Șapte motive ca să beți apă cu lămâie

Astăzi, consumul apei cu lămâie este foarte popular. Multe restaurante zilnic își servesc clienții cu ea, iar unele persoane încep ziua cu un pahar de apă cu lămâie, în loc de cafea sau ceai. Cu siguranță, lămâia este un produs delicios, dar oare ne face ea mai sănătoși dacă o adăugăm în apă? Vom încerca să găsim răspunsuri.

Beneficiile apei cu lămâie pentru sănătate

Marea parte a dovezilor privind beneficiile apei cu lămâie pentru sănătate nu sunt adevărate. Au fost efectuate foarte puține studii în acest domeniu, dar există unele cercetări efectuate în mod separat despre beneficiile lămâii și ale apei.

1. Hidratează foarte bine corpul

Potrivit Departamentului pentru Alimentație și Nutriție din SUA, cantitatea de apă recomandată pentru consum este 2,6 – 3,6 litri, inclusiv apa provenită din alimente și băuturi. Apa reprezintă cea mai bună sursă de hidratare, dar multor oameni nu le place însăși gustul ei. Lămâia intensifică gustul apei, ceea ce vă poate ajuta să măriți cantitatea de apă consumată.

2. Reprezintă o sursă bună de vitamina C

Fructele citrice precum lămâia sunt bogate în vitamina C. Aceasta este un antioxidant primar care ajută la protejarea celulelor corpului de radicalii liberi, care nu sunt altceva decât substanțe dăunătoare. Vitamina C poate reduce riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare și de atac cerebral, dar poate micșora tensiunea arterială. Potrivit unui studiu publicat pe portalul Stroke, persoanele cu deficit de vitamina C în organism, în special cele obeze cu hipertensiune arterială sunt mai mult expuse riscului apariției unui atac cerebral. De asemenea, la unii oameni, vitamina C poate preveni sau contribui la vindecarea mai rapidă a răcelii, deși rezultatele studiilor sunt controversate.

Deși lămâia nu este cea mai bogată în vitamina C în rândul citricelor, ea totuși este o sursă bună. Potrivit Ministerului Agriculturii din Statele Unite ale Americii, într-o pătrime de cană de suc de lămâie se conține 23,6 grame de vitamina C. Aceasta reprezintă mai mult de 30% din doza zilnică recomandată (DZR).

3. Poate face pielea mai sănătoasă

Vitamina C din lămâie contribuie la reducerea ridurilor. Un studiu publicat pe site-ul Societății Americane pentru Nutriție Clinică a ajuns la concluzia că persoanele care consumă mai multe produse bogate în vitamina C sunt mai puțin expuse riscului de a avea piele uscată sau riduri.

Există păreri controversate despre modul în care apa îmbunătățește calitatea pielii, însă un lucru este cert - dacă pielea devine deshidratată, ea se usucă și devine predispusă la riduri. Nu se cunoaște cu siguranță ce este mai bine: folosirea unei creme hidratante pentru piele sau consumarea unor cantități mai mari de apă, dar totuși, UW Health recomandă consumarea a cel puțin opt pahare de apă pe zi pentru hidratarea și curățarea pielii de toxine.

4. Contribuie la pierderea în greutate

Un studiu publicat în Jurnalul de Nutriție și Biochimie Clinică a demonstrat că în cazul șoarecilor, antioxidanții, și anume polifenolii, ce se conțin în lămâi ajută semnificativ la reducerea creșterii în greutate cauzată de un regim alimentar bogat în grăsimi. În afară de aceasta, s-a îmbunătățit și rezistența la insulină.

În timp ce același efect nu a fost demonstrat în cazul oamenilor, există un stereotip înrădăcinat că apa cu lămâie ajută la slăbire. Totuși, rămâne de văzut dacă acest lucru se datorează consumului unei cantității mari de apă și senzației de sațietate sau lămâilor.

5. Participă în activitatea digestivă

Unele persoane beau apă cu lămâie în fiecare dimineață în calitate de laxativ pentru a preveni constipația. Consumul de apă caldă sau fierbinte cu lămâie în primele ore după trezire poate stimula activitatea sistemului digestiv.

Conform principiilor medicinei ayrvedice, se consideră că gustul acru al lămâii ajută la stimularea capacității persoanei de a procesa toate aspectele vieții, inclusiv alimentele și experiența numită – „agni”. În Ayurverda, creșterea considerabilă a acestui „agni” accelerează activitatea sistemului digestiv, facilitând digestia alimentelor și împiedicând acumularea toxinelor.

6. Împrospătează respirația

Ați dat vreodată mâinile cu suc de lămâie pentru a scăpa de un miros urât? Este foarte dificil să neutralizați mirosurile urâte. Același remediu popular poate fi folosit împotriva respirației urât mirositoare cauzate de alimentele ce au un miros puternic precum usturoiul, ceapa sau peștele.

Împrospătați-vă respirația consumând un pahar de apă cu lămâie dimineața și după fiecare masă. Este considerat că lămâia stimulează producerea salivei, iar apa ajută la prevenirea senzației de gură uscată, care duce la apariția respirației urât mirositoare cauzată de înmulțirea rapidă a bacteriilor.

7. Contribuie la prevenirea apariției pietrelor la rinichi

Acidul citric din lămâie poate ajuta la prevenirea formării calculilor renali. UW Health recomandă consumul unei cantități mai mari de acid citric pentru a micșora riscul formării pietrelor la rinichi. Consumul apei cu lămâie oferă nu doar o cantitate mai mare de acid citric, dar însăși apa necesară pentru prevenirea formării pietrelor la rinichi. Jumătate de cană de suc de lămâie conține aceeași cantitate de acid citric ca și în diverse prescripții medicale.

Modul de preparare al apei cu lămâie

Pentru a vă bucura de beneficiile apei cu lămâie, trebuie să o consumați regulat, iar un pahar de această băutură trebuie să conțină nu doar o felie de lămâie.

Pentru prepararea apei cu lămâie, folosiți mereu lămâi proaspete și nu conservate. Stoarceți sucul dintr-o jumătate de lămâie în aproximativ 250 de mililitri de apă fierbinte, caldă sau rece. Pentru ca băutura să fie cât mai sănătoasă folosiți apă filtrată și lămâi naturale.

Infuzați apa cu lămâie adăugând:

  • câteva crenguțe de mentă
  • o linguriță de sirop de arțar sau miere naturală
  • o felie de ghimbir proaspăt
  • puțină scorțișoară

Puteți de asemenea adăuga felii de alte fructe citrice precum lămâia verde și portocalele sau felii de castravete.

Având cuburi de gheață din suc de lămâie la îndemână puteți să pregătiți această băutură mai repede. Tot ce trebuie să faceți e să stoarceți sucul proaspăt de lămâie direct în tava pentru cuburi de gheață și să o puneți la înghețat. Adăugați câteva cuburi într-un pahar cu apă rece sau fierbinte după necesitate.

Începeți dimineața cu un pahar de apă caldă cu lămâie, iar în frigider păstrați un urcior de apă infuzată cu câteva felii sau lămâi întregi pentru a bea pe tot parcursul zilei.

Efecte secundare ale apei cu lămâie

În general, consumul apei cu lămâie nu dăunează sănătății, însă există câteva efecte secundare posibile de care trebuie să fiți conștienți. Lămâia conține acid citric, care poate eroda smalțul dentar (o întorsătură ironică de situație pentru persoanele ce folosesc lămâia împotriva respirației urât mirositoare). Pentru a minimaliza riscul, folosiți un pai atunci când beți apă cu lămâie și clătiți gura după aceasta.

În ceea ce privește arsurile la stomac, apa cu lămâie poate avea atât efecte pozitive, cât și negative. La unii oameni acidul citric poate provoca arsură la stomac. Alții pot simți o ușurare a arsurii deoarece sucul de lămâie capătă proprietăți de alcalin în tractul digestiv. Dacă lămâile vă agravează arsura la stomac, evitați consumul apei cu lămâie.

Unii oameni merg mai des la baie după ce consumă apă cu lămâie. Deși sucul de lămâie este deseori considerat diuretic, o substanță ce sporește producerea urinei, nu există dovezi care ar demonstra că vitamina C obținută din surse naturale precum ar fi lămâia are efecte diuretice.

Dacă simțiți nevoia să mergeți mai des la baie în timp ce consumați apă cu lămâie, cel mai probabil că acest lucru  este cauzat de cantitatea mai mare de apă decât de proprietățile sucului de lămâie.

Concluzii

Studiile demonstrează că apa cu lămâie poate avea beneficii pentru sănătate, dar în unele cazuri e nevoie de mai multe studii. Lămâia adăugată în apă vă poate face să beți mai mult lichid pe parcursul zilei contribuind la hidratarea organismului, ceea ce este indispensabil pentru sănătate.

Dacă o preferați fierbinte, apa cu lămâie este o alternativă foarte bună altor băuturi fierbinți. Dacă o preferați rece, ea este revigorantă și energizantă. Nu contează cum o savurați, apa cu lămâie vă poate da un impuls ca să vă simțiți  mai bine.

 

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
www.cefacemimi.ro
La Inceput