Cum putem înțelege dacă organismul nostru duce lipsă de Vitamina D

Așadar, ce funcții îndeplinește vitamina D

Vitamina D participă în procesul de creștere și dezvoltare a oaselor. Aceasta contribuie la absorbția calciului și a fosforului (stimulează absorbția lor intestinală), care sunt două elemente indispensabile pentru bunăstarea oaselor și pentru reînnoirea celulelor osoase. De asemenea, aceasta provoacă inhibarea imunității dobândite care este implicată în dezvoltarea unor maladii autoimune, precum diabetul zaharat de tip 1 și scleroza multiplă (numită și scleroza în plăci). Vitamina D ne protejează și de maladii cardiovasculare, ameliorează presiunea arterială a activității cardiace, etc, diminuează riscul demenței, activitatea musculară a persoanelor în vârstă, precum și reduce riscul pierderii cunoștinței.

Ce probleme generează carența de vitamina D în organism

Insuficiența vitaminei D duce la osteoporoză, spun medicii. Această vitamină joacă un rol foarte important la nivelul țesutului osos, iar deficitul acesteia duce la creșterea riscului dezvoltării osteoporozei la persoanele în vârstă.

Cât timp trebuie să petrecem la soare pentru ca organismul să sintetizeze doza necesară de vitamina D

Este nevoie de 15-20 de minute pe zi. O expunere mai îndelungată la razele solare poate cauza insolație, astfel că 15-20 minute este suficient pentru ca organismul să sintetizeze doza necesară de vitamina D. Este bine să menționăm că aplicarea cremei de protecție solară nu împiedică sintetizarea vitaminei D de către pielea noastră.

Care este cea mai importantă sursă a vitaminei D pentru organism

Aceasta este sintetizată direct de către organism. Alimentele ce le consumăm nu conțin o cantitate suficientă de vitamina D pentru a satisface necesitățile organismului. În acest fel, cea mai mare parte a vitaminei D, adică două treimi, este sintetizată de propriul nostru organism, la nivel de piele, sub acțiunea razelor ultraviolete.

Ce produs alimentar conține vitamina D

Uleiul din ficat de cod – un produs tradițional islandez, obținut din materie prima de cea mai buna calitate, din apele Atlanticului de nord. De cele mai dese ori, vitamina D se găsește în uleiuri de proveniență animală și uleiul din ficat de cod reprezintă un concentrat de această vitamină. În cazul în care deficitul acesteia în organism este demonstrată de analizele medicale, putem recurge la suplimente alimentare, recomandate de medici.

Cum putem determina dacă organismul nostru duce lipsă de vitamina D

Este suficientă o simplă analiză de sânge. O analiză la vitamina D2 și D3 ar fi suficient pentru a vedea dacă organismul duce lipsă de această vitamină și în ce măsură.

La ce ajută vitamina D în timpul iernii

Ea ajută organismul să lupte cu infecțiile – răceala, sinuzita, gripa etc. Vitamina D este utilă nu doar pentru sistemul osos, dar și în lupta contra cancerului. De asemenea, ea stimulează imunitatea, care este responsabilă pentru apărarea împotriva infecțiilor. Deci, fiți foarte atenți ca să nu aveți deficit de vitamina D în timpul iernii!

Oare vitamina D reduce riscul apariției cancerului?

Da, și îndeosebi riscul dezvoltării cancerului mamar și cel de colon. Vitamina D contribuie la reducerea riscului apariției cancerului, datorită efectelor sale anti-inflamatorii, în special a cancerului mamar și de colon. Acesta este un motiv bun pentru a verifica dacă aveți deficiență de vitamina D sau nu și de a restabili nivelul acesteia în organism, dacă este necesar.

Cine are deficit de vitamina D, cel mai des

O mare parte a populației suferă de deficiență de vitamina D. Vom adăuga că această vitamină provoacă inhibarea imunității dobândite care este implicată în dezvoltarea unor maladii autoimune precum: diabetul zaharat de tip 1 și scleroza multiplă (numită și scleroza în plăci). În cele din urmă, vitamina D protejează și de maladii cardiovasculare (ameliorează presiunea arterială, activitatea cardiacă, etc.), diminuează riscul demenței, ameliorează activitatea musculară a persoanelor în vârstă, precum și reduce riscul pierderii cunoștinței.

Sursa foto: 
www.ethicsport.it
La Inceput