12 Beneficii ale Ginkgo Biloba și posibilele reacții adverse

Ginkgo biloba este un copac din China despre care se consideră că există de mii de ani. Datorită istoriei sale îndelungate și a formei relativ neschimbate uneori se spune despre el că ar fi o „fosilă” vie. În timp ce frunzele și semințele sale sunt adesea folosite în medicina tradițională chineză, cercetarea modernă se concentrează în primul rând pe extractul de ginkgo, care se face din frunze.

Suplimentele Ginkgo sunt asociate cu mai multe întrebuințări pentru sănătatea noastră, cele mai multe dintre acestea concentrându-se pe funcția creierului și circulația sângelui.

Iată 12 beneficii ale ginkgo biloba.

1.Conține mai mulți antioxidanți puternici

Ginkgo conține niveluri ridicate de flavonoide și terpenoide, care sunt compuși cunoscuți pentru efectele lor puternic antioxidante.

Antioxidanții combat sau neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt particule foarte reactive care sunt produse în organism în timpul funcțiilor metabolice normale, cum ar fi transformarea alimentelor în energie sau detoxifiere. Cu toate acestea, au potențialul de a afecta țesuturile sănătoase, contribuind la îmbătrânirea accelerată și dezvoltarea bolilor. Cercetările privind efectele antioxidante ale ginkgo-ului sunt promițătoare. Totuși, rămâne neclar cum funcționează și cât de eficientă poate fi tratarea bolilor specifice.

2. Poate ajuta la combaterea inflamației

Inflamația face parte din răspunsul natural al organismului la rănirea sau invazia unei substanțe străine.

În răspunsul inflamator, diferite componente ale sistemului imunitar luptă împotriva invadatorului străin.

Unele boli cronice declanșează un răspuns inflamator chiar și atunci când nu există nicio boală sau un prejudiciu prezent. În timp, această inflamație excesivă poate provoca leziuni permanente țesuturilor și ADN-ului organismului. Cercetările arată că extractul de ginkgo poate reduce markerii inflamației atât în celulele umane cât și în cele animale, într-o varietate de stări de boală.

Unele condiții specifice în care extractul de ginkgo a demonstrat că reduce inflamația include:

-Artrită

-Boala intestinului iritabil (IBD)

-Cancer

-Boala de inimă

-Accident vascular cerebral

Deși aceste date sunt încurajatoare, sunt necesare studii la om înainte de a trage concluzii concrete despre rolul acestuia în tratarea acestor boli complexe.

3. Poate îmbunătăți circulația sângelui și sănătatea inimii

În medicina tradițională chineză, semințele de ginkgo au fost folosite pentru a deschide „canalele” de energie pentru rinichi, ficat, creier și plămânii. Capacitatea aparentă a Ginkgo de a crește fluxul de sânge către diferite părți ale corpului poate sta la baza mai multor presupuse beneficii.

Un studiu la persoanele cu afecțiuni cardiace, care au luat suplimente cu ginkgo, a evidențiat o creștere imediată a fluxului sanguin în mai multe părți ale corpului. Acest lucru a fost atribuit unei creșteri de 12% a nivelurilor de oxid nitric, un compus responsabil pentru dilatarea vaselor de sânge.

În mod similar, un alt studiu a arătat același efect la adulții în vârstă care au fost tratați cu extract de ginkgo.

Studiile suplimentare indică, de asemenea, efectele protectoare ale ginkgo biloba asupra sănătății inimii, sănătății creierului și prevenirii accidentului vascular cerebral. Există mai multe explicații potențiale pentru aceasta, una dintre acestea fiind compușii antiinflamatori prezenți în plantă.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin modul în care ginkgo influențează circulația sângelui, sănătatea inimii și a creierului.

4. Poate reduce simptomele tulburărilor psihice și demenței

Ginkgo a fost evaluat în mod repetat pentru capacitatea sa de a reduce anxietatea, stresul și alte simptome asociate cu boala Alzheimer și declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea.

În ansamblu, rezultatele cercetării sunt incoerente în acest domeniu.

Unele studii arată o reducere semnificativă a ratei declinului cognitiv la persoanele cu demență care utilizează ginkgo, dar altele nu reușesc să reproducă acest rezultat.

O revizuire a 21 de studii a arătat că atunci când este utilizat împreună cu medicina convențională, extractul de ginkgo poate crește capacitățile funcționale la cei cu Alzheimer.

O alta recenzie a evaluat patru studii și a constatat o reducere semnificativă a unui spectru de simptome asociate cu demența atunci când ginkgo a fost utilizat timp de 22-24 săptămâni.

Aceste rezultate pozitive ar putea fi legate de rolul pe care planta îl poate juca în îmbunătățirea fluxului sanguin către creier, mai ales că se referă la tipurile vasculare de demență.

5. Poate îmbunătăți performanța mentală

Câteva studii susțin ideea că suplimentele pe bază de ginkgo biloba pot crește performanța mentală. Rezultatele din aceste studii au dat naștere unor afirmații precum că administrarea acestora duce la îmbunătățirea memoriei, focalizării și atenției.

6. Poate reduce anxietatea

Unele cercetări arată că administrarea de ginkgo biloba poate reduce simptomele de anxietate.

Într-un studiu, 170 de persoane cu anxietate generalizată au fost tratați cu 240 mg sau 480 mg de ginkgo biloba sau cu un placebo. Grupul tratat cu cea mai mare doză de ginkgo a raportat o reducere cu 45% a simptomelor de anxietate, comparativ cu grupul placebo.

7. Poate trata depresia

O analiză a studiilor pe animale sugerează că suplimentarea cu ginkgo poate ajuta la tratarea simptomelor depresiei. Șoarecii care au primit ginkgo înainte de o situație stresantă inevitabilă au fost afectați mai puțin emoțional de stres decât grupul care nu a primit suplimentul. Studiul a indicat că acest efect a fost legat de proprietățile anti-inflamatorii ale ginkgo-ului, care îmbunătățesc capacitatea organismului de a face față atunci când nivelurile de hormon de stres sunt ridicate. Cu toate acestea, depresia este o condiție complexă care poate avea o varietate de cauze esențiale. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine relația dintre ginkgo și modul în care poate influența depresia la om.

8. Poate susține viziunea și sănătatea ochilor

Foarte puține cercetări s-au făcut la acest subiect, cu toate acestea, rezultatele precoce sunt promițătoare.

O analiză a arătat că persoanele cu glaucom care au luat suplimente de ginkgo au prezentat o creștere a fluxului sanguin la nivelul ochiului, dar acest lucru nu a determinat neapărat o vedere mai bună.

O altă revizuire a două studii a evaluat efectul extractului de ginkgo asupra progresiei degenerării maculare legate de vârstă. Multe dintre aceste rezultate pozitive par să fie legate de creșterea fluxului sanguin. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă ginkgo biloba poate crește capacitatea vizibilă sau poate încetini progresia bolii oculare degenerative.

9. Poate trata durerile de cap și migrenele

În medicina tradițională chineză, ginkgo este folosit ca un tratament foarte popular pentru durerile de cap și migrene.

Sunt disponibile puține cercetări privind capacitatea ginkgo biloba de a trata durerile de cap. Cu toate acestea, în funcție de cauza principală a cefaleei, aceasta poate ajuta. De exemplu, este bine cunoscut faptul că ginkgo are efecte antiinflamatorii și antioxidante. Dacă o durere de cap sau migrenă este cauzată de stres excesiv, ginkgo poate fi util.

În plus, dacă o durere de cap este legată de fluxul sanguin redus sau de vasele de sânge îngustate, capacitatea ginkgo-ului de a dilata vasele de sânge poate îmbunătăți simptomele.

Dimpotrivă, unele migrene sunt cauzate de dilatarea excesivă a vaselor de sânge. În această situație, ginkgo-ul poate să nu aibă niciun efect.

10. Poate îmbunătăți simptomele astmului și a altor afecțiuni respiratorii inflamatorii

Unele cercetări arată că ginkgo biloba poate ameliora simptomele astmului bronșic și ale altor boli respiratorii inflamatorii. Acest lucru este atribuit compușilor antiinflamatori din ginkgo. Un studiu la care au participat 75 de persoane a evaluat utilizarea extractului de ginkgo alături de terapia cu medicamente cu glucocorticoizi pentru administrarea simptomelor astmului.

Nivelurile compușilor inflamatorii din saliva celor care au primit ginkgo au fost semnificativ mai mici decât în cazul celor care au primit numai medicamente tradiționale. Un alt studiu efectuat la 100 de persoane a evaluat utilizarea unui amestec de plante medicinale chinezești, care includea ginkgo, pentru tratarea simptomelor afecțiunilor respiratorii. Cei care au folosit formula din plante au raportat o reducere considerabilă a tusei și a bronșitei după aproape trei luni, comparativ cu grupul de control.

11. Poate reduce simptomele premenstruale

Studiile preliminare arată că ginkgo biloba poate ajuta la tratarea simptomelor fizice și psihologice ale sindromului premenstrual (PMS). Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine relația cauză-efect între simptomele ginkgo și PMS.

12. Poate trata disfuncția sexuală

Unele surse indică faptul că ginkgo poate trata disfuncțiile sexuale, cum ar fi disfuncția erectilă sau libidoul scăzut. Ginkgo are capacitatea de a îmbunătăți concentrațiile sanguine de oxid nitric. De asemenea, poate fi util pentru tratarea diferitelor simptome ale disfuncției sexuale prin îmbunătățirea fluxului sanguin către acele zone ale corpului.

Unele cercetări au investigat utilizarea ginkgo biloba pentru a trata disfuncțiile sexuale cauzate de utilizarea medicamentelor antidepresive (ISRS). Rezultatele au arătat că ginkgo nu a fost mai eficace decât un placebo în aceste cazuri.

Un studiu a evaluat utilizarea ginkgo biloba pentru a crește dorința sexuală și la femeile care au mers simultan la psihoterapie sexuală.

Combinația dintre ginkgo și terapie a fost eficace pe un termen mai lung, dar numai administrarea de ginkgo biloba în monoterapie - nu. Motivul utilizării ginkgo biloba pentru tratarea disfuncției sexuale are sens, dar cercetările nu îl susțin în acest moment.

Efecte secundare 

Este important să discutați cu medicul înainte de a include ginkgo în rutina dumneavoastră. Pentru majoritatea adulților, riscul asociat cu administrarea de ginkgo este relativ scăzut, însă există cazuri în care ginkgo poate provoca vătămări grave.

Dacă sunteți alergic la plante care conțin alchilfenoli sau luați anumite medicamente, nu trebuie să luați ginkgo.

Reacțiile adverse posibile includ:

Greaţă

Diaree

Ameţeală

Dureri de cap

Dureri de stomac

Erupții / reacție alergică

Ginkgo are potențialul de a interacționa nefavorabil cu anumite medicamente. Unele interacțiuni ar putea crește riscul de sângerare.

Posibile interacțiuni medicamentoase adverse includ:

Diluanții de sânge (warfarină, aspirină)

SSRI / IMAO / antidepresive (Prozac, Zoloft)

AINS (ibuprofen, Tylenol)

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
www.plantopedia.com
La Inceput