Mituri: Adevărat și fals despre babywearing. 5 mituri demontate de Geta Rasciuc

Geta Rasciuc fondator ChooChooBaby Carrier sistem depurtat bebe

Purtatul copiilor se transformă tot mai mult într-o provocare, în special atunci când aceștia încep să crească. Mamele vor să reușească să facă cât mai multe lucruri concomitent, dar este importantă și sănătatea spatelui. De aceea, alegerea unei soluții potrivite necesită informare, timp și multă atenție. Geta Rasciuc, consilier babywearing, fondator Rucsacuri Choochoo Baby Carrier demontează câteva mituri legate de sistemele de purtat copiii.

1. Poți să folosești un sistem de purtat bebelușul din momentul când el poate să stea așezat - FALS

Acest mit vine de pe vremea marsupiilor ne-ergonomice, unde bebelușii nu erau susținuți ergonomic de-a lungul coloanei și pe lățimea șoldurilor, ci mai degrabă atârnau cu picioarele pe propriul perineu. Să fiu sinceră, stilul acela de sisteme de purtat chiar nu e sănătos pentru nimeni, în schimb purtătoarele ergonomice au o construcție care permite, practic, purtatul din primele zile de viață.

2. Purtatul bebelușilor este sănătos - ADEVĂRAT

În ultima jumătate de secol au fost publicate tot mai multe studii științifice despre beneficiile contactului fizic între bebeluș și părinte- de la reducerea ratei mortalității infantile și dezvoltarea mai rapidă a creierului bebelușului, până la reducerea incidenței depresiei postnatale și izolării sociale în rândul mamelor purtătoare. Purtatul este un instrument folosit de mii de ani de oameni de pe întreaga planetă - de la triburile africane și sud-americane și până la cercul polar printre innuiți, culturi asiatice și europene. E norma biologică pentru specia umană ca bebelușii de om să aibă nevoie de exterogestație până devin autonomi.

parinti purtind copilul in sistem port bebe

3. Nu poți să porți bebelușul dacă ai probleme cu spatele - FALS

Un purtător ergonomic va redistribui greutatea bebelușului tău pe toată suprafața, astfel încât să se minimizeze punctele de presiune. Iar un sistem bine pus presupune ca bebelușul să stea lipit bine de corpul tău. Mai mult, purtatul este foarte versatil. Când coloana nun rezistă cu purtatul în față, atunci varietatea de sisteme de purtat disponibila astăzi îți permite să găsești purtătorul care ți se potrivește cel mai bine - fie un rucsac ergonomic cu poziție comodă în spate sau un wrap țesut prins în straturi. Dacă ai probleme cu umerii/clavicula, ai opțiuni de purtare pe torsou, fără ca umerii să fie supuși greutății.

4. Purtatul este o investiție scumpă - FALS

Pe de o parte, un sistem de purtat de calitate bună ar putea să coste destul de scump. Pe de altă parte, există și opțiuni mai accesibile datorită faptului că piața a evoluat semnificativ în ultimii ani și poți să comanzi pe internet un purtător care se potrivește stilului tău de viață și buzunarului tău. Nu uita că bebelușii sunt purtați în medie 12-18 luni. Când faci bugetul gândește-te că amortizezi prețul purtătorului pe o perioadă destul de lungă de utilizare.
Unele familii se descurcă cu un singur sistem, alți părinți fac colecții de wrapuri țesute și alte purtătoare ca se le asorteze cu garderoba, cu vremea de afară sau cu dispoziția zilei. Până la urmă alegem singuri cât vrem să investim.

5. Copiii purtați cresc alintați și nu mai coboară din brațe - FALS

Copiii au nevoie de contact fizic cu părinții lor. Ei vor să-i ții în brațe și nu sunt autonomi până nu li se dublează creierul în volum, comparativ cu cel de la naștere. Sistemele de purtat sunt disponibile ca să-ți redistribuie greutatea copilului pe torsou și să-ți elibereze mâinile, în timp ce tu îi ajuți să crească sănătoși și încrezători în forțele lor. Pun pariu că la școală vor merge cu propriile picioare.

Așa cum nu există o încălțăminte perfectă și universală, nu există nici un sistem de purtat perfect. Ele toate au aceeași funcție, însă o fac în moduri diferite. Alege un sistem de purtat după nevoile tale personale și modul tău de viață. Un sistem bine ales va fi sistemul tău perfect.

 

Sursa foto: 
Geta Rasciuc
La Inceput