Retinolul – ingredientul minune pentru tinerețe veșnică. Dar ce se întâmplă dacă este folosit în exces?

Retinolul, o formă de vitamină A, a fost folosit ani de zile pentru a trata acneea, dar mai recent a devenit parte din rutina zilnică de îngrijire a pielii - și în războiul împotriva ridurilor.

„Retinolul face fără îndoială pielea mai fină”

Mervyn Patterson, medic cosmetolog la Woodford Medical, susține că femeile încep să-și piardă colagenul de la mijlocul anilor 20. Pierd între 1-1,7% de colagen pe an, începând cu această vârstă.

„Retinolul face fără îndoială pielea mai fină”, a declarat el pentru Business Insider. „Veți obține un efect pozitiv asupra colagenului și o creștere a fluxului sanguin în piele - există multe lucruri pozitive pe care le puteți spune despre retinol”.

Acesta funcționează prin încurajarea celulelor bazale (în stratul cel mai de jos al pielii) să se dividă și, ca rezultat, obțineți mai multe celule epidermice noi.

„Cu cât mai mult retinol este pe piele, cu atât mai mult aceste celule noi apar la suprafață”, a spus acesta.

Derivații de vitamina A

Astăzi există o piață în plină expansiune a produselor derivate ale vitaminei A, disponibile în mai multe variante.

Patterson a explicat că, în retinoizii cu prescripție medicală (cum ar fi Tretinoin) sau produsele cosmetice de calitate superioară, veți găsi de obicei forma activă de vitamină A - acid retinoic.

Alte produse de pe piață, cum ar fi retinolul, retinalul și palmitatul de retinol, conțin molecule precursoare care, atunci când sunt combinate cu enzime din piele, sunt transformate în forma activă.

Acestea sunt considerate mai puțin eficiente, însă studiile au arătat că aceste produse pot avea efecte pozitive similare asupra efectelor anti-îmbătrânire.

Beneficiile, sau mai degrabă efectele pe termen scurt, ale utilizării produselor retinolice actuale au fost pe larg documentate de către cei care influențează domeniul frumuseții, editorii și celebritățile.

„După ce le-am folosit eu însumi, nu este greu de văzut de ce au devenit o bază de îngrijire a pielii. După ce am folosit un produs timp de mai multe nopți la rând, pielea mea a devenit cu adevărat mult mai netedă”, spune Patterson.

Acesta susține că astăzi industria comercializează produse retinol consumatorilor într-un mod iresponsabil.

„Companiile de îngrijire a pielii au pierdut simțul a ceea ce este sănătos pentru piele”.

Patterson spune că o problemă în utilizarea excesivă a retinolului este faptul că aceste celule noi ale pielii sunt produse mult prea rapid.

„Principala funcție a stratului superior al pielii este să ne protejeze de factorii de mediu. Cu cât mai mult retinol aplici, cu atât mai săracă este funcția de barieră”, a spus el. Acesta este motivul pentru care o mulțime de oameni simt că pielea lor este foarte sensibilă și iritată.

Una dintre principalele efecte secundare ale utilizării retinolului este faptul că face pielea mai sensibilă, în special la lumina soarelui UV. Prin urmare, este incredibil de important dacă utilizați retinol să utilizați, de asemenea, și un agent de protecție solară SPF de înaltă calitate pe lângă crema de hidratare.

„Există magazine online cu diferite forme de vitamina A. Aveți tot felul de afirmații nedovedite cum ar fi - avem cel mai puternic, sau cel mai rapid retinol”, a continuat el, adăugând că oamenii nu cunosc cum să le folosească.

„Oamenii combină aleatoriu diferite ingrediente, adesea de la diferite game, fără a ști dacă combinațiile sunt echilibrate. Cu atât de multe opțiuni și presiuni de marketing, este ușor să vezi cum rutina de îngrijire a pielii devine haotică”.

„Industria ne duce într-o experimentare masivă”, crede Patterson și asta deoarece industria este interesată de marketingul pe termen scurt al produselor. Dar nimeni nu este gata să spună ce se va întâmpla cu utilizarea excesivă pe termen lung.

„Celulele se divizează, în general, să crească și să repare țesutul din corpul nostru, dar celulele normale se pot împărți doar într-un volum limitat, iar acesta este unul dintre motivele primare pentru care îmbătrânim. Noi nu trăim pentru totdeauna. Deci, dacă ai făcut abuz de prea mult retinol la 20, 30 și 40 de ani ai putea să epuizezi toate acele diviziuni celulare sănătoase pe care ar trebui să le stochezi pentru diviziuni celulare în continuare pe parcursul vieții”, a mai adăugat medicul pentru Bussines Insider.

 

Sursa foto: 
businessinsider.com
Sursa: 

businessinsider.com

La Inceput