Reguli de siguranță pentru copiii de până la 5 ani. La ce pericole sunt expuși și cât de vigilenți trebuie să fie părinții

La vârsta de 5 ani copilul învață și încearcă să facă multe lucruri care-i pot provoca vătămări grave, cum ar fi mersul pe bicicletă sau traversarea străzii. Deși copiii învață repede, ei încă nu au discernământ să înțeleagă care e diferența dintre siguranță și pericol. Prin urmare, părinții sunt cei care au obligația să-i protejeze. Puteți preveni rănirile majore comune făcând câțiva pași simpli, scrie Healthy Children.

Siguranța pe bicicletă

Copilul dumneavoastră ar trebui să poarte întotdeauna cască, atunci când conduce bicicleta. Cumpărați-o în momentul în care luați bicicleta! Asigurați-vă că o poartă de fiecare dată când se plimbă. O cască ajută la prevenirea leziunilor capului și poate salva viața copilului.

Nu lăsați niciodată copilul să se plimbe cu bicicletă pe stradă. Este prea mic ca să se plimbe în siguranță.

Asigurați-vă că bicicleta pe care o conduce copilul are dimensiunea potrivită. Pedalele trebuie să se afle cât mai aproape de pământ, așa încât copilul să se poată sprijini în timp ce mâinile-i sunt pe ghidon. Prima bicicletă ar trebui să aibă frână de picior. Copiii în vârstă de cinci ani nu reușesc să utilizeze corect frânele de mână.

Siguranța pe străzi

Copilul dumneavoastră riscă să fie lovit de o mașină, dacă merge să se joace în stradă. Arătați-i copilului bordura și învățați-l să se oprească întotdeauna la bordură și să nu treacă niciodată strada fără un adult.

Siguranța apei

Chiar dacă copilul dumneavoastră știe să înoate, nu-l lăsați niciodată să înoate singur. Nu lăsați copilul să se joace în preajma apei (lac, pârâu, piscină sau ocean), cu excepția cazului în care un adult îl supraveghează. Niciodată să nu lăsați copilul să înoate în canale sau în orice apă rapidă.

Învățați-vă copilul să nu se scufunde în apă decât dacă un adult a verificat adâncimea apei. Când vă aflați pe vreo barcă, asigurați-vă că poartă o vestă de salvare.

Siguranța privind incendiile

Incendiile în casă reprezintă o amenințare pentru viața copilului dumneavoastră, precum și pentru dumneavoastră. Instalați alarme de fum în casă și testați bateriile în fiecare lună pentru a vă asigura că funcționează. Schimbați bateriile o dată pe an.

Învățați copilul să nu se joace cu chibrituri sau brichete și păstrați-le departe de ochii lor. De asemenea, nu fumați în casă. Cele mai multe incendii sunt cauzate de o țigară aprinsă, care nu a ars complet.

Siguranța mașinii

Accidentele auto reprezintă cel mai mare pericol pentru viața și sănătatea copilului. O coliziune sau oprire bruscă, chiar și la viteză redusă, pot provoca vătămări corporale sau decesul. Pentru a preveni aceste vătămări, folosiți corect un scaun de siguranță pentru mașină și o centură de siguranță în fiecare moment în care copilul se află în mașină. Cea mai sigură locație pentru toți copiii de a călători este locul din spate. Da-ți un exemplu bun.

Arme de foc

Copiii în casele cărora sunt arme sunt în pericol mai mare de a se împușca ei înșiși, de a fi împușcați de prieteni sau de membrii familiei, decât de a fi răniți de către un intrus. Armele sunt deosebit de periculoase. Cel mai bine este să păstrați toate armele din casă într-un loc sigur. Dacă alegeți să păstrați o armă, ar trebui să fie ținută descărcată și într-un loc blocat separat de muniție. Întrebați dacă în casele în care copilul dumneavoastră merge în vizită sau este îngrijit sunt arme și cum sunt păstrate acestea.

Sursa foto: 
alba24.ro
Sursa: 

healthychildren.org

La Inceput