respira. Acest lucru rezultă dintr-o problemă la creier sau inimă. Apneea obstructivă apare atunci când țesutul moale din spatele gâtului își încetinește activitatea și blochează căile respiratorii în timpul somnului. Apneea mixtă implică o apnee centrală care este urmată direct de apneea obstructivă.

Majoritatea apneelor ​​care apar la sugari mici prematuri sunt apneele mixte. Apneea care apare la sugarii prematuri mai mari și sugari pe termen lung tind să fie o apnee centrală.

Aceste probleme de respirație pot provoca complicații grave. Copilul poate să nu aibă suficient oxigen în sânge. Aceasta este cunoscută sub numele de „hipoxemie”. De asemenea, copilul poate dezvolta o bătaie lentă a inimii. Aceasta este cunoscută sub numele de „bradicardie”. Copilul poate chiar să-și piardă conștiința și trebuie resuscitat.

Apneea în somn la sugari are două cauze generale. Aceasta poate fi o problemă de dezvoltare care rezultă dintr-un trunchi cerebral imatur. De asemenea, poate fi o problemă secundară cauzată de o altă afecțiune.

Existența unei instabilități în respirația unui copii este, în general, comună. Aceasta poate fi o parte normală a dezvoltării, chiar și copiii sănătoși pot avea o scurtă apnee centrală. Această pauză poate fi un eveniment izolat. De asemenea, poate apărea după ce copilul oftează sau se mișcă. Durata acestor evenimente normale este foarte scurtă. Rar durează mai mult de 20 de secunde. Apneele obstructive sunt rare la sugarii sănătoși.

Simptome

Dacă copilul dumneavoastră are apnee de somn, acesta poate:

-Avea pauze prelungite în respirație în ultimele 20 de secunde sau mai mult

-Avea modele de pauze repetate în respirație care durează mai puțin de 20 de secunde

-Lipsă de oxigen sau bătăi ale inimii lente

Factori de risc

O probabilitate mare este că anume sugarii mici prematuri să aibă apnee în somn. Se întâmplă, mai rar ,și în cazul sugarilor mai mari prematuri sau pe termen lung. Este mai puțin frecventă la sugarii cu vârsta sub șase luni.

La sugarii prematuri, apneea de somn infantil tinde să apară între a doua și a șaptea zi de viață. Este rară în prima zi a vieții. Prezența sa la naștere este de obicei un semn al unei alte boli.

O varietate de afecțiuni medicale pot provoca apneea în somn. Aceste probleme includ:

Reflux de acid

Anemie

Anestezie

Droguri

Infecţie

Boala pulmonară

Tulburări metabolice

Probleme neurologice

Convulsii

Căi aeriene superioare mici

Un mic procent din copiii care mor din cauza sindromului de deces brusc al nou-născuților (SIDS) au simptome de apnee înainte de moarte. Apneea de somn infantil nu a fost stabilită ca un factor de risc pentru SIDS.

Diagnostic

Este posibil să aveți nevoie să mergeți cu copilul la un medic care este specialist în somnologie. Acesta vă va examina istoricul și simptomele copilului dumneavoastră. Dacă este necesar, va programa copilul pentru un studiu de somn peste noapte. Acest tip de studiu se numește polisomnogramă. Este cel mai bun mod de a evalua somnul copilului. Polisomnograma descrie undele creierului copilului, bătăile inimii și respirația în timpul somnului. De asemenea, înregistrează mișcările brațelor și picioarelor. Studiul somnului va dezvălui natura problemei respirației copilului dumneavoastră. De asemenea, va arăta gravitatea problemei. Studiul cere copilului să petreacă noaptea în centrul de somn. Cu rezultatele acestui studiu, medicul va putea să dezvolte un plan individual de tratament.

Este important să știți dacă există altceva care provoacă probleme de somn ale copilului. Un specialist va analiza alte condiții care ar putea fi implicate. Acestea includ:

  • altă tulburare de somn
  • condiție medicală
  • utilizarea medicamentelor
  • tulburare de sănătate mintală

Medicul va trebui să știe dacă copilul dumneavoastră s-a născut prematur sau nu, care a fost greutatea lui la naștere, despre eventualele complicații pe care le-ați avut în timpul sau după naștere. Descrieți problemele pe care le-ați observat și când le-ați observat pentru prima dată.

Important ! Tactica poate varia în funcție de țară și de organizarea asistenței medicale, întrucât nu în fiecare stat sunt dezvoltate și dotate centre de somnologie.

Tratament

Apneea în somn la sugari tinde să dispară pe măsură ce copilul crește și se maturizează. 98 la sură din numărul total de copii născuți la 40 de săptămâni nu se confruntă cu apneea în somn. Este mai probabil ca problema să persiste mai mult la sugarii care s-au născut la mai puțin de 28 de săptămâni.

Orice afecțiune care cauzează apnee în somn infantil sau o face mai gravă trebuie de asemenea, tratată. Tratamentul va depinde de natura problemei medicale.

Complicațiile pe termen lung sunt rare pentru majoritatea copiilor cu apnee în somn infantil. Problemele sunt mai probabile pentru sugarii care au nevoie de resuscitare frecventă. Problemele de sănătate sunt, de asemenea, mai frecvente dacă apneea de somn infantil este legată de o altă afecțiune severă.

Sursa foto: 
www.litlepups.net
La Inceput