Tusea umedă: Când trebuie să ne adresăm la medic

Tusea umedă sau productivă este tusea însoțită de mucus, flegmă sau spută. Aceasta ar putea fi semnul dezvoltării unei infecții a plămânilor.

Când o persoană are o tuse productivă, din piept, ar putea simți o presiune sau disconfort în zona toracelui și aceasta ar putea fi însoțită de mucus sau flegmă. Tusea și răceala sunt deseori cauzate de un virus și nu este necesar ca tratamentul pentru acestea să conțină antibiotice. Uneori, medicamentele antitusive pot ameliora simptomele, dar nu ar trebui administrate copiilor sub doi ani, iar copiilor mari doar cu precauție și la recomandarea medicului specialist. Tusea productivă poate fi semnul altei probleme de sănătate, cum ar fi astmul, insuficiența cardiacă sau bronșita cronică. O tuse prelungită, probabil că are la bază o afecțiune și mai gravă.

Tusea umedă: Când trebuie să ne adresăm la medic:
- când tusea durează mai mult de doi ani;
- dacă tusea este însoțită de sânge (acesta poate să arate inclusiv ca zațul de cafea);
- dacă tusea este însoțită de mucus de culoare verde;
- dacă temperatura corpului depășește 39 de grade;
- dacă tusea a evoluat de la o tuse uscată la o tuse din piept;
- dacă apar și alte simptome cum ar fi durerea de piept, respirația șuierătoare, dificultăți de respirație, febră, scăderea în greutate, dureri persistente de cap, urechi, gât sau erupții cutanate;
- dacă tusea se declanșează mai ales pe timp de noapte în cazul în care sunteți fumător;
- dacă simptomele gripei se înrăutățesc brusc (includ dureri musculare, oboseală, dureri de cap, febră);
- dacă tusea din piept durează mai mult de cinci zile sau s-a agravat;
- dacă aveți tensiune arterială ridicată, o boală cardiovasculară, diabet zaharat, tulburări ale glandei tiroide, diverse afecțiuni respiratorii cum ar fi astmul, sau dacă urmați diverse tratamente medicamentoase;
- dacă sunteți gravidă sau alăptați (unele medicamente sunt interzise în aceste perioade);
- dacă aveți alergie la orice medicament.
Este important să se solicite avizul medicului înainte de a se lua orice medicament pentru tratarea tusei, întrucât majoritatea sunt indicate tusei uscate, mai puțin tusei productive.

Tusea umedă: Tratament

Pentru ameliorarea tusei productive pot fi luate o serie de măsuri:
- se va păstra o temperatură constantă în camera în care se va petrece cea mai mare parte a timpului;
- se va face gargară cu apă sărată timp de un minut, de trei ori pe zi (această metodă poate ameliora simptomele);
- se va sta într-o cameră cu abur (preferabil în baie unde s-a dat drumul la dușul cu apă fierbinte să curgă); această strategie ajută la fluidizarea mucusului, iar tusea va fi ameliorată;
- chiar și medicamentele de primă intenție în cazul tusei productive se vor lua doar cu avizul medicului, întrucât pe lângă faptul că acestea au multe contraindicații, ele nu tratează condiția de bază ci doar simptomele;
- pentru calmarea iritației, medicul va recomanda siropuri de tuse, iar pentru durere și febra ar putea indica acetaminofen și medicamente antiinflamatorii;
- unele medicamente utilizate în cazul răcelilor și al tusei conțin antihistaminice care au rolul de a usca mucozitățile nazale, totuși în cazul tusei productive folosirea acestora face mai dificilă eliminarea mucusului din plămâni și ar trebui evitate;
- produsele medicamentoase combinate pot conține ingrediente care nu sunt recomandate să se administreze în timpul sarcinii;
- medicamentele care conțin un singur ingredient sunt mai sigur de administrat în cazul femeilor însărcinate, dar acest lucru se va face doar cu avizul medicului.

Dacă aveți o tuse ocazională, nu trebuie să vă îngrijorați, deoarece contribuie la eliminarea substanțelor, a secrețiilor și previne infecțiile. Însă, o tuse persistentă poate semnala o problemă importantă de sănătate.

Atât în cazul tusei productive, cât și a celei seci, medicii recomandă evitarea alimentelor care pot irita căile respiratorii și declanșa, astfel, noi episoade de tuse: produsele lactate (cresc riscul producerii de mucus), alimentele picante și condimentate, preparatele care conțin oțet, băuturile carbogazoase, alcoolul și fumatul.

În schimb, se vor mânca și bea alimente calde, care ajută la subțierea mucusului și care permit eliminarea cu ușurință a acestuia.

Tusea umedă: Remedii naturiste - ceaiuri din plante

Ceaiul de nuci este deosebit de eficient pentru orice fel de tuse. Se fierbe apă până când dă în clocot și se adaugă 5 nuci spălate și crăpate în prealabil. Se lasă încă 10 minute la fiert. Ceaiul de nuci se bea călduț și neîndulcit.

Infuzia din muguri de pin: se obţine din 2 linguriţe de muguri la o cană cu apă clocotită şi se beau 2-3 căni în timpul zilei.

Infuzia din flori de tei: o linguriţă de flori uscate la 200 ml apă clocotită şi se beau 2-3 căni pe zi.

Ceaiul de cimbrişor este recunoscut pentru proprietăţile sale expectorante şi antiseptice: se infuzează o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită şi se beau 2 căni în timpul zilei.

Remedii naturiste pentru tusea productivăaplică căldură pe piept de mai multe ori pe parcursul unei zile. Dacă tusea productivă persistă, puneți un prosop cald și în jurul gâtului pentru a o ameliora.

Remedii naturiste pentru tusea productivă: miere, hrean, ceapă

Se obține un amestec dintr-o rădăcină de hrean dată pe răzătoarea fină, o ceapă tocată mărunt, 5 lingurițe de miere și 5 linguri de apă. Amestecul se dă în clocot și se răcește. Se consumă câte o linguriță de 3-4 ori/zi.

Remedii naturiste pentru tusea productivă: lămâie și ceapă

Stoarceți într-o cană cu apă fierbinte sucul de la o lămâie și de la o ceapă. Adăugați miere și lăsați băutura să se răcească la temperatura camerei. Beți conținutul într-o singură repriză. Preparați-vă această băutură de 3 ori pe zi timp de 2-3 zile, până când eliminați flegma.

Remedii naturiste pentru tusea productivă: mentă și eucalipt

Fierbeți un pumn de frunze de mentă amestecate cu eucalipt într-o oală mare. După ce infuzia au început să fiarbă, luați oala de pe foc și aplecați-vă deasupra ei cu atenție, fără să vă ardeți, ținând un prosop deasupra capului. Inspirați adânc vaporii de apă. Aceștia vor deschide și vor menține umiditatea sinusurilor.

 

Sursa foto: 
unica.ro
La Inceput