Sarcina extrauterină este o problemă de sănătate care prezintă risc pentru viața mamei și este întâlnită cu o frecvență de una la 100 de sarcini. Sarcina extrauterină sau ectopică, așa cum i se mai spune, apare atunci când ovulul nu este fecundat în uter, așa cum ar fi normal, ci în trompele uterine. Cu cât sarcina se dezvoltă, trompa uterină se extinde, ceea ce provoacă dureri. Dacă nu este acordat ajutor medical de urgență trompa va izbucni, ceea ce duce la hemoragie internă, șoc anafilactic și chiar moarte.
Care sunt cauzele unei sarcini extrauterine?
În mod normal, un ovul fecundat călătorește din ovar prin trompa uterină și se implantează în peretele uterului la șase-șapte zile de la fertilizare. În cazul unei sarcini extrauterine ovulul se implantează undeva în afara uterului, de obicei, într-una din cele mai înguste trompele uterine, unde nu se poate dezvolta în mod corespunzător, pe ovare, în colul uterin sau pe intestine. De cele mai multe ori cauza exactă a unei sarcini extrauterine este necunoscută, dar se crede că este un rezultat al deteriorării trompelor uterine. Acestea pot fi blocate sau mai înguste, după unele intervenții chirurgicale sau din cauza unor infecții. Una dintre cele mai frecvente tipuri de infecție este Chlamydia, care nu prezintă niciun simptom. Alte infecții cu transmitere sexuală foarte frecvente și care cresc riscul de sarcină extrauterină sunt gonoreea și trichomoniaza.
Care sunt simptomele unei sarcini extrauterine?
Simptomele sunt adesea dificil de distins, ceea ce înseamnă că o sarcină extrauterină nu este întotdeauna simplu de diagnosticat, dar sunt unele semne care vă pot da un semnal de alarmă:
- Întârzierea menstruației
- Un test de sarcină pozitiv
- Dureri abdominale, care pot fi persistente și severe. Acestea pot fi simțite pe o singură parte, dar nu neapărat pe partea unde este sarcina ectopică
- Sângerare anormală, care este de multe ori prelungită. Sângerarea este adesea de culoare închisă și apoasă
- Diaree
- Leșin sau senzație de amețeală
Cine este în pericol?
Orice femeie activă sexual, de vârstă fertilă, riscă să dezvolte o sarcină extrauterină, dar există unii factori care cresc riscul:
- vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani
- istoric de boală inflamatorie pelvină, cum ar fi Chlamydia
- interventii chirurgicale abdominale, cum ar fi cea pentru eliminarea apendicitei
- dispozitivele implantate intrauterin
- contraceptive numai cu progesteron
- proceduri de fertilizare in-vitro
- sarcini extrauterine anterioare
- fumatul
Potrivit unor estimări, riscul de sarcină ectopică:
- creşte de 1,5-2 ori la femeile care poartă dispozitive intrauterine
- de 3-4 ori la femeile cu vârsta de 35-45 ani
- de 3,5 ori la femeile care fumează
Cum este diagnosticată o sarcina extrauterină?
De obicei printr-o scanare internă cu ultrasunete sau transvaginală, care oferă o vizualizare mai bună a uterului, ovarelor și a trompelor uterine. Aceasta implică introducerea unei sonde cu ultrasunete în intrarea în vagin. Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibil de a vedea o sarcină extrauterină prin scanare. Ar putea fi necesare și două teste de sânge (βhCG - determinarea nivelului de gonadotropină corionică umană în sânge).
Ca şi în cazul sarcinii normale, în cazul sarcinii ectopice, testele de sarcină arată rezultate pozitive. Datorită faptului că testul la domiciliu este mai puţin sensibil decât testele de laborator pentru hCG, şi pentru că acestea nu determină concentraţia hCG în sânge, dar arată doar prezenţa lui - aceste teste nu pot fi utilizate pentru determinarea cu exactitate a existenţei unei sarcini extrauterine.
Cum se tratează o sarcină extrauterină?
De obicei există trei metode. Prima cale este de a efectua o operație, pentru a elimina trompele uterine deteriorate și sarcina ectopică, în același timp. Aceasta se numește o laparoscopie. A doua metodă de tratament implică o injecție cu Metotrexat. Acesta este un medicament care oprește sarcina din creștere. În cazuri rare sarcina ectopică este suficient de mică pentru a fi tratată fără medicamente sau o intervenție chirurgicală.
Ce se întâmplă după o sarcină extrauterină?
Dacă ați suportat o laparoscopie, puteți încerca să rămâneți însărcinată din nou, dar dacă ați primit tratament cu Metotrexat va trebui să evitați sarcina timp de 3-6 luni. Pentru sarcina următoare este o idee bună să discutați cu medicul despre o ecografie la începutul sarcinii. Acest lucru ar trebui să fie la aproximativ 7 săptămâni după ultima menstruație. Aceasta este o măsură de precauție pentru a confirma că sarcina ta este în locul potrivit de data aceasta. Nu există niciun risc pentru copilul dumneavoastră dacă ați avut o sarcină extrauterină în trecut.
Sarcina extrauterină reduce şansele femeii de a concepe un copil în viitor, cu toate acestea, dacă în timpul operaţiei, medicii reuşesc să salveze uterul şi ovarele, capacitatea de a concepe un copil se păstrează.