Proprietățile medicinale ale propolisului. În ce boli ne ajută

Propolisul este o materie vegetală, produsă de albini pentru a garanta dezinfecția stupului lor. Praf sau lichid, propolisul este  recunoscut din antichitate pentru acțiunile sale benefice în tratamentul sau prevenirea problemelor respiratorii. Un imunostimulator excelent, propolisul este un antibiotic și un cicatrizant foarte activ.

Denumirea științifică: propolis;

Denumiri comune: propolis;

Nume englez: propolis, bee glue;

Clasificarea botanică: nu are clasificare botanică, rășină vâscoasă;

Propolisul poate fi administrat sub diverse forme și preparate: tincturi, infuzii, geluri, siropuri, uleiuri, spray-uri, pulbere, capsule, unguente, gume, pastile.

Proprietăți medicinale ale propolisului

Utilizarea internă

Îmbunătățește starea organismului împotriva infecțiilor bacteriene, fungice și virale prin stimularea sistemului imunitar și datorită proprietăților sale antibiotice.

Tratează boli ale sistemului respirator și ORL datorită efectelor sale antiinflamatorii, antitusive și anestezice.

Utilizarea externă

- antiseptic și dezinfectant se administrează:

1. Pe răni și leziuni: acțiuni de curățare și  de tratare, efect stimulant asupra regenerării și creșterii țesutului

2. Împotriva afecțiunilor pielii: papilomelor, micozelor și piciorul atletului (micoza piciorului).

Indicații terapeutice cunoscute

Bolile căilor respiratorii sau ale ORL de origine bacteriană, afecțiuni virale sau inflamatorii  (dureri în gât, răceli, tuse, faringite, sinuzite, laringite, amigdalite, otită, rinită), răgușeală, cicatrizarea rănilor.

Alte indicații recomandate

Îmbunătățește igiena orală (prevenirea cariilor dentare și  rănilor bucale) și reduce durerea asociată cu periodontita și gingivita. Reduce riscul reapariției herpesului labial și genital. Antispastic eficace împotriva acidității gastrice și inflamația intestinului sau cea de colon. Mai are și proprietăți de regenerarea a  florei. Previne și vindecă micozele vaginale, chiar și periodice. Ameliorează durerile musculare și reumatice. Calmează și vindecă usturimi și arsuri solare.

Istoria utilizării propolisului în fitoterapie

Cunoscut de peste 3000 de ani, propolisul a fost folosit frecvent de egipteni pentru prepararea unguentelor și pentru mumificarea morților. Potrivit lui Aristotel și Pliniu cel Bătrân, celelalte civilizații antice, cum ar fi grecii și romanii, au apreciat acest produs pentru abilitățile sale antiseptice și cicatrizante. Propolisul pur făcea  parte din farmaciile legionarilor de campanie. În Evul Mediu, încă mai contribuia la vindecarea rănilor cauzate de săgeată. În ciuda unor utilizări secundare, în special în timpul războiului Boer din 1902, propolisul  a fost înlocuit treptat, de-a lungul ultimelor două secole, cu medicamente tradiționale. Cu toate acestea, propolisul își păstrează proprietățile sale de a calma bolile respiratorii și de a stimula sistemul imunitar.

Descrierea botanică al propolisului

Propolisul este produs de albine cu ajutorul secrețiilor acestora, de origine rășinoasă, balsamic și cleios, luate din copaci și plante. Principalele specii care produc această materie vâscoasă sunt coniferele (cum ar fi pinul, bradul și molidul) și muguri de arin, de mesteacăn, plop, salcie, stejar, frasin, castan indian sau ulm. Prezența fiecărei specii depinde foarte mult de sezon, geografia, de climă și de speciile de albine care-l recoltează.

Compoziția propolisului

Părți utilizate

Toată materia este utilizată în fitoterapie, după ce este spălată și îndepărtată ceara.

Bază activă

Flavonoizii; acidul cafeic, ferulic și benzoic; vanilină; uleiuri esențiale (pinen, eugenol, guiaol); vitamine; oligoelemente (inclusiv dioxid de siliciu, zinc și fier). Materialul  include mai mult de 400 de compuși, distribuția variază semnificativ după stupi și perioade ale anului. Bio propolis se dovedește cel mai eficient, datorită fabricării sale într-un cadru natural. Calitatea  propolisului este, de fapt, foarte legată de nivelurile de poluare și, în special de prezența metalelor grele.

Utilizarea și dozarea  propolisului

Dozarea

Faptul de a folosi preparate standardizate permite utilizarea propolisului mai rapid, fără a fi nevoie de  tratare după recoltare. Produsele care au cel mai mare succes sunt capsulele, preparate sub formă de pulbere și soluții, uleiuri de amestec si propolis lichid. Ele se prepară din propolis pur și tinctură, a cărei utilizare este mai secundară.

Este posibil să se facă mai multe preparate:

- pastă de mestecat: se decupează propolisul pur  în ambalaje de 10 g. De consumat 2 - 3 porții pe zi.

- sirop împotriva tusei: se amestecă 5 picături de propolis pur în 150 ml de ceai de cimbru. Se adaugă miere și suc de lămâie, după gust. Se bea o lingură de trei ori pe zi.

- miere: se fărâmițează 10 g de propolis pur și se amestecă bine cu 500 g de miere. Consumați la dorință.

- tinctură: se diluează tinctura mamă de propolis bio și se aplică local pe răni sau părți dureroase.

Precauții pentru utilizarea

Asemeni unui supliment alimentar, propolisul are avantajul de a nu avea un prag de toxicitate.

Contraindicații

Trebuie evitat în caz că sunteți alergic la produse apicole.

Reacții adverse

Efectele adverse sunt, în general, asociate cu reacții alergice la produse apicole. Urticaria, astm, precum și insuficiențe renale ușoare și respiratorii sunt principalele probleme identificate.

Interacțiuni cu plante medicinale sau cu suplimente

Un risc de  alergie încrucișată pare să existe cu balsam de tigru și balsamul din Peru și cu preparate din plop balsamic.

Interacțiuni cu medicamente

Nu s-au constatat interacțiuni cu alte medicamente.

Beneficiile cunoscute

Proprietățile antiinfecțioase ale propolisului și beneficiile acțiunilor sale dezinfectante au putut fi constatate de-a lungul secolelor. Proprietățile sale antibiotice, deosebit de eficiente împotriva microbilor din ce în ce mai puternici, fac un aliat în lupta împotriva tuturor infecțiilor și a bolilor de transmitere virală, cum ar fi gripa, răceala, dureri în gât, bronșită sau angină. Puterile sale antiinflamatorii și de calmare a durerilor pacienților săi cu tuse cronică, laringită, rinită și otită. Acțiunile sale antifungice ajută la eliminarea microbilor și a ciupercilor.

ATENȚIE!

Din cauza riscului de  dezvoltare a sensibilității și apoi a unei alergii la produsele apicole, nu se recomandă să se ia propolis zilnic, dacă nu e necesar. Este bine să fie stabilite cure punctuale, de minim trei săptămâni până la trei luni. Utilizați preparate standardizate în comerț  care permit evaluarea consumului personal, deși consumul de doze mari nu are nici o toxicitate. conform principiului de precauție, se recomandă să nu se dea  propolis femeilor însărcinate și copiilor sub 3 ani.

Cercetarea propolisului

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Chicago, în 2012, propolisul conține un compus de acid  cafeic (CAPE), al cărei proprietate ar putea încetini creșterea celulelor canceroase, inclusiv evoluția în prostată. Alte cercetări pun accentul pe utilizarea propolisului în chimioterapie, pentru a diminua efectele secundare. Rezultatele obținute în Japonia de către Mizukami (oncolog japonez) arată o încetinire clară în distrugerea celulelor albe din sânge și trombocitelor și o stimulare reală a imunității, care să permită o vindecare mai rapidă.

Sursa foto: 
3.bp.blogspot.com
Sursa: 
La Inceput